logo ue leader prow

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie.”
Operacja mająca na celu: Sprawne wdrażanie LSR w tym realizację Planu Komunikacji, współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach działania: „Wsparcie dla rozwoju lokalnego w ramach inicjatywy LEADER” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020. Przewidywane wyniki operacji: Wdrożona LSR, zrealizowany Plan Komunikacji

W poszukiwaniu „bożonarodzeniowego chleba”

by admin

Słoweński Instytut Parnas realizuje projekt związany z poszukiwaniem tradycji wypieku świątecznego, udekorowanego chleba, który podaje się głównie na Boże Narodzenie, ale także na Nowy Rok czy Święto Trzech Króli. Tradycja wypieku i konsumpcji takiego chleba jest żywa na Słowenii.

W dniach 10-14 stycznia 2019 r. Metka Starič z Instytutu Parnas odwiedziła Kraków i jego okolicę. Odbyła spotkanie w Muzeum Etnograficznym w Krakowie i zwiedziła Izbę Muzealną w Niegowici, gdzie rozmawiała z Marią Mleczko i Danutą Kasprzyk – przedstawicielkami gdowskich Kół Gospodyń Wiejskich i autorkami lokalnej książki kucharskiej, której wydanie z wersji angielskiej było przedmiotem projektu wspartego przez LGD „Dolina Raby” ze środków Programu LEADER.

W sobotę, 12 stycznia, Metka Starić zwiedziła Muzeum Książki Kucharskiej i Kulinarnej im. Stanisława Czernieckiego w Chrostowej i wzięła udział w spotkaniu partnerów projektu Erasmus+ „Poprzez dziedzictwo kulinarne do podstawowych kompetencji”. LGD Dolina Raby jest liderem tego projektu, a jednym z jego partnerów – słoweńska Agencja Rozwoju Kozjansko, której przedstawicielem jest Breda Retuznik.

W sobotę, Panie ze Słowenii gościły w Lanckoronie, gdzie spotkały się z Renatą Bukowską, Prezes Zarządu „Gościniec 4 Żywiołów” .

W konkluzji swojego artykułu o wizycie studyjnej w Polsce, zamieszczonego na stronie organizacji, jego autorzy napisali, że nie spotkali w naszym kraju przykładów świątecznie udekorowanego chleba wypiekanego na święto Bożego Narodzenia, ale zapoznali się z podobnymi przykładami udekorowanych chlebów, wypiekanych z okazji dożynek. Artykuł na stronie Instytutu zawiera wiele zdjęć z wizyty w Polsce.

Do naszego Muzeum Książki Kucharskiej i Kulinarnej im. Stanisława Czernieckiego w Chrostowej trafiła bardzo mała publikacja (16 str. formatu 6×6 cm + twarda okładka) wydana przez Instytut Parnas, zatytułowana „Božični Kruh ali Poprtnik”. Zawarto w niej opis tradycji wypieku „bożonarodzeniowego chleb”, kilka zdjęć i 1 przepis wykonania takiego chleba.

Krzysztof Kwatera

You may also like

Adres:

STOWARZYSZENIE LOKALNA GRUPA DZIAŁANIA „DOLINA RABY”
CHROSTOWA 1B
32-742 SOBOLÓW
TEL. 14 685 44 44

e-mail: biuro@dolinaraby.pl

NIP 6832029170
REGON 120847752
KRS 0000316230

Nr konta bankowego dla wpłacających składki członkowskie:

20 8619 0006 0010 0200 8833 0001

Adres:

Godziny otwarcia:

Biuro LGD przyjmuje strony od pon – pt w godzinach 9.00 – 14.00.

W pozostałych godzinach praca wewnętrzna lub praca w terenie, w związku z powyższym w godz. 8.00 – 9.00 i 14.00 – 16.00 Biuro LGD może być zamknięte.

©2022 Dolina Raby

Ta strona używa Cookies, przeglądanie jej to zgoda na ich używanie. Akceptuj Czytaj więcej...

Privacy & Cookies Policy
Skip to content