W dniu 14 września 2019 roku w Rozdzielu na terenie Bacówki na Zadzielu odbył się IX Festiwal Rosołu. Podczas imprezy został rozegrany konkurs na najsmakowitszy Rosół polski w dwóch kategoriach: „Organizacje z obszaru LGD Dolina Raby” oraz „LGD z Federacji LGD Małopolska”. W konkursowe szranki stanęło 9 drużyn, a przygotowane rosołu oceniało profesjonalne Jury składające się z zawodowych kucharzy ze Stowarzyszenie Europejskich Kucharzy Euro-Toques Polska oraz ze Stowarzyszenie Małopolskich Kucharzy i Cukierników pod przewodnictwem gościa specjalnego Adama Chrząstowskiego – Szefa Kuchni i Konsultanta Kulinarnego. W skład ośmioosobowego Jury weszli również Pan Wojciech Kozak (wieloletni Wicemarszałek Województwa Małopolskiego, a obecnie Rady Sejmiku Województwa Małopolskiego) oraz Pani Maria Zdebska – lokalny producent wyrobów garmażeryjnych „Pierożki Babci Władzi”. Jury oceniało rosół pod względem smaku i zapachu, rodzaju użytych składników i ich naturalności, barwy i przejrzystości, dodatku do rosołu, podania, wystroju stoiska wystawowego, a także własnego uznania członka Jury.
Po dokonaniu oceny przez Jurorów przy akompaniamencie kapeli góralskiej „Porębianie” przybyli na wydarzenie mogli degustować przygotowanych przez drużyny rosołów, a także licznych, innych potraw i produktów regionalnych. Imprezę uświetnił również pokaz kulinarny w wykonaniu szefa kuchni Adama Chrząstowskiego wraz z prezentacją i degustacją potrawy pn. Fasolowa na Pięknym Jasiu i boczku ze świnki złotnickiej. Jak co roku imprezie towarzyszyło rozstrzygnięcie konkursu im. Stanisława Czernieckiego na najlepszą publikację o lokalnych i regionalnych kulinariach w 2019 r., w której główną nagrodą jest puchar i dyplom Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. W tym roku do konkursu napłynęło 17 pozycji.
Kapituła konkursu postanowiła nagrodzić następujące publikacje:
Puchar Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi – „Kulinarne Smaki Czterech Krain” – publikacja wydana przez Stowarzyszenie LGD „Podbabiogórze”, Stowarzyszenie LGD „Wadoviana”, Stowarzyszenie LGD „Dolina Soły” oraz Stowarzyszenie LGD „Żywiecki Raj”.
I wyróżnienie – „Dawna kuchnia górali gorczańskich. Ochotnica Dolna-Ochotnic Górna-Tylmanowa”,
II wyróżnienie – „Dziedzictwo stołu – wędrówki kulinarne po obszarze mazowieckich lokalnych grup działania”,
III wyróżnienie – „Smak. Przewodnik po atrakcjach kulinarnych polskich regionów”,
IV wyróżnienie – „Moje jedzenie, moje korzenie”,
V wyróżnienie – „Śladami dawnych smaków powiatu przeworskiego”.
W okolicach godziny 17.20 nastąpiło rozstrzygnięcie konkursu na najsmakowitszy Rosół polski. Wręczenia nagród dokonali Prezes Zarządu LGD „Dolina Raby” Pan Krzysztof Kwatera, Wiceprezes Zarządu LGD „Dolina Raby” Pan Marek Palej, Wicestarosta Bocheński Pan Ryszard Drożdżak oraz członkowie Jury konkursu.
W kategorii „Organizacje z obszaru LGD „Dolina Raby”:
1 miejsce – Stowarzyszenie „Tarnawianki” (Gmina Łapanów) – rosół drobiowo-wołowy – nagroda o wartości 1200 zł,
2 miejsce – Koło Gospodyń Wiejskich Przebieczany (Gmina Biskupice) – rosół drobiowo-wołowy (kura wiejska, rozbrat, pręga) – nagroda o wartości 1000 zł,
3 miejsce – Koło Gospodyń Wiejskich Bytomsko (Gmina Żegocina) – „Rosół Babci Janiny” – kaczka, kura wiejska, wołowina.
Nagrody za udział o wartości 400 zł zdobyły: Koło Gospodyń i Gospodarzy Wiejskich „Dar Serca” z Łąkty Dolnej (Gmina Trzciana), K.G.W Kobylanki w Kobylu (Gmina Nowy Wiśnicz), Koło Gospodyń Wiejskich w Fałkowicach (Gmina Gdów).
W kategorii „LGD z Federacji LGD Małopolska”:
1 miejsce – LGD „Korona Sądecka” reprezentowane przez KGW Krasne Potockie – „Rosół tradycyjny” – nagroda o wartości 1200 zł,
2 miejsce – LGD „Gościniec 4 Żywiołów” reprezentowane przez Stowarzyszenie KGW Łękawica – nagroda o wartości 1000 zł,
3 miejsce – LGD „Przyjazna Ziemia Limanowska” reprezentowane przez Koło Gospodyń Wiejskich w Łukowicy – rosół z drobiu z makaronem (kura i kaczka) – nagroda o wartości 800 zł.
Z obu kategorii wyłoniono rosół, który w ocenie Jury uzyskał największą ilość punktów. Nagroda Grand Prix IX Festiwalu Rosołu trafiła do LGD „Korona Sądecka” reprezentowane przez KGW Krasne Potockie. Drużyna konkursowa otrzymała dodatkową kartę podarunkową o wartości 200 zł oraz puchar ufundowany przez Stowarzyszenie Małopolskich Kucharzy i Cukierników. Nagrody w postaci statuetek ufundowało również Stowarzyszenie Europejskich Kucharzy Euro-Toques Polska, które przedstawiciele tj organizacji wręczyli za pierwsze miejsca w obu kategoriach konkursu.
Po ceremonii wręczenia nagród przy dalszym akompaniamencie kapeli góralskiej „Porębianie” trwała degustacja przygotowanych przez drużyny konkursowe potraw i produktów lokalnych. Oprócz tradycyjnych stoisk z rosołem podczas imprezy zobaczyć można było stoisko z octami żywymi Pani Urszuli Gacek (https://www.polskieradio.pl/8/2385/Artykul/2340899,Urszula-Gacek-ocet-jest-bardzo-humorzasty), stoisko z wyrobami z lawendy, miodami oraz rękodziełem Pani Sabiny Ciężarek z Fałkowic, a także stoiska lokalnych grup działania – partnerów projektu – z materiałami promocyjnymi i przykładami dobrych praktyk w zakresie przetwórstwa lokalnego np. producenta Jarzębiaku Izdebnickiego (https://dziennikpolski24.pl/zielone-swiatlo-dla-jarzebiaka/ar/2744022).
Wyrazy podziękowania kierujemy do Pana Radosława Florka za wzorową współpracę oraz gościnę na terenie obiektu Bacówka na Zadzielu (http://bacowka-na-zadzielu.pl/). Gospodarz miejsca także przygotował wspaniałą grochówkę w kuchni polowej. Do zobaczenia za rok na jubileuszu!
Projekt był współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 przy wkładzie środków własnych stowarzyszenia LGD „Dolina Raby”.
Tekst: Patryk Paszkot
Zdjęcia: Dorota Duda
Operacja współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej ,,Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020”. Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014 – 2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.