W dniu 4 grudnia 2013r. gościliśmy na naszym terenie grupę restauratorów z terenu Podhala, uczestniczącą w projekcie „Smaki Podhala”, współfinansowanego za pośrednictwem Funduszu Grantowego w ramach projektu Produkt Lokalny Małopolska realizowanego przez Fundację Partnerstwo dla Środowiska. Spotkanie zostało zorganizowane w Restauracji „Chata Gieda” w Zagórzanach i miało na celu prezentację naszego obszaru pod kątem produktów lokalnych i działań, które podejmujemy w tym kierunku, nawiązanie współpracy oraz wymianę doświadczeń. Goście mieli także okazję zwiedzać Zamek w Wiśniczu, gdzie została napisana pierwsza książka kucharska na ziemiach polskich.
Podczas spotkania LGD Dolina Raby przedstawiła krótką prezentacją multimedialną obszaru swojego działania, a goszczący goście mieli okazję do posmakowania naszych lokalnych produktów min. Chleb Żarnowy z Łomnej, Podpłomyk z Niegowici oraz Rosół Polski przygotowany przez Restaurację „Chata Gieda” w oparciu o recepturę kuchmistrza Stanisława Czernieckiego. Wizytę zakończył wykład Pani Renaty Bukowskiej – Prezes LGD Gościniec 4 Żywiołów nt. produktów lokalnych
Serdecznie dziękujemy za zaangażowanie osób z restauracji „Chata Gieda” oraz Pań z KGW Gdów , Niegowić oraz Zręczyce za pomoc z realizacji przedsięwzięcia.
Tekst: Natalia Wełna