„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie.”
Operacja mająca na celu: Sprawne wdrażanie LSR w tym realizację Planu Komunikacji, współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach działania: „Wsparcie dla rozwoju lokalnego w ramach inicjatywy LEADER” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.
Przewidywane wyniki operacji: Wdrożona LSR, zrealizowany Plan Komunikacji

Strona główna

Festiwal Szwajcarski Siła Regionów – relacja

Festiwal Szwajcarski – Siła Regionów

W  sobotę 20 maja 2017 r. w Muzeum Książki Kucharskiej i Kulinarnej im. Stanisława Czernickiego miał miejsce  Festiwal Szwajcarski – Siła Regionów. Organizatorem festiwalu była Spółdzielnia Socjalna „Dolina Raby”. W spotkaniu wzięło udział ok. 25 osób. Atrakcją spotkania były warsztaty o Franciszku Kulczyckim przy kawie i rogalikach. Producenci Pan Grzegorz Mucha oraz Smażalnia Ryb – Łowisko Wieniec opowiedzieli o swoich produktach. Pozostali  producenci dostarczyli swoje wyroby na degustację, dzięki czemu uczestnicy  mogli degustować  wędliny, szynkę, boczek, salceson, przekąski, gołąbki, ryby, koreczki śledziowe, soki.  Wszystkie produkty posiadają lokalny znak jakości „KOGUTEK” niektóre z nich są też certyfikowane innymi znakami jakości.

Wszystkim uczestnikom, producentom, którzy przybyli na spotkanie Festiwal Szwajcarski – Siła Regionów  dziękuję za miłą atmosferę , wymianę poglądów w dziedzinie kulinarnej i poznanie smaku regionalnego.

Festiwal był podsumowaniem projektu Produkt Lokalny Małopolska realizowanym przez Fundację Partnerstwo dla Środowiska ze środków szwajcarskich.

Składam serdeczne podziękowania firmom , które czynnie  zaangażowały się w Festiwal Szwajcarski – Siła Regionów. Ponadto dziękuję Panu Krzysztofowi Wolskiemu za pomoc w organizacji tego przedsięwzięcia.

Szczególne podziękowania dla firm takich jak:

  1. http://www.lowisko-wieniec.pl/ Pani Justyna i Krzysztof Pilch Wieniec
  2. F.P.H.  Bułeczka Adam Kępa Żegocina
  3. P. O.W Pan Grzegorz Mucha Kamionna
  4. Restauracja Regionalna Chata Gieda
  5. „ALED” Alicja Sławęta Produkcja Wyrobów Wędliniarskich Muchówka
  6. Firma  ” MAGI” Maria Zdebska – Pierożki Babci  Władzi Trzciana
  7. Zakład Mięsno-Wędliniarski Pan Tomasz  Chojecki Leszczyna

Podziękowania szczególne dla Pani Marii i Andrzeja Szewczyków za pomoc w przygotowania spotkania.

Anna Szewczyk