Podczas Festiwalu Rosołu od lat 6 ogłaszane są wyniki konkursu na najlepszą publikację o lokalnych i regionalnych kulinariach. W tym roku nagroda w konkursie – Puchar Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi przyznana została autorom i wydawcom książki „Kuchnia Lubelska”. Publikacja została sfinansowana ze środków Samorządu Województwa Lubelskiego, a jej autorami są: Kamil Kotarski opracowanie merytoryczne publikacji i autorskie przepisy, Olga Zalewska-Wenarska i Justyna Zalewska – autorska stylizacja fotografii kulinarnych i przepisy wypieków tradycyjnych, Krzysztof Werema – fotografie kulinarne i okładki, Artur Żuchowski – opracowane graficzne i projekt okładki.
Ponadto przyznano wyróżnienia (w kolejności):
- Hanna Szymanderska; „750 tradycyjnych polskich potraw”; MULTICO Oficyna Wydawnicza Sp. zo.o., Warszawa
- „Akademia smaku ziemi łukowskiej”; Lokalna Grupa Działania „RAZEM KU LEPSZEJ PRZYSZŁOŚCI”, Łuków
- „Akademia smaku ziemi zamojskiej”; Stowarzyszenie Lokalna Grupa Działania „Ziemia Zamojska”, Sitno
- „Kraina Trzech Rzek od kuchni przepisy kulinarne liderek rozwoju lokalnego”, Stowarzyszenie Lokalna Grupa Działania Kraina Trzech Rzek, Oborniki
- Maia Sobczak, „Qmam kasze. Do ostatniego okruszka”, Wydawnictwo Marginesy, Warszawa
Skład kapituły oceniającej:
- Łukasz Tomczak, Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Departament Rozwoju Obszarów Wiejskich
2. Jolanta Perkowska, Ministerstwo Inwestycji i Rozwoju, Departament Strategii Rozwoju
3. Elżbieta Siemiątkowska, Urząd Marszałkowski Województwa Kujawsko-Pomorskiego, Departament Rozwoju Obszarów Wiejskich
4. Krzysztof Janiak, Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie
5. Dorota Metera – Forum Rolnictwa Ekologicznego
6. Jacek Marcinowski – Związek Rzemiosła Polskiego, Ogólnopolski Cech Rzeźników, Wędliniarzy i Kucharzy.
Wręczenia nagród dokonał Krzysztof Kwatera – Prezes Zarządu LGD „Dolina Raby”
Wszystkim, którzy nadesłali książki na konkurs serdecznie dziękujemy. Książki zasilą zbiory Muzeum Książki Kucharskiej i Kulinarnej im. Stanisława Czernieckiego w Chrostowej.