W ramach projektu współpracy „Skarby Beskidzkiej Miedzy” u naszego Partnera projektu na terenie limanowszczyzny odbyły się kolejne dwa warsztaty kulinarne związane z przygotowaniem dziczyzny oraz gęsiny według starych regionalnych receptur.
W obu warsztatach uczestnikami były osoby także z obszaru naszego LGD.
Przedstawiamy Państwu krótką relację zdjęciową z tych wydarzeń.
WARSZTAT KULINARNY „DZICZYZNA” W DNIU 19.10.2022
Uczestnicy poznali tradycje kulinarne związane z dziczyzną oraz wspólnie z kucharzem przygotowali tradycyjne dania z dziczyzny:
szynka z dzika po myśliwsku wraz z dodatkami,
gulasz z jelenia wraz z dodatkami.
WARSZTAT KULINARNY „GĘSINA” NW DNIU 10.11.2022
Uczestnicy poznali tradycje kulinarne związane z gęsiną oraz wspólnie z kucharzem przygotowali tradycyjne dania z gęsiny:
gęś nadziewana po polsku wraz z dodatkami,
pierś z gęsi nadziewana grzybami wraz z dodatkami
Warsztaty poprowadził profesjonalny kucharz, laureat licznych ogólnopolskich konkursów kulinarnych oraz właściciel i szef kuchni restauracji „TARTAK“ – Pan Jakub Kasiński.
Wszystkim uczestnikom, którzy wzięli udział w zorganizowanych warsztatach serdecznie dziękujemy !!!
Już wkrótce kolejne warsztaty w ramach projektu.
Operacja pn. „Skarby Beskidzkiej Miedzy”
współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach działania 19 Wsparcie dla rozwoju lokalnego w ramach inicjatywy LEADER
Podziałanie 19.3Przygotowanie i realizacja działań w zakresie współpracy z lokalną grupą działania
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.
Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi