„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie.”
Operacja mająca na celu: Sprawne wdrażanie LSR w tym realizację Planu Komunikacji, współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach działania: „Wsparcie dla rozwoju lokalnego w ramach inicjatywy LEADER” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.
Przewidywane wyniki operacji: Wdrożona LSR, zrealizowany Plan Komunikacji

Strona główna

Najsmakowitszy ROSÓŁ przygotowany przez. . .

W niedzielę 21 września 2014 r. na Rynku w Łapanowie odbył się IV Festiwal Rosołu.
Dziesięcioosobowe jury konkursowe dokonało wyboru najsmakowitszego rosołu w czterech kategoriach: Amatorzy (koła gospodyń wiejskich, stowarzyszenia, nieformalne grupy społeczne, osoby fizyczne), Profesjonaliści (restauratorzy, firmy cateringowe, osoby związane z sektorem gastronomicznym), Szkoły gastronomiczne i Goście. Każda drużyna mogła zdobyć maksymalnie 350 pkt. Kryterium oceny, jakie było brane pod uwagę to wystrój stoiska, smak i zapach, rodzaj składników i ich naturalność, barwa i przejrzystość, dodatek, podanie (ogólne wrażenie), własne uznanie członka jury. W skład jury weszli: Przewodniczący Grzegorz Komendarek, sześciu przedstawicieli Stowarzyszenia Małopolskich Kucharzy i Cukierników, przedstawiciel restauracji „Chata Gieda” -zwycięzca III Festiwalu Rosołu w kategorii Porfesjonaliści, Krystyna Batko członek Zarządu LGD „Dolina Raby”, Jan Kulig Wójt Gminy Łapanów, Lea Hogg dziennikarka i blogerka.

W kategorii AMATORZY:
I miejsce – KGW „Przyjazny Ujazd” (Gmina Trzciana) – 299 pkt
II miejsce – Żeńska Drużyna Strażacka OPS Łazany (Gmina Biskupice)- 265 pkt
III miejsce – KGW Tarnawa – 264 pkt
Pozostałe drużyny biorące udział w tej kategorii to: Koło Gospodyń Wiejskich w Cichawie (Gmina Gdów), Koło Gospodyń „Łąkta Górna” (Gmina Żegocina) i KGW Olchawa (Gmina Nowy Wiśnicz)

W kategorii PROFESJONALIŚCI:
I miejsce – Zespół Kucharek z Publicznej Szkoły Podstawowej w Łapanowie – 300 pkt
II miejsce – Firma „MAGI” Pierożki Babci Władzi – 289 pkt
III miejsce – Restauracja „Oriza” (Gmina Gdów) – 288 pkt
Pozostałe drużyny biorące udział w tej kategorii: Restauracja „Ranczo Furia”, Restauracja Trzciana (Gmina Trzciana) i Restauracja „Hetmańska” (Gmina Nowy Wiśnicz)

W kategorii SZKOŁY GASTRONOMICZNE:
I miejsce – Zespół Szkól im. Wincentego Witosa w Suchej Beskidzkiej – 300 pkt
II miejsce – Zespół Szkół im. prof. Jana Zdzisława Włodka w Dąbrowicy (Gmina Łapanów) – 258 pkt
III miejsce – Zespół Szkół Gastronomicznych im. prof. Odona Bujwida nr 2 w Krakowie – 239 pkt
W podanej kategorii uczestniczył również drużyna z Zespołu Szkół Ogólnokształcących i Zawodowych im. ks. prof. Józefa Tischnera w Limanowej.

W kategorii GOŚCIE:
I miejsce – Stowarzyszenie Lokalna Grupa Działania „Przyjazna Ziemia Limanowska”
Wyróżnienie – Stowarzyszenie „Dla Włosani”
Pozostałe Buy Cialis drużyny biorące udział w tej kategorii to: Stowarzyszenie Małopolskich Blogerów Kulinarnych i Gościniec 4 Żywiołów.

Część konkursowa została poprzedzona pokazem kelnerski w wykonaniu uczennic Zespołu Szkół im. prof. Jana Zdzisława Włodka w Dąbrowicy.
Po części konkursowej nastąpiły pokazy kulinarne przygotowane przez kucharzy i dziennikarkę z Malty oraz drugi pokaz zorganizowany przez kucharzy ze Stowarzyszenia Małopolskich Kucharzy i Cukierników. Przylot gości z Malty była możliwa dzięki wsparciu firmy Iideas Ltd.

Podczas IV Festiwalu Rosołu zostały wręczone nowe Znaki Jakości KOGUTEK dla: Parku linowego „Ranczo Furia West”, Restauracji „Ranczo Furia” z Trąbek, Pracowni ceramicznej „MARCO” z Nowego Wiśnicza, Zofii Garyckiej (za haft krzyżykowy, bibułkarstwa, szydełkarstwo) z Tomaszkowic, Izbie Regionalnej i Galerii Wiejskiej w Żegocinie, Robertowi Kostuchowi (winnica pod bocianim gniazdem) z Fałkowic, Firmie „MAGI” s.c. Maria Zdebska i Agnieszka Gomułka z Trzciany, F.P.H. Gastronomicznej Józef Kępa z Żegociny.
Na festiwalu nastąpiło rozstrzygnięcie konkursu i wręczenie nagrody w konkursie im. Stanisława Czernieckiego o puchar Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi na najlepszą publikację o lokalnych i regionalnych kulinariach w 2014 roku. Miano najlepszej publikacji w konkursie im. Stanisława Czernieckiego o puchar Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi na najlepszą publikację o lokalnych i regionalnych kulinariach w 2014 roku została przyznana dla „Polsko – Słowackie Smaki” wydanej przez Stowarzyszenie LGD „Podbabiogórze”, Pogórzańskie Stowarzyszenie Rozwoju, MAS Babia Hora.

W części artystycznej na scenie gościliśmy Zespół Wokalny „Cud i Przyjaciele” oraz „Titanium String Quartet”.
Podczas imprezy odbył się kiermasz produktów lokalnych, potraw regionalnych i rękodzieła artystycznego z obszaru działania LGD „Dolina Raby” oraz niektórych beneficjentów Znaku Jakości KOGUTEK.
Wszystkim uczestnikom konkursu dziękujemy za zaangażowanie i uczestnictwo w konkursie, kultywowanie i pogłębianie wiedzy na temat rosołu, jako polskiej potrawy tradycyjnej. Ochronę dziedzictwa kulinarnego oraz wykazanie się znajomością w przygotowaniu rosołu według receptury Stanisława Czernieckiego opisanej w „Compendium Ferculorum Albo Zebranie Potraw”.

OBSZERNA RELACJA Z WYWIADAMI DOSTĘPNA TUTAJ

ORAZ

RELACJA PRZYGOTOWANA PRZE LEA HOGG – członek jury

Tekst: Anna Palczewska

Zdjęcia: Biuro LGD „Dolina Raby”

Print Friendly, PDF & Email