„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie.”
Operacja mająca na celu: Sprawne wdrażanie LSR w tym realizację Planu Komunikacji, współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach działania: „Wsparcie dla rozwoju lokalnego w ramach inicjatywy LEADER” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.
Przewidywane wyniki operacji: Wdrożona LSR, zrealizowany Plan Komunikacji

Strona główna

LGD „Dolina Raby” na projekcie współpracy „SMAK”

LGD „Dolina Raby” na projekcie współpracy „SMAK”

21-23 czerwca 2013 w Puszczy Mariańskiej odbyła się druga edycja Festiwalu Smaku w ramach projektu współpracy „SMAK” – Smakowity Międzyregionalny Alternatywny Konkurs, gdzie koordynatorem było LGD z Mazowsza „Echo Puszczy Bolimowskiej”. W projekcie uczestniczyły trzy Lokalne Grupy Działania z województwa małopolskiego, mazowieckiego, a także goście reprezentujący Ukrainę oraz Czechy.

Lokalną Grupę Działania „Dolina Raby” na Mazowszu reprezentowało 7 uczestników:  dwie osoby z Biura oraz pięć pań z Koła Gospodyń Wiejskich z Grabia.
Po przyjeździe w piątkowe popołudnie mieliśmy okazję zwiedzać pałac w Radziejowicach z wspaniałą wystawą malarstwa Józefa Chełmońskiego.  Po odpowiedniej lekcji historii i sztuki uczestnicy projektu przy wspólnej kolacji mieli możliwość wspólnego zapoznania się, wymiany doświadczeń kulinarnych oraz rozmowy o tradycjach kulinarnych swojego regionu. Sobotni dzień był pełen pracy i rywalizacji. Uczestnicy projektu wspólnie gotowali w kuchni Gminnego Ośrodka Kultury, przygotowując się do jednego z najważniejszych elementów projektu czyli konkursu kulinarnego.  Każdy z LGD chciał w jak najlepszy sposób zaprezentować swoje specjały kulinarne licząc na uznanie jury. Konkurs ten odbył się w 4 kategoriach:

– barszcz regionalny

– pierogi lub kluchy

– deser

– napój

Przedstawicielki naszego LGD w ramach konkursu przygotowały wspaniały regionalny żur na zakwasie, często nazywany w naszym regionie „Święconką”, pierogi z jagodami, deser z bitej śmietany z owocami oraz specjalność KGW z Grabia nalewka z żurawiny. Podczas sobotniego gotowania zostały przygotowane także produkty, które były promocją regionalnego smaku podczas niedzielnego pikniku. Na zakończenie ciężkiego dnia pełnego kulinarnej rywalizacji koordynatorzy projektu przygotowali wspólne ognisko w Gospodarstwie Pasiecznym „Gajm”. Finałem Festiwalu Smaku było niedzielne uczestnictwo w  pikniku „Czerwcowa Skarbnica Inicjatyw” organizowanego przez władze samorządowe oraz organizacje pozarządowe z terenu gminy. Podczas pikniku uczestnicy projektu w odpowiednio doposażonym domku wystawniczym mieli możliwość zaprezentowania przygotowanych potraw oraz promocji swojego regionu. Na stosikach dominowały pyszne pierogi, sery, tradycyjne wędliny, wiejskie chleby ze smalcem oraz smakowite placki.  W niedziele ogłoszone zostały także wyniki sobotniego konkursu, podczas którego  nasze LGD zdobyło dwie nagrody.  Trzecie miejsce w pierwszej kategorii za tradycyjny żur oraz drugie miejsce za wspaniałe pierogi z jagodami.  Wspólny wyjazd miał na celu głównie wypromowanie potraw regionalnych i produktów tradycyjnych,  wymianę doświadczeń kulinarnych, a także nawiązanie współpracy z podmiotami z różnych regionów Polski, Czech i Ukrainy. Wyjazd wymagał wielu przygotowań  oraz sporo pracy, ale było warto. Pogoda nam dopisała, a stoiska były pełne pyszności. Atmosferę, która towarzyszyła podczas całego projektu widać na fotografiach. Było gwarnie, wesoło, regionalnie i bardzo bardzo smacznie. Był to przecież Festiwal Smaku!!!

Dziękujemy Panią z Koła Gospodyń Wiejskich z Grabia, które z sukcesem reprezentowały LGD „Dolina Raby” podczas konkursu kulinarnego oraz w smakowity sposób przygotowały stoisko promocyjne podczas niedzielnego pikniku.

wpisał: Natalia Cieśla

 

Print Friendly, PDF & Email