„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie.”
Operacja mająca na celu: Sprawne wdrażanie LSR w tym realizację Planu Komunikacji, współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach działania: „Wsparcie dla rozwoju lokalnego w ramach inicjatywy LEADER” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.
Przewidywane wyniki operacji: Wdrożona LSR, zrealizowany Plan Komunikacji

Strona główna

II FESTIWAL ROSOŁU

LGD „Dolina Raby” już po raz drugi  zorganizowała 14 października 2012 roku II Festiwal Rosołu w Tomaszkowicach koło Wieliczki.  Celem zorganizowanego konkursu było kultywowanie, propagowanie i pogłębianie wiedzy na temat rosołu, jako polskiej potrawy narodowej, budowanie więzi wewnątrz społeczności lokalnych.

Uczestnikami konkursu w kategorii „Amatorzy” byli:

•    Stowarzyszenie Rozwoju Gminy i Wspierania Przedsiębiorczości w Żegocinie
•    Gminna Świetlica w Trzcianie
•    Koło Gospodyń Wiejskich Cichawka
•    Sołtys, Rada Sołecka i Świetlica środowiskowa w Szczygłowie
•    Koło Gospodyń Wiejskich Marszowice

W kategorii „Profesjonaliści” byli:

•    Szkolne Schronisko Młodzieżowe PTSM w Rozdzielu
•    Zespół Szkół w Dąbrowicy
•    Pizzeria-Restauracja „Ranczo Furia”

W kategorii „Goście” byli:

•    Lokalna Grupa Działania Blisko Krakowa
•    Stowarzyszenie  Lokalna Grupa Działania Turystyczna Podkowa
•    Stowarzyszenie Lokalna Grupa Działania Przyjazna Ziemia Limanowska
•    Stowarzyszenie Lokalna Grupa Działania Gościniec 4 Żywiołów

W skład Jury konkursowego wchodziło:

•    Przewodniczący Jury Adam Gessler
•    Prof. Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu Jarosław Dumanowski
•    Krystyna Wasilkowska – Frelichowska autorka książki „Zapach świeżych malin”
•    Dariusz Wójcicki szef kuchni Hotelu Grand Sal w Wieliczce
•    Mariusz Polus Prezes Stowarzyszenia Małopolskich Kucharzy i Cukierników
•  Bożena Cherchel Przewodnicząca Koła Gospodyń Wiejskich Biskupice zdobywcy I miejsce podczas I Festiwalu Rosołu w kategorii „Amatorzy”
•    Paweł Małek właściciel restauracji Chata Gieda, zwycięzca I Festiwalu Rosołu w kategorii „Profesjonaliści”

Konkurs na najsmakowitszy Rosół polski przebiegał w dwóch etapach. Pierwszy etap odbył się na poziomie gminnym. Gminy wchodzące w skład LGD wyłoniły przedstawicieli z kategorii „Amatorzy” i „Profesjonaliści” do 30 września 2012 roku. Finał konkursu odbył się 14 października 2012 roku w Parku Kultury i Wypoczynku w Tomaszkowicach przy budynku UG Biskupice, natomiast część artystyczna odbyła się  w Dworku Emilii znajdującego się w odległości 100 metrów od Urzędu Gminy. Prezes Stowarzyszenie LGD „Dolina Raby” powitał wszystkich przybyłych gości.

Konkurs rozpoczął się o godzinie 13:30 oceną stanowisk wystawców, następnie Jury rozpoczęło degustację rosołu i jego ocenę. Wszyscy uczestnicy konkursu wraz z przedmiotem konkursu jakim był rosół podchodzili do stanowiska Jury konkursowego aby Jury mogło dokonać wyboru „Najsmakowitszego Rosołu polskiego”. Warto dodać, iż oprócz rosołu który był najważniejszym punktem festiwalu na stoiskach uczestników konkursu królowały inne produkty regionalne, które można było wypróbować. Stowarzyszenie Małopolskich Kucharzy i Cukierników ugotowało swój własny rosół na kuchni polowej, który został rozdany chętnym stojący w kolejce.

Po części konkursowej i ocenie rosołu rozpoczęła się część artystyczną w Dworku Emilii. Profesor UMK dr hab. Jarosław Dumanowski w swoim wykładzie nawiązał do kuchni narodowej w nawiązaniu do pierwszej książki kucharskiej, zachęcił do skorzystania z przepisów, receptur z przed kilkuset lat. Następnie głos został oddany Krystynie Wasilkowskiej-Frelichowskiej autorce książki „Zapach świeżych malin”. Autorka zajrzała do kuchni nieszawskich gospodyń, wysłuchała relacji o przedwojennej przeszłości i ułożyła w całość barwne historie rodziny oraz znajomych, wplatając w nie oryginalne przepisy kuchni polskiej, kresowej, niemieckiej i koszernej. Po część wykładowej rozpoczął się występ laureatów I Festiwalu Piosenki Andrzeja Zielińskiego. Następnie w rytmie Walca Angielskiego, Tanga oraz Walca Wiedeńskiego do muzyki z filmu „Noce i dnie” mogliśmy zobaczyć pokaz tańca towarzyskiego w wykonaniu szkoły tańca Skalski Dance School. Kwartet smyczkowy wprowadził Nas w nastrój muzyki klasycznej między innymi dzięki zagranym utworom takim jak „Canon In D Major” Pachelbela. Po długim wyczekiwaniu nastąpił moment ogłoszenia wyników i nagrodzenia zwycięzców. Wśród nagrodzonych za najsmakowitszy Rosół polski w kategorii „Amatorzy”:

•    I miejsce: Stowarzyszenie Rozwoju Gminy i Wspierania Przedsiębiorczości w Żegocinie
•    II miejsce: Świetlica środowiskowa w Szczygłowie wraz z Panią Sołtys
•    III miejsce: Koło Gospodyń Wiejskich w Marszowicach

W kategorii „Profesjonaliści”:
•    I miejsce: Zespół Szkół w Dąbrowicy
•    II miejsce: Pizzeria-Restauracja „Ranczo Furia”
•    III miejsce: Szkolne Schronisko Młodzieżowe PTSM w Rozdzielu

W kategorii „Goście”:
•    I miejsce: Stowarzyszenie Lokalna Grupa Działania Gościniec 4 Żywiołów
•    Wyróżnienie: Stowarzyszenie Lokalna Grupa Działania Przyjazna Ziemia Limanowska

Uczestnikom konkursu serdecznie dziękujemy za przybycie, trud włożony w przygotowaniu się, zaangażowaniu do konkursu warto dodać, iż gdyby nie udział uczestników konkurs nie mógł by się odbyć. Dziękujemy również Bankowi BGŻ oddział Bochnia za zasponsorowanie jednej z nagród dla uczestników, właścicielowi firmy „Elmak” Makaron Domowy Wiśnicki za dostarczenie makaronu. Przedstawicielom Samorządu Terytorialnego oraz innym Gościom za przybycie.

Galeria zawiera 86 zdjęć dostępnych po kliknięciu w  zdjęcie.

Obszerna relacja multimedialna

Relacja filmowa II Festiwalu Rosołu

Wywiad z Adamem Gesslerem

Artykuł w Gazecie Wyborczej

Relacja z I Festiwalu Rosołu

Print Friendly, PDF & Email