W dniu 21 czerwca 2015 r. w podkrakowskim Gdowie odbyła się V jubileuszowa edycja Festiwalu Rosołu. Na festiwalu uczczono minutą ciszy tragicznie zmarłych jurorów IV Festiwalu Rosołu w Łapanowie Grzegorza Komendarka i I Festiwalu w Wiśniczu Hannę Szymanderską. W śród zaproszonych gości obecnością zaszczycili: Wicestarosta Bocheński Józef Mroczek, Wójt Gminy Gdów Zbigniew Wojas, Wójt Gminy Żegocina Jerzy Błoniarz, Pełnomocnik Starosty ds. polityki senioralnej Jan Kulig. W V Festiwalu Rosołu wystartowały drużyny klasyfikując się na następujących miejscach:
Amatorzy:
Stowarzyszenie Przyjaciół Środowiskowego Domu Samopomocy w Tomaszkowicach „Jesteśmy”
Koło Gospodyń Wiejskich w Gdowie
Koło Gospodyń Wiejskich w Sobolowie (Gmina Łapanów) – I miejsce
Klub Seniora Trzciana (Gmina Trzciana) – II miejsce
Koło Gospodyń Wiejskich w Olchawie
Koło Gospodyń Wiejskich w Rozdzielu (Gmina Żegocina) – III miejsce
Profesjonaliści:
Restauracja „Ranczofuria”
Restauracja „Chata Gieda” – II miejsce
Pierożki Babci Władzi – I miejsce
Firma Handlowo Usługowa „GRA-ZO” Zofia Grabska – III miejsce
Szkoły Gastronomiczne:
Zespół Szkół im. Prof. Zdzisława Włodka w Dąbrowicy – III miejsce
Zespół Szkół nr 3 im. ks. prof. Józefa Tischnera w Bochni – I miejsce
Zespół Szkół Ogólnokształcących i Zawodowych im. ks. prof. Józefa Tischnera – II miejsce
Goście:
Kuchenne Wariacje – III miejsce
Drużyna 1682
KGW Łukowica (LGD „Przyjazna Ziemia Limanowska) – II miejsce
KGW Świnna Poręba (LGD Gościniec 4 żywiołów) – I miejsce
Spółdzielnia Socjalna „Smaki Gościńca”
Za miejsca na podium wręczono nagrody w postaci kart podarunkowych o następujących wartościach:
I miejsce – 700 zł
II miejsce – 500 zł
III miejsce – 300 zł
Wszystkie drużyny otrzymały upominki oraz pamiątkowe dyplomy.
Klasyfikacja generalna z pośród wszystkich kategorii:
ZS nr 3 w Bochni 313,50 pkt /350 pkt
ZS Limanowa 302 pkt/350 pkt
Pierożki Babci Władzi 298,50 pkt/350 pkt
Podczas imprezy prezentowali się także lokalny wystawcy, producenci i rękodzielnicy:
1.Firma Elmak – Makaron Wiśnicki Domowy Tradycyjny
2.Pierożki Babci Władzi – Maria Zdebska – Trzciana
3.Firma „GRA-ZO” Zofia Grabska – Żegocina
4.KGW Zręczyce
5.KGW Grabie
6.Firma „JASIO” Jan Tyndel Łąkta Górna
7.Zofia Garycka – Haft krzyżykowy, bibułkarstwo, szydełkowanie – Tomaszkowice
8.Franciszka Wołek – rękodzieło – Gdów
9.Rękodzieło z gminy Żegocina (CKSiT w Żegocinie)
Jurorami V festiwalu byli:
1.Jerzy Poznański – przewodniczący jury – ekspert kulinarny, współautor książki „Sekrety kuchmistrzowskie Stanisława Czernieckiego”, prezes Stowarzyszenia Małopolskie Dziedzictwo Smaku
2.Andrzej Pawlas – ekspert kulinarny, współautor książki „Sekrety kuchmistrzowskie Stanisława Czernieckiego”, prezes Stowarzyszenia Małopolskie Dziedzictwo Smaku
3.Patryk Kotarba – Szef Kuchni Restauracji „Słoneczny Zdrój’ z Buska Zdroju ( II w Polsce Medical Spa & Wellness )
4.Sylwester Lis – Szef Kuchni kompleksu Bukovina Terma Hotel Spa
5.Karol Górka – Szef Kuchni hotelu Tatra w Zakopanem
6.Łukasz Grabowski – Szef Kuchni sali bankietowej Allegra, członek zarządu Stowarzyszenia Małopolskich Kucharzy i Cukierników
7.Jakub Kasiński – właściciel i szef kuchni „DeGusto Catering”
8. Grażyna Kubik – szefowa zwycięskiej drużyny kucharek z Publicznej Szkoły Podstawowej w Łapanowie w kategorii „profesjonaliści” z poprzedniej edycji festiwalu.
9. Jan Kulig – członek zarządu LGD „Dolina Raby”
10. Józef Zając – sekretarz gminy Gdów
Podczas wydarzenia rozstrzygnięto konkurs im. Stanisława Czernieckiego na najlepszą publikację kulinarną o lokalnych i regionalnych kulinariach w 2015 r.
Nagrodę w postaci pucharu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi otrzymała książka „Smak tradycji dziedzictwo kulinarne gminy Luzino”. Wydawca: Gminna Biblioteka Publiczna w Luzinie im. Leona Roppla. Nagrodę odebrał Wójt Gminy Luzino oraz Kierownik Gminnej Biblioteki Publicznej. Książki oceniała profesjonalna komisja konkursowa w składzie:
Urszula Budzich-Tabor, Contact Point Europejskiej Sieci Obszarów Wiejskich
Justyna Durzyńska, Dyrektor Departamentu Programów Rozwoju Obszarów Wiejskich Urzędu Marszałkowskiego Województwa Pomorskiego
Beata Jakiełek, Dyrektor Departamentu Działań Delegowanych Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa
Anna Jop, nauczyciel gastronomii w Zespole Szkół w Dąbrowicy,
Katarzyna Jórga, Prezes Związku Stowarzyszeń Wielkopolska Sieć LGD
Jolanta Kamieniecka, Członek Zarządu Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego
Ryszard Kamiński, Prezes Fundacji Forum Aktywizacji Obszarów Wiejskich
Małgorzata Kramarz, Prezes Fundacji Idealna Gmina
Festiwal był również ubogacony występami artystycznymi. Na imprezie zaprezentowali się:
Kapela regionalna „Gdowianie”
Zespół „Maki” 5 latki z Samorządowego Przedszkola w Gdowie
Zespół „Skrzaty” 6 latki z Samorządowego Przedszkola w Gdowie
Pokaz kulinarny wykonał Jerzy Poznański i Andrzej Pawlas zaprezentowali potrawę z najstarszej polskiej książki kucharskiej „Compendium Ferculorum” Polewka rozmarynowa z grzankami, którą częstowali uczestników.
Grupa Odtwórstwa Historycznego „Per Saecula” z Nowego Wiśnicza
Kapela ludowa oraz Zespół Pieśni i Tańca „Przyszowianie”
Partnerem imprezy była Lokalna Grupa Działania „Przyjazna Ziemia Limanowska”
Patronat honorowy objęli:
Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Marek Sawicki
Marszałek Województwa Małopolskiego Marek Sowa
Starosta Bocheński Ludwik Węgrzyn
Wszystkim uczestnikom festiwalu oraz osobom i instytucjom zaangażowanym w jego organizację serdecznie dziękujemy! Do zobaczenia w przyszłym roku w Trzcianie.
OBSZERNA RELACJA WRAZ Z NAGRANYMI WYWIADAMI
Tekst: Patryk Paszkot
Zdjęcia: Biuro LGD