W dniu 13 czerwca 2015 r. odbył się pokaz kulinarny – przygotowanie potrawy tradycyjnej „Rosołu polskiego według Stanisława Czernieckiego” i degustacja. Panie z Koła Gospodyń Wiejskich z Olchawy, reprezentujące Stowarzyszenie LGD „Dolina Raby” poprowadziły warsztaty kulinarne, podczas których pokazały jak przyrządza się Rosół polski, podawany już w XVII w. na Zamku Kmitów i Lubomirskich w Wiśniczu, wpisany na listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Następnie odbyła się degustacja potrawy.
Pokaz odbył się w ramach projektu – Czerwcowe spotkanie z kulturą pod hasłem „Strój Ludowy”, z cyklu „ETNOROK w Małopolsce” w „Stodole Pana Tadeusza” przy ul. Pana Tadeusza 6 w Krakowie (róg ul. Nowohuckiej i ul. Pana Tadeusza).
ETNOROK to 12 cyklicznych spotkań nawiązujących do kalendarza tradycyjnych obrzędów w kulturze ludowej. Podczas każdego z nich dzieci i dorośli będą mieć okazję poznać zanikające tradycje regionu, uczestniczyć w warsztatach rękodzieła, zapoznać się ze sposobem przyrządzania i degustować potrawy tradycyjne z listy Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Na imprezach odbywać się będzie targ swojskich produktów oraz występy zespołów ludowych.
Wpisał: Patryk Paszkot
Zdjęcia: Katarzyna Jankowska
Koordynator projektu „ETNOROK w Małopolsce”