LGD Dolina Raby jest partnerem w projekcie TELI2 (Transnational Education in LEADER Implementation) w ramach Programu Erasmus+. Celem projektu jest przygotowanie programu akademickiego modułu nt. wdrożenia podejścia LEADER, będącego częścią studiów wyższych. W ramach projektu odbyły się trzy spotkania (warsztaty) szkoleniowe. Ostatnie z nich odbyło się w dniach 16-20 kwietnia 2018 r. na obszarze LGD „Gościniec 4 Żywiołów” i LGD „Dolina Raby”. Uczestnikami spotkania byli wykładowcy z Irlandii i Słowenii oraz studenci z 6 krajów – Irlandii, Portugalii, Słowenii, Chorwacji, Rumunii i Polski. Spotkanie obejmowało wykłady, zajęcia warsztatowe, indywidualne prezentacje projektów studentów oraz wizyty studialne.
Uczestnicy projektu TELI2 przebywali w dniach 16-18 kwietnia 2018 r. na obszarze LGD „Gościniec 4 Żywiołów”. Zajęcia odbywały się w Inkubatorze Kuchennym w Zakrzowie. Ponadto uczestnicy zwiedzili Rynek i miejsca wsparte z Programu LEADER – pracownię ceramiczną Piotra Piaskowskiego i kawiarnię „Arka” w Lanckoronie. Odwiedzili także Centrum Informacji Turystycznej w Stryszowie (projekt wsparty z Programu LEADER) i punkt sprzedaży Spółdzielni Socjalnej „Smaki Gościńca” na Placu Targowym w Kalwarii Zebrzydowskiej. Jedną z kolacji uczestnicy przygotowali sobie sami, prezentując swoje dania narodowe. Był polski rosół, portugalska caldo verde i chorwacka zupa mączna. Z drugich dań – słoweńska polenta oraz potrawy typu gulasz, po irlandzku i po rumuńsku. Na deser mleczne crème brulée wykonane przez Portugalki, także portugalski „Arroz Doce” (pudding ryżowy), chorwacki Zagorski strudel i ciasteczka ze Słowenii. Jako przystawka i dodatki: domowa kiełbasa i wędliny z Chorwacji, a także chleby: irlandzki na sodzie oraz polskie: na zakwasie i na drożdżach. Na koniec kawa po irlandzku.
W dniach 18-20 kwietnia 2018r uczestnicy projektu TELI2 przebywali na obszarze LGD „Dolina Raby”. Zajęcia odbywały się w hotelu Oriza. W dniu 19 kwietnia 2018r. uczestnicy projektu TELI2 odwiedzili w porze lunchu Izbę Etnosmaków w Niegowici (przykład projektu wspartego ze środków LGD), następnie zamek i Bastion VR w Nowym Wiśniczu (przykład projektu wspartego ze środków LGD), producenta miodu i kosmetyków na jego bazie – Pana Macieja Adamskiego w Żegocinie (przykład projektu wspartego ze środków LGD) oraz Muzeum Książki Kucharskiej i Kulinarnej im. Stanisława Czernieckiego w Chrostowej, którego właścicielem jest LGD „Dolina Raby”.
Podczas pobytu w Izbie Etnosmaków w Niegowici, uczestnicy projektu skosztowali żurku postnego i świątecznego, a także domowego podpłomyka z cebulą (wpisanego na listę produktów tradycyjnych MRiRW), domowego smalcu i herbaty niegowickiej. O wszystkich tych lokalnych produktach opowiedziała Pani Maria Mleczko. Goście zwiedzili też Izbę Regionalną, gdzie zebrano pamiątki po pobycie Karola Wojtyły w Niegowici oraz dawne sprzęty z gospodarstwa domowego. Przewodnikiem po Izbie Regionalnej był sołtys wsi Niegowić Pan Jan Kasprzyk.
W Nowym Wiśniczu uczestnicy projektu zwiedzili zamek, gdzie powstała pierwsza polska książka kucharska oraz Bastion VR. Grupa została oprowadzona przez przewodnika po komnatach zamku, a następnie dzięki multimedialnemu pokazowi w Bastion VR, uczestnicy szkolenia mogli przenieść się w czasie i zobaczyć zamek 400 lat temu. Realizatorką projektu Bastion VR jest Pani Anna Siwek, która otrzymała dofinansowanie z LGD na rozwój działalności gospodarczej w obecnym okresie finansowania.
Po zwiedzaniu zamku nasi partnerzy udali się do Żegociny, aby odwiedzić lokalnego przedsiębiorcę Pana Macieja Adamskiego, który prowadzi firmę oferującą kosmetyki naturalne na bazie produktów pszczelich. Pasieka M&J to rodzinna pasieka której początki sięgają lat 70-tych ubiegłego wieku, natomiast Firma Maciej Adamski powstała w 2013 roku. Pan Maciej otrzymał z LGD dofinansowanie na rozwój działalności z tzw. „małych projektów”. Firma została odznaczona Znakiem Jakości LGD „Kogutek”. Firma prowadzi sprzedaż hurtową i detaliczną miodu spadziowego idealnego dla koneserów zdrowej, naturalnej i dietetycznej żywności. Osobom dbających o piękny i zdrowy wygląd poleca kosmetyki naturalne na bazie produktów pszczelich, a klimatyczną atmosferę zapewnią świece wykonane w 100% z naturalnego wosku, które poza walorami estetycznymi, wywierają pozytywny wpływ na zdrowie, samopoczucie i koncentracje. Oferta skierowana jest również do pszczelarzy. Firma zajmuje się produkcją uli poliuretanowych oraz hodowlą matek pszczelich.
Wieczorem uczestniczy TELI2 udali się do Muzeum Książki Kucharskiej i Kulinarnej im. Stanisława Czernieckiego w Chrostowej. W Muzeum uczestnicy projektu zapoznali się ze zgromadzonymi książkami oraz ofertą sprzedaży lokalnych produktów Spółdzielni Socjalnej „Dolina Raby” – dystrybutora tych produktów takimi jak Wiśnicki Makaron Domowy Tradycyjny (wpisany na listę produktów tradycyjnych MRiRW) firmy Elmak, ekologiczna cytryna w syropie z miodem, BIO syrop o smaku czarnej borówki leśnej oraz soki ekologiczne o smaku malinowo -jabłkowym, wiśniowo-jabłkowym i aroniowo- jabłkowym z firmy „Kamionna” (certyfikat Produkt Lokalny Małopolska), a także miód „Beskidzka Barć” spadziowy i nektarowy wielokwiatowy z Tarnawy (certyfikat Produkt Lokalny Małopolska). Wszystkie wymienione produkty posiadają również Znak Jakości LGD „Kogutek”. Uczestnicy projektu przekazali do Muzeum książki kulinarne ze Słowenii i Chorwacji.
Zdjęcia: archiwum Biura LGD „Dolina Raby” oraz prywatne archiwa uczestników projektu.
Wpisała: Paulina Pustułka