Organizator
Organizatorem konkursu było Stowarzyszenie Lokalna Grupa Działania „Dolina Raby” w 2013 roku, pod patronatem honorowym Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Celem konkursu było
1. Promocja inicjatyw lokalnych w zakresie oryginalnych publikacji kulinarnych, szczególnie wskazujących na znaczenie lokalnych i regionalnych potraw w życiu społeczności lokalnej.
2. Ochrona polskiego, kulinarnego dziedzictwa regionalnego i lokalnego oraz jego popularyzacja.
3. Promowanie lokalnych i regionalnych potraw oraz produktów żywnościowych.
4. Kultywowanie, propagowanie i pogłębianie wiedzy na temat najstarszej polskiej książki kucharskiej „Compendium ferculorum – albo zebranie potraw” z 1682 roku.
Zgłoszono następujące publikacje (wg kolejności zgłoszenia)
L.p |
Podmiot zgłaszający |
Tytuł książki |
1 |
LGD „Dolina Soły” |
„Przysmaki z Doliny Soły”, dwie części |
2 |
Klaudia Kluczniok |
„Smaki Wielkanocne Krainy św. Anny” oraz „Smaki Adwentowe/Bożonarodzeniowe Krainy św. Anny” |
3 |
LGD Gorce-Pieniny |
„Smaki gorczańsko-pienińskie” |
4 |
Stowarzyszenie Gospodyń Wiejskich z Głogoczowa |
„Święta w Głogoczowie, czyli pierwsza książka kucharska” |
5 |
LGD „Dolina Karpia” |
„Sukces na talerzu czyli w Gminie Spytkowice jemy |
6 |
LGD „Dolina Karpia” |
„Tradycje dobrego smaku” |
7 |
LGD „Dolina Karpia” |
„Kulinaria z Doliny Karpia” |
8 |
Katarzyna Bieniek |
„Jem ryby zbiór wybranych przepisów na dania z ryb słodkowodnych” |
9 |
LGD „Ziemia Zamojska” |
„Przewodnik kulinarny – Smaki Ziemi Zamojskiej” |
10 |
Gmina Krobia |
„Biskupizna ze smakiem” |
11 |
LGD „Krasnystaw PLUS” |
„Smaki Ziemi Krasnostawskiej folder kulinarny |
12 |
LGD „Przyjazna Ziemia Limanowska” |
„Tradycje kulinarne Ziemi Limanowskiej” |
Do Biura LGD „Dolina Raby” nie dotarła jedynie publikacja „Biskupizna ze smakiem” i dlatego nie była przedmiotem wyboru. Wyboru najlepszej publikacji dokonały następujące osoby:
- · Janusz Bartczak – Prezes Polskiej Sieci LGD
- · Renata Bukowska – Prezes LGD Gościniec 4 Żywiołów
- · Jarosław Dumanowski – Prof. Uniwersytetu im. Mikołaja Kopernika w Toruniu
- · Leszek Horwath – Redaktor naczelny portalu potrawyregionalne.pl
- · Irena Krukowska-Szopa – Prezes Fundacji Ekologicznej Zielona Akcja
- · Krzysztof Kwatera – Prezes LGD Dolina Raby
- · Edyta Trojańska-Urbanik – Dyrektor Centrum Kultury w Gdowie
- · Krystyna Wasilkowska-Frelichowska – Autor książki „Zapach świeżych malin”
Najwyżej ocenioną pozycją okazała się publikacja wydana przez Urząd Miejski w Zatorze – „Tradycje dobrego smaku”– Kulinarne przysmaki z Karpia Zatorskiego i inne słowiańskie potrawy. Stustronicowa publikacja formatu A4 jest zwieńczeniem międzynarodowego projektu „Rozwój bez granic”. Zawarto w niej ponad 60 przepisów z Polski i ze Słowacji, wśród których dominują przepisy związane z karpiem zatorskim – produktem o chronionej nazwie pochodzenia. Są przepisy zgłoszone przez członkinie lokalnych Kół Gospodyń Wiejskich. Przepisy są pogrupowane według pór roku. Oprócz przepisów książka zawiera opisy lokalnych obrzędów i zwyczajów świątecznych, przeplatana jest interesującymi wątkami historycznymi związanymi z hodowlą karpia.
Uroczystego wręczenia nagrody i dyplomu od Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi – Stanisława Kalemby dokonano 15 września 2013 r. podczas III Festiwalu Rosołu w Żegocinie. Nagrodę odebrał Tomasz Wieliczko – Zastępca Kierownika Działu Rozwoju, Oświaty i Zdrowia Urzędu Miejskiego w Zatorze. Wszystkim serdecznie dziękujemy za udział w konkursie i nadesłane publikacje.