Prezentujemy wyniki konkursów w ramach VII Festiwalu Rosołu w dniu 15 sierpnia 2017 r. w Nowym Wiśniczu:
Jury konkursu
Kucharze ze Stowarzyszenia Małopolskich Kucharzy i Cukierników: Wojciech Chudzik, Marcin Dudek, Łukasz Grabowski, Stanisław Maciuszek.
Siostra Anastazja i Siostra Salomea
Leszek Dębski
Małgorzata Więckowska Burmistrz Nowego Wiśnicza
WYNIKI
Amatorzy
- Stowarzyszenie Prężna Gospodyni Grabie (gm. Łapanów)
- Koło Gospodyń i Gospodarzy „Gościnna Kamionna” (gm. Trzciana)
- Koło Gospodyń Rozdziel (gm. Żegocina)
Profesjonaliści
- DFH Live Zofia Grabska (gm. Żegocina)
- Spółdzielnia Socjalna „Dolina Raby” (gm. Łapanów)
Goście
- Stowarzyszenie KGW Łukowica (gm. Łukowica)
- Karczma Gościnna Chata Kraków
- Stowarzyszenie Rodzina Kolpinga w Bochni
Nagroda Grand Prix za najlepszy rosół ze wszystkich kategorii: Stowarzyszenie Prężna Gospodyni Grabie
Wyniki V konkursu im. Stanisława Czernieckiego na najlepszą publikację o lokalnych i regionalnych kulinariach o puchar Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi:
Kapituła
- Renata Bukowska, Prezes LGD „Gościniec 4 Żywiołów”, członek Grupy Roboczej Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich
- Katarzyna Laskowska, Naczelnik Wydziału Komunikacji i Koordynacji Współpracy Międzynarodowej Departamentu Rozwoju Obszarów Wiejskich Ministerstwa Rolnictwa
i Rozwoju Wsi - Joanna Surowiec, Fundacja Programów Pomocy dla Rolnictwa
- Łukasz Tomczak, Naczelnik Wydziału Rozwoju Terytorialnego Departamentu Rozwoju Obszarów Wiejskich Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi
- Jarosław Uściński, Prezes Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni
Puchar:
Józef Maroszek, Jan Leończuk, „Wielka Księga Tradycji Kulinarnych Puszczy Knyszyńskiej”, Lokalna Grupa Działania „Puszcza Knyszyńska”, 2011
Wyróżnienia (w kolejności):
- „Produkty lokalne Ziemi Kozienickiej”; Solter sp. J.S. Dobosz, D. Kwiecień (Stowarzyszenie Lokalna Grupa Działania „Puszcza Kozienicka”)
- „Kulinarne wędrówki po Małopolsce”; Polska Press, oddział w Krakowie (Gazeta Krakowska), 2016
- Paweł Piszczek, „Smaki Przedgórza”, Stowarzyszenie „Kwartet na Przedgórzu” (LGD), 2015
- „Suska sechlońska w kuchni polskiej”; Ergo Vision sp. z o.o., 2014 (Stowarzyszenie Producentów Owoców i Warzyw w Ujanowicach)
SZCZEGÓŁOWA RELACJA I GALERIA ZDJĘĆ DOSTĘPNA W NAJBLIŻSZYM CZASIE
Wpisał: Patryk Paszkot