I Festiwal Rosołu za nami. Konkursowe gotowanie rosołów, zorganizowane przez Lokalną Grupę Działania „Dolina Raby”, w sobotę 22 października 2011 r., zgromadziło 16 ekip – 4 w kategorii profesjonalistów oraz 12 w kategorii amatorów.
Gotujących oceniało jury w składzie: Hanna Szymanderska – niekwestionowana „królowa polskich książek kucharskich”, autorka około 50 pozycji kulinarnych w tym monumentalnej „Encyklopedii polskiej sztuki kulinarnej”, zawierającej 2400 przepisów , Krystyna Batko – wiceprezes LGD „Dolina Raby”, prof. Jarosław Dumanowski – historyk z Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu, inicjatorów edycji staropolskich książek kucharskich w ramach projektu „Monumenta Poloniae Culinaria” i jeden z pionierów polskiej gastronomii historycznej, Marek Gąsiorowski – „Slow Food” Polska, Philppe Meyzie – historyk kuchni z Uniwersytetu w Bordeaux (Francja), Dariusz Marcinowski – hodowca kur rasy zielononóżka kuropatwiana, wytwórca makaronu radziwiłłowskiego i po arcymistrzowsku gotowanego rosołu z kapłona, z Radziwiłłowa na Mazowszu oraz Leszek Horwath – redaktor naczelny portalu potrawyregionalne.pl
W kategorii profesjonalistów do rywalizacji stanęli:
– „Bacówka na Zadzielu” proponująca rosół z 9 różnymi dodatkami od makaronu przez ziemniaki, fasolę czy pulpety, po grzyby i kołduny;
– Restauracja „Chata Gieda” – rosół królewski z kołdunami jagnięcymi;
– „Catering Zofia Grabska” – rosół drobiowo-wołowy;
– Zespół Szkół w Dąbrowicy – rosół szlachecki.
W kategorii amatorów w konkursowych szrankach stanęły:
– KGW Trąbki – rosół z kury i kaczki;
– OSP Łazany – rosół po łazańsku z ziemniakami, wołowo-drobiowy;
– KGW Sławkowice – rosół wołowo drobiowy;
– KGW Grabie – rosół z kaczki i kogutka;
– KGW Cichawka – rosół z makaronem i afrodyzjakami;
– KGW Biskupice – rosół z kury, wołowiny, indyka;
– KGW Sobolów – rosół z kury, wołowiny, indyka;
– KGW Wolica – rosół z kury, wołowiny, indyka;
– KGW Tarnawa – rosół z kury;
– KGW Trzciana – rosół z wiejskiej kury z dodatkiem kaczki;
– KGW Książnice – rosół z królika;
– KGW Pierzchów – rosół z kury, kaczki, wołowiny;
– KGW Olchawa – rosół z kury, kaczki, wołowiny.
Po długich, lecz wyjątkowo zgodnych obradach jury postanowiło przyznać:
– w kategorii amatorów – I miejsce Biskupice, za rosół z kury, wołowiny, indyka podany z makaronem; II miejsce KGW Tarnawa, za rosół z kury podany z ziemniakami, III miejsce KGW Trzciana, za rosół z kury i kaczki (czysty).
– w kategorii profesjonalistów ekipie restauracji „Chata Gieda”, za rosół królewski z kołdunami jagnięcymi.
Wszystkim uczestnikom festiwalu, producentom lokalnej żywności, Muzeum Ziemi Wiśnickiej, Miejskiemu Ośrodkowi Kultury z Nowego Wiśnicza składamy serdeczne podziękowania za wkład włożony w organizację festiwalu.
OBSZERNA RELACJA WRAZ Z WYWIADAMI
Galeria zdjęć z wydarzenia (więcej dostępne po kliknięciu w zdjęcie i przesuwanie galerii w nowym oknie)
{galeria}FRosolu{/galeria}