17 czerwca 2012 roku odbył się kiermasz półfinałowy Małopolskiego Festiwalu Smaku. Tarnowski rynek opanowały produkty regionalne, lokalne i ekologiczne. W śród nich nie zabrakło LGD „Dolina Raby” z liczną reprezentacją. LGD wystawiła produkty we wszystkich kategoriach konkursu.
W kategorii ekologiczne przysmaki: sok jabłkowy (Przetwórstwo – Owocowo Warzywne „Kamionna”), w kategorii tradycyjne specjały – Chleb Żarnowy z Łomnej (Piekarnia u Dańca), w kategorii smakołyki z legendą – Wiśnicki Makaron Gryczany (Firma Elmak) podany z gulaszem i papryczką, w kategorii jak u mamy – Rosół Polski wg przepisu Stanisława Czernieckiego z 1682 roku. Podczas wystawy udzieliliśmy 3 wywiadów o naszej działalności i oferowanych produktach. Dużym zainteresowaniem mediów cieszył się Rosół Polski wg Stanisława Czernieckiego, o którym został nagrany reportaż dla TVP Info przez Redaktora Jacka Szklarka szefa Sloow Food Polska. Reportaż zostanie wyemitowany w dniach 22, 23, 24 czerwca po głównym wydaniu kroniki w telewizji krakowskiej. Chociaż nie udało się zdobyć nagród w konkursie swoim udziałem chcieliśmy przede wszystkim zaznaczyć swoją obecność i to, że również posiadamy znakomite produkty lokalne wielokrotnie nagradzane w innych konkursach, które są znane mieszkańcom Małopolski. Spotkaliśmy się z wieloma słowami uznania od publiczności i jurorów. Kiermasz był również znakomitą okazją do promocji II Festiwalu Rosołu, który odbędzie się w październiku w wiśnickim Zamku. Szef Sloow Food Polska bardzo chwalił tą inicjatywę. Wyrazy uznania i podziękowania składamy Panią z kół gospodyń wiejskich, które reprezentowały LGD i włożyły duży wysiłek w przygotowanie potraw i stoisk, producentom lokalnych produktów za nieodpłatne przekazanie żywności na konkurs tj. Firmie „Elmak” Elżbieta Tworzydło z Wiśnicza, Panu Grzegorzowi Mucha z Kamionnej, Pani Marcie Daniec z Łomnej.
Więcej zdjęć dostępnych po kliknięciu w zdjęcie i przesuwanie galerii w nowym oknie.