Festiwal Szwajcarski – Siła Regionów
W sobotę 20 maja 2017 r. w Muzeum Książki Kucharskiej i Kulinarnej im. Stanisława Czernickiego miał miejsce Festiwal Szwajcarski – Siła Regionów. Organizatorem festiwalu była Spółdzielnia Socjalna „Dolina Raby”. W spotkaniu wzięło udział ok. 25 osób. Atrakcją spotkania były warsztaty o Franciszku Kulczyckim przy kawie i rogalikach. Producenci Pan Grzegorz Mucha oraz Smażalnia Ryb – Łowisko Wieniec opowiedzieli o swoich produktach. Pozostali producenci dostarczyli swoje wyroby na degustację, dzięki czemu uczestnicy mogli degustować wędliny, szynkę, boczek, salceson, przekąski, gołąbki, ryby, koreczki śledziowe, soki. Wszystkie produkty posiadają lokalny znak jakości „KOGUTEK” niektóre z nich są też certyfikowane innymi znakami jakości.
Wszystkim uczestnikom, producentom, którzy przybyli na spotkanie Festiwal Szwajcarski – Siła Regionów dziękuję za miłą atmosferę , wymianę poglądów w dziedzinie kulinarnej i poznanie smaku regionalnego.
Festiwal był podsumowaniem projektu Produkt Lokalny Małopolska realizowanym przez Fundację Partnerstwo dla Środowiska ze środków szwajcarskich.
Składam serdeczne podziękowania firmom , które czynnie zaangażowały się w Festiwal Szwajcarski – Siła Regionów. Ponadto dziękuję Panu Krzysztofowi Wolskiemu za pomoc w organizacji tego przedsięwzięcia.
Szczególne podziękowania dla firm takich jak:
- http://www.lowisko-wieniec.pl/ Pani Justyna i Krzysztof Pilch Wieniec
- F.P.H. Bułeczka Adam Kępa Żegocina
- P. O.W Pan Grzegorz Mucha Kamionna
- Restauracja Regionalna Chata Gieda
- „ALED” Alicja Sławęta Produkcja Wyrobów Wędliniarskich Muchówka
- Firma ” MAGI” Maria Zdebska – Pierożki Babci Władzi Trzciana
- Zakład Mięsno-Wędliniarski Pan Tomasz Chojecki Leszczyna
Podziękowania szczególne dla Pani Marii i Andrzeja Szewczyków za pomoc w przygotowania spotkania.
Anna Szewczyk