W dniu 20 lutego 2016 roku w Muzeum Książki Kucharskiej i Kulinarnej im. Stanisława Czernieckiego odbyło się spotkanie z okazji 322 rocznicy śmierci Franciszka Jerzego Kulczyckiego – założyciela pierwszej kawiarni w Wiedniu i „wynalazcy” dodawania śmietanki do kawy. Podczas spotkania zaprezentowano sylwetkę wielkiego polskiego gastronomika m.in. w oparciu o informacje zawarte w książce Sławomira Siereckiego „Kawa po turecku”, ale przede wszystkim rozmawiano czy dostatecznie wykorzystujemy osobę Franciszka Kulczyckiego do promocji polskiej żywności i co możemy w tej kwestii zrobić dodatkowo. Spółdzielnia Socjalna „Dolina Raby” przygotowała specjalnie parzoną kawę po turecku z kardamonem oraz rogaliki z marmoladą wg. przepisów z czasów F. Kulczyckiego.
Spotkanie cieszyło się sporym zainteresowaniem przyszło 25 osób więc sala była wypełniona po brzegi. W Muzeum Książki Kucharskiej będą odbywać się cykliczne spotkania związane z kulinariami. O następnych spotkaniach będziemy informować!