W niedzielÄ 21 wrzeÅnia 2014 r. na Rynku w Åapanowie odbyÅ siÄ IV Festiwal RosoÅu.
DziesiÄcioosobowe jury konkursowe dokonaÅo wyboru najsmakowitszego rosoÅu w czterech kategoriach: Amatorzy (koÅa gospodyÅ wiejskich, stowarzyszenia, nieformalne grupy spoÅeczne, osoby fizyczne), ProfesjonaliÅci (restauratorzy, firmy cateringowe, osoby zwiÄ
zane z sektorem gastronomicznym), SzkoÅy gastronomiczne i GoÅcie. Każda drużyna mogÅa zdobyÄ maksymalnie 350 pkt. Kryterium oceny, jakie byÅo brane pod uwagÄ to wystrój stoiska, smak i zapach, rodzaj skÅadników i ich naturalnoÅÄ, barwa i przejrzystoÅÄ, dodatek, podanie (ogólne wrażenie), wÅasne uznanie czÅonka jury. W skÅad jury weszli: PrzewodniczÄ
cy Grzegorz Komendarek, szeÅciu przedstawicieli Stowarzyszenia MaÅopolskich Kucharzy i Cukierników, przedstawiciel restauracji „Chata Gieda” -zwyciÄzca III Festiwalu RosoÅu w kategorii PorfesjonaliÅci, Krystyna Batko czÅonek ZarzÄ
du LGD âDolina Rabyâ, Jan Kulig Wójt Gminy Åapanów, Lea Hogg dziennikarka i blogerka.
W kategorii AMATORZY:
I miejsce â KGW âPrzyjazny Ujazdâ (Gmina Trzciana) â 299 pkt
II miejsce â Å»eÅska Drużyna Strażacka OPS Åazany (Gmina Biskupice)- 265 pkt
III miejsce â KGW Tarnawa â 264 pkt
PozostaÅe drużyny biorÄ
ce udziaÅ w tej kategorii to: KoÅo GospodyÅ Wiejskich w Cichawie (Gmina Gdów), KoÅo GospodyÅ âÅÄ
kta Górnaâ (Gmina Å»egocina) i KGW Olchawa (Gmina Nowy WiÅnicz)
W kategorii PROFESJONALIÅCI:
I miejsce â ZespóŠKucharek z Publicznej SzkoÅy Podstawowej w Åapanowie â 300 pkt
II miejsce â Firma âMAGIâ Pierożki Babci WÅadzi â 289 pkt
III miejsce â Restauracja âOrizaâ (Gmina Gdów) â 288 pkt
PozostaÅe drużyny biorÄ
ce udziaÅ w tej kategorii: Restauracja âRanczo Furiaâ, Restauracja Trzciana (Gmina Trzciana) i Restauracja âHetmaÅskaâ (Gmina Nowy WiÅnicz)
W kategorii SZKOÅY GASTRONOMICZNE:
I miejsce â ZespóŠSzkól im. Wincentego Witosa w Suchej Beskidzkiej â 300 pkt
II miejsce â ZespóŠSzkóŠim. prof. Jana ZdzisÅawa WÅodka w DÄ
browicy (Gmina Åapanów) – 258 pkt
III miejsce â ZespóŠSzkóŠGastronomicznych im. prof. Odona Bujwida nr 2 w Krakowie â 239 pkt
W podanej kategorii uczestniczyÅ również drużyna z ZespoÅu SzkóŠOgólnoksztaÅcÄ
cych i Zawodowych im. ks. prof. Józefa Tischnera w Limanowej.
W kategorii GOÅCIE:
I miejsce â Stowarzyszenie Lokalna Grupa DziaÅania âPrzyjazna Ziemia Limanowskaâ
Wyróżnienie â Stowarzyszenie âDla WÅosaniâ
PozostaÅe drużyny biorÄ
ce udziaÅ w tej kategorii to: Stowarzyszenie MaÅopolskich Blogerów Kulinarnych i GoÅciniec 4 Å»ywioÅów.
CzÄÅÄ konkursowa zostaÅa poprzedzona pokazem kelnerski w wykonaniu uczennic ZespoÅu SzkóŠim. prof. Jana ZdzisÅawa WÅodka w DÄ
browicy.
Po czÄÅci konkursowej nastÄ
piÅy pokazy kulinarne przygotowane przez kucharzy i dziennikarkÄ z Malty oraz drugi pokaz zorganizowany przez kucharzy ze Stowarzyszenia MaÅopolskich Kucharzy i Cukierników. Przylot goÅci z Malty byÅa możliwa dziÄki wsparciu firmy Iideas Ltd.
Podczas IV Festiwalu RosoÅu zostaÅy wrÄczone nowe Znaki JakoÅci KOGUTEK dla: Parku linowego âRanczo Furia Westâ, Restauracji âRanczo Furiaâ z TrÄ
bek, Pracowni ceramicznej âMARCOâ z Nowego WiÅnicza, Zofii Garyckiej (za haft krzyżykowy, bibuÅkarstwa, szydeÅkarstwo) z Tomaszkowic, Izbie Regionalnej i Galerii Wiejskiej w Å»egocinie, Robertowi Kostuchowi (winnica pod bocianim gniazdem) z FaÅkowic, Firmie âMAGIâ s.c. Maria Zdebska i Agnieszka GomuÅka z Trzciany, F.P.H. Gastronomicznej Józef KÄpa z Å»egociny.
Na festiwalu nastÄ
piÅo rozstrzygniÄcie konkursu i wrÄczenie nagrody w konkursie im. StanisÅawa Czernieckiego o puchar Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi na najlepszÄ
publikacjÄ o lokalnych i regionalnych kulinariach w 2014 roku. Miano najlepszej publikacji w konkursie im. StanisÅawa Czernieckiego o puchar Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi na najlepszÄ
publikacjÄ o lokalnych i regionalnych kulinariach w 2014 roku zostaÅa przyznana dla âPolsko – SÅowackie Smakiâ wydanej przez Stowarzyszenie LGD âPodbabiogórzeâ, PogórzaÅskie Stowarzyszenie Rozwoju, MAS Babia Hora.
W czÄÅci artystycznej na scenie goÅciliÅmy ZespóŠWokalny âCud i Przyjacieleâ oraz âTitanium String Quartetâ.
Podczas imprezy odbyÅ siÄ kiermasz produktów lokalnych, potraw regionalnych i rÄkodzieÅa artystycznego z obszaru dziaÅania LGD âDolina Rabyâ oraz niektórych beneficjentów Znaku JakoÅci KOGUTEK.
Wszystkim uczestnikom konkursu dziÄkujemy za zaangażowanie i uczestnictwo w konkursie, kultywowanie i pogÅÄbianie wiedzy na temat rosoÅu, jako polskiej potrawy tradycyjnej. OchronÄ dziedzictwa kulinarnego oraz wykazanie siÄ znajomoÅciÄ
w przygotowaniu rosoÅu wedÅug receptury StanisÅawa Czernieckiego opisanej w âCompendium Ferculorum Albo Zebranie Potrawâ.
OBSZERNA RELACJA Z WYWIADAMI DOSTÄPNA TUTAJ
ORAZ
RELACJA PRZYGOTOWANA PRZE LEA HOGG – czÅonek jury
Tekst: Anna Palczewska
ZdjÄcia: Biuro LGD âDolina Rabyâ