„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie.”
Operacja mająca na celu: Sprawne wdrażanie LSR w tym realizację Planu Komunikacji, współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach działania: „Wsparcie dla rozwoju lokalnego w ramach inicjatywy LEADER” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.
Przewidywane wyniki operacji: Wdrożona LSR, zrealizowany Plan Komunikacji

Strona główna

Relacja z VI Festiwalu Rosołu

Relacja z VI Festiwalu Rosołu

W dniu 11 września 2016 r. w Trzcianie odbył się VI Festiwal Rosołu. W szranki rosołowej rywalizacji stanęło 15 drużyn w 4 kategoriach: amatorzy, profesjonaliści, szkoły gastronomiczne, goście. W pracach festiwalowego Jury brali udział: Jakub Antoniszak, Michał Bałazy (przewodniczący), Wojciech Chudzik, Leszek Kawa, Mariusz Pilis, Marcin Polus, Krzysztof Rodzik i Wiesław Zuzek.

W konkursie kulinarnym jury obradujące pod przewodnictwem Michała Bałazego postanowiło przyznać…
W kategorii „Amatorzy” pierwsze miejsce Klub Seniora „Żegota” z Żegociny (na kolejnych pozycjach: KGW Wolica i KGW Przyjazny Ujazd; dyplomy uczestnictwa dla KGW Kunice i KGW Olchawa.

W kategorii „Profesjonaliści” pierwsze miejsce firma „Pierożki Babci Władzi” (na kolejnych pozycjach: restauracja „Chata Gieda” i DFH Live – Zofia Grabska, dyplom uczestnictwa dla Spółdzielni Socjalnej „Dolina Raby”).

W kategorii „Goście” pierwsze miejsce Stowarzyszenie „Dla Włosani”(na kolejnych pozycjach: Zajazd Mogielica, LGD „Dolina Karpia”, dyplom uczestnictwa dla krakowskich blogerów kulinarnych).

W kategorii „szkoły gastronomiczne” zwyciężyło Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Łapanowie,wyprzedzając bocheński Zespół Szkół nr 3, im. ks. prof. Józefa Tischnera.

Podczas festiwalu na zewnątrz pod namiotami odbył się również kiermasz rękodzieła artystycznego i potraw lokalnych z terenu LGD „Dolina Raby”.

Organizator składa wszystkim uczestnikom festiwalu serdecznie podziękowania za zaangażowania i przygotowanie wspaniałych rosołów i specjalnych lokalnych dodatków. Mamy nadzieję, że przyszłoroczna impreza będzie równie udana.

Szczegółową relację z festiwalu wraz z nagranymi wywiadami można obejrzeć na portalu naszego medialnego partnera potrawyregionalne.pl

SZCZEGÓŁOWA RELACJA

Print Friendly, PDF & Email