W dniu 11 września 2016 r. w Trzcianie odbył się VI Festiwal Rosołu. W szranki rosołowej rywalizacji stanęło 15 drużyn w 4 kategoriach: amatorzy, profesjonaliści, szkoły gastronomiczne, goście. W pracach festiwalowego Jury brali udział: Jakub Antoniszak, Michał Bałazy (przewodniczący), Wojciech Chudzik, Leszek Kawa, Mariusz Pilis, Marcin Polus, Krzysztof Rodzik i Wiesław Zuzek.
W konkursie kulinarnym jury obradujące pod przewodnictwem Michała Bałazego postanowiło przyznać…
W kategorii „Amatorzy” pierwsze miejsce Klub Seniora „Żegota” z Żegociny (na kolejnych pozycjach: KGW Wolica i KGW Przyjazny Ujazd; dyplomy uczestnictwa dla KGW Kunice i KGW Olchawa.
W kategorii „Profesjonaliści” pierwsze miejsce firma „Pierożki Babci Władzi” (na kolejnych pozycjach: restauracja „Chata Gieda” i DFH Live – Zofia Grabska, dyplom uczestnictwa dla Spółdzielni Socjalnej „Dolina Raby”).
W kategorii „Goście” pierwsze miejsce Stowarzyszenie „Dla Włosani”(na kolejnych pozycjach: Zajazd Mogielica, LGD „Dolina Karpia”, dyplom uczestnictwa dla krakowskich blogerów kulinarnych).
W kategorii „szkoły gastronomiczne” zwyciężyło Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Łapanowie,wyprzedzając bocheński Zespół Szkół nr 3, im. ks. prof. Józefa Tischnera.
Podczas festiwalu na zewnątrz pod namiotami odbył się również kiermasz rękodzieła artystycznego i potraw lokalnych z terenu LGD „Dolina Raby”.
Organizator składa wszystkim uczestnikom festiwalu serdecznie podziękowania za zaangażowania i przygotowanie wspaniałych rosołów i specjalnych lokalnych dodatków. Mamy nadzieję, że przyszłoroczna impreza będzie równie udana.
Szczegółową relację z festiwalu wraz z nagranymi wywiadami można obejrzeć na portalu naszego medialnego partnera potrawyregionalne.pl