Słoweński Instytut Parnas realizuje projekt związany z poszukiwaniem tradycji wypieku świątecznego, udekorowanego chleba, który podaje się głównie na Boże Narodzenie, ale także na Nowy Rok czy Święto Trzech Króli. Tradycja wypieku i konsumpcji takiego chleba jest żywa na Słowenii.
W dniach 10-14 stycznia 2019 r. Metka Starič z Instytutu Parnas odwiedziła Kraków i jego okolicę. Odbyła spotkanie w Muzeum Etnograficznym w Krakowie i zwiedziła Izbę Muzealną w Niegowici, gdzie rozmawiała z Marią Mleczko i Danutą Kasprzyk – przedstawicielkami gdowskich Kół Gospodyń Wiejskich i autorkami lokalnej książki kucharskiej, której wydanie z wersji angielskiej było przedmiotem projektu wspartego przez LGD „Dolina Raby” ze środków Programu LEADER.
W sobotę, 12 stycznia, Metka Starić zwiedziła Muzeum Książki Kucharskiej i Kulinarnej im. Stanisława Czernieckiego w Chrostowej i wzięła udział w spotkaniu partnerów projektu Erasmus+ „Poprzez dziedzictwo kulinarne do podstawowych kompetencji”. LGD Dolina Raby jest liderem tego projektu, a jednym z jego partnerów – słoweńska Agencja Rozwoju Kozjansko, której przedstawicielem jest Breda Retuznik.
W sobotę, Panie ze Słowenii gościły w Lanckoronie, gdzie spotkały się z Renatą Bukowską, Prezes Zarządu „Gościniec 4 Żywiołów” .
W konkluzji swojego artykułu o wizycie studyjnej w Polsce, zamieszczonego na stronie organizacji, jego autorzy napisali, że nie spotkali w naszym kraju przykładów świątecznie udekorowanego chleba wypiekanego na święto Bożego Narodzenia, ale zapoznali się z podobnymi przykładami udekorowanych chlebów, wypiekanych z okazji dożynek. Artykuł na stronie Instytutu zawiera wiele zdjęć z wizyty w Polsce.
Do naszego Muzeum Książki Kucharskiej i Kulinarnej im. Stanisława Czernieckiego w Chrostowej trafiła bardzo mała publikacja (16 str. formatu 6×6 cm + twarda okładka) wydana przez Instytut Parnas, zatytułowana „Božični Kruh ali Poprtnik”. Zawarto w niej opis tradycji wypieku „bożonarodzeniowego chleb”, kilka zdjęć i 1 przepis wykonania takiego chleba.
Krzysztof Kwatera