W dniu 26 marca 2014 r. w Zespole Szkół w Dąbrowicy odbył się dzień otwarty. Program odbywał się dwutorowo. Gimnazjaliści uczestniczyli w grach psychologicznych, terenowych, zajęciach i konkursach przygotowanych przez organizatorów. Nauczyciele szkół gimnazjalnych i inny zaproszeni goście uczestniczyli w konferencji naukowej pt.” Tajniki żywienia i żywności”.
Konferencja rozpoczęła się od wykładu nauczyciela przedmiotów zawodowych w ZS w Dąbrowicy Pana Antoniego Biernata. Następnie były absolwent ZS w Dąbrowicy, a obecnie wykładowca Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie prof. dr hab. inż. Władysław Migdał w sowim wykładzie poruszył ważne kwestie z humorem nt. zdrowego sposobu odżywiania. Panie Anna Jakóbik i Roksana Martinez-Brej zwróciły uwagę w swojej prezentacji na konsekwencja zaburzonego odżywiania.
W ramach wzajemnej współpracy Stowarzyszenia LGD „Dolina Raby” z Zespołem Szkół w Dąbrowicy jednym z prelegentów był pracownik biura Patryk Paszkot, który w prezentacji pt. „ Systemy jakości żywności produktów regionalnych i tradycyjnych” wyjaśnił systemy certyfikacji produktów żywnościowych. Zainteresowani mogli zapoznać się z produktami z naszego regionu, które posiadają określone certyfikaty na specjalnie przygotowanym stoisku.
Dzień otwarty zakończył się wręczeniem certyfikatów uczestnictwa oraz pokazem prawdziwej sztuki kelnerskiej.