„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie.”
Operacja mająca na celu: Sprawne wdrażanie LSR w tym realizację Planu Komunikacji, współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach działania: „Wsparcie dla rozwoju lokalnego w ramach inicjatywy LEADER” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.
Przewidywane wyniki operacji: Wdrożona LSR, zrealizowany Plan Komunikacji

Strona główna

Rozstrzygnięcie konkursu im. Stanisława Czernieckiego na najlepszą książkę o lokalnych i regionalnych kulinariach w 2013 roku

Organizator

Organizatorem konkursu było Stowarzyszenie Lokalna Grupa Działania „Dolina Raby” w 2013 roku, pod patronatem honorowym Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Celem konkursu było

1. Promocja inicjatyw lokalnych w zakresie oryginalnych publikacji kulinarnych, szczególnie wskazujących na znaczenie lokalnych i regionalnych potraw w życiu społeczności lokalnej.
2. Ochrona polskiego, kulinarnego dziedzictwa regionalnego i lokalnego oraz jego popularyzacja.
3. Promowanie lokalnych i regionalnych potraw oraz produktów żywnościowych.
4. Kultywowanie, propagowanie i pogłębianie wiedzy na temat najstarszej polskiej książki kucharskiej „Compendium ferculorum – albo zebranie potraw” z 1682 roku.

Zgłoszono następujące publikacje (wg kolejności zgłoszenia)

L.p

Podmiot zgłaszający

Tytuł książki

1

LGD „Dolina Soły”

„Przysmaki z Doliny Soły”, dwie części

2

Klaudia Kluczniok

„Smaki Wielkanocne Krainy św. Anny” oraz „Smaki Adwentowe/Bożonarodzeniowe Krainy św. Anny”

3

LGD Gorce-Pieniny

„Smaki gorczańsko-pienińskie”

4

Stowarzyszenie Gospodyń Wiejskich z Głogoczowa

„Święta w Głogoczowie, czyli pierwsza książka kucharska”

5

LGD „Dolina Karpia”

„Sukces na talerzu czyli w Gminie Spytkowice jemy
z tradycją”

6

LGD „Dolina Karpia”

„Tradycje dobrego smaku”

7

LGD „Dolina Karpia”

„Kulinaria z Doliny Karpia”

8

Katarzyna Bieniek

„Jem ryby zbiór wybranych przepisów na dania z ryb słodkowodnych”

9

LGD „Ziemia Zamojska”

„Przewodnik kulinarny – Smaki Ziemi Zamojskiej”

10

Gmina Krobia

„Biskupizna ze smakiem”

11

LGD „Krasnystaw PLUS”

„Smaki Ziemi Krasnostawskiej folder kulinarny

12

LGD „Przyjazna Ziemia Limanowska”

„Tradycje kulinarne Ziemi Limanowskiej”

 

Do Biura LGD „Dolina Raby” nie dotarła jedynie publikacja „Biskupizna ze smakiem” i dlatego nie była przedmiotem wyboru. Wyboru najlepszej publikacji dokonały następujące osoby:

  • ·         Janusz Bartczak – Prezes Polskiej Sieci LGD
  • ·         Renata Bukowska – Prezes LGD Gościniec 4 Żywiołów
  • ·         Jarosław Dumanowski – Prof. Uniwersytetu im. Mikołaja Kopernika w Toruniu
  • ·         Leszek Horwath – Redaktor naczelny portalu potrawyregionalne.pl
  • ·         Irena Krukowska-Szopa – Prezes Fundacji Ekologicznej Zielona Akcja
  • ·         Krzysztof Kwatera – Prezes LGD Dolina Raby
  • ·         Edyta Trojańska-Urbanik – Dyrektor Centrum Kultury w Gdowie
  • ·         Krystyna Wasilkowska-Frelichowska – Autor książki „Zapach świeżych malin”

Najwyżej ocenioną pozycją okazała się publikacja wydana przez Urząd Miejski w Zatorze – „Tradycje dobrego smaku– Kulinarne przysmaki z Karpia Zatorskiego i inne słowiańskie potrawy. Stustronicowa publikacja formatu A4 jest zwieńczeniem międzynarodowego projektu „Rozwój bez granic”. Zawarto w niej ponad 60 przepisów z Polski i ze Słowacji, wśród których dominują przepisy związane z karpiem zatorskim – produktem o chronionej nazwie pochodzenia. Są przepisy zgłoszone przez członkinie lokalnych Kół Gospodyń Wiejskich. Przepisy są pogrupowane według pór roku. Oprócz przepisów książka zawiera opisy lokalnych obrzędów i zwyczajów świątecznych, przeplatana jest interesującymi wątkami historycznymi związanymi z hodowlą karpia.

Uroczystego wręczenia nagrody i dyplomu od Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi – Stanisława Kalemby dokonano 15 września 2013 r. podczas  III Festiwalu Rosołu w Żegocinie. Nagrodę odebrał Tomasz Wieliczko – Zastępca Kierownika Działu Rozwoju, Oświaty i Zdrowia Urzędu Miejskiego w Zatorze.  Wszystkim serdecznie dziękujemy za udział w konkursie i nadesłane publikacje.