LGD „Dolina Raby” poza udzielaniem pomocy mieszkańcom w postaci środków finansowych z Osi 4 PROW realizuje również inne pozostałe cele Lokalnej Strategii Rozwoju. Jednym z celów LSR jest „Rozwój rynku tradycyjnej żywności”. LGD „Dolina Raby” współpracuje z lokalnymi producentami tradycyjnej, zdrowej żywności. Dzięki lokalnym produktom żywnościowym staramy się promować nasz region oraz ich producentów, wykorzystującym tym samym lokalne zasoby. Wybieramy tylko produkty najwyższej klasy, oparte na tradycyjnej i udokumentowanej recepturze charakterystycznej dla obszaru Doliny Raby. Naszych producentów promujemy podczas krajowych i międzynarodowych targów, oraz podczas wszystkich imprez na których jesteśmy obecni lub, które organizujemy. Staramy się również aby producenci tradycyjnej żywności sięgali po środki finansowe z programu LEADER. Od końca lipca do końca października udaliśmy się z wizytą do większości współpracujących z nami producentów, pieczołowicie śledząc postęp działań inwestycyjnych następujących w tych firmach. W dwóch przypadkach są tą inwestycje realizowane dzięki środkom uzyskanych za naszym pośrednictwem z Osi 4 PROW – LEADER. Na dzień dzisiejszy współpracujemy z następującymi producentami:
1. Piekarnia u Dańca Łomna 147 – Marta Daniec Płaszczyk (Chleb Żarnowy z Łomnej) – wpisany na listę produktów tradycyjnych MRiRW
2. Przetwórstwo Owocowo – Warzywne „Kamionna” – Grzegorz Mucha – soki i przetwory z certyfikatem ekologicznym
3. Firma Handlowo Produkcyjno Handlowa „Elmak” – Elżbieta Tworzydło (Makaron Domowy Wiśnicki, Makaron Gryczany) – laureat nagród w wielu konkursach żywnościowych
4. Tradycyjna Kiełbasa i Boczek z Muchówki – Alicja Sławęto – wpis produkcja marginalna, lokalna, ograniczona
5. FPHU „Mikro” Tradycyjne lody oraz miody – Gospodarstwo pasieczne z Żegociny „Prosto z Pasieki” Państwa Noszkiewicz
W dalszym ciągu poszukujemy lokalnych producentów zdrowej i tradycyjnej żywności. Zainteresowanych zachęcamy do kontaktu z nami.
Poniżej prezentujemy zdjęcia z wizyt.