„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie.”
Operacja mająca na celu: Sprawne wdrażanie LSR w tym realizację Planu Komunikacji, współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach działania: „Wsparcie dla rozwoju lokalnego w ramach inicjatywy LEADER” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.
Przewidywane wyniki operacji: Wdrożona LSR, zrealizowany Plan Komunikacji

Strona główna

Pierwsze spotkanie partnerów projektu Erasmus+ „Przez dziedzictwo kulinarne do kompetencji podstawowych”

W dniach 11-12 stycznia 2019 r. odbyło się pierwsze spotkanie partnerów projektu w ramach Programu Erasmus+ „Przez dziedzictwo kulinarne do kompetencji podstawowych”. W pierwszym dniu spotkanie miało miejsce w hotelu „Oriza”, w drugim dniu w Muzeum Książki Kucharskiej i Kulinarnej w Chrostowej.

W spotkaniu uczestniczyli przedstawiciele partnerów: Inga Kolomyjska i Janusz Siurek z KIKO Educational Solutions z Warszawy, Michael Charakis i George Koulas z Charakis Research & Consulting (Cypr), Breda Retuznik z Razvojna Agencija Kozajnsko (Słowenia), Mirka Maki-Kala z Suupohja Kehittamisyhdistys ry (Finlandia oraz Krzysztof Kwatera, Marek Palej, Jan Marcinek i Katarzyna Kołodziej z LGD „Dolina Raby”. W drugim dniu gościnnie uczestniczyła też Metka Starič ze słoweńskiej organizacji Zavod Parnas, która przebywała na naszym terenie w związku z realizacją projektu o dziedzictwie wypieku chleba (piszemy o tym w innym artykule).

Podczas spotkania dokonano prezentacji wszystkich partnerów projektu. Przedstawiono cele i harmonogram projektu. Uzgodniono terminy najbliższych działań. Omówiono zakres umów partnerskich pomiędzy partnerami projektu, a jego liderem czyli LGD Dolina Raby. Podczas spotkania podpisano umowy z dwoma partnerami – KIKO Educational Solutions i Charakis Research & Consulting. Utworzono Komitet Sterujący projektu, w skład którego weszli przedstawiciele wszystkich partnerów. Ustalono, że w skrócie projekt będzie się nazywał „Kitchen of skills” czyli „Kuchnia umiejętności”. Z kwestii merytorycznych przedyskutowano wstępnie zakres ankiety nt. potrzeb szkoleniowych trenerów, edukatorów oraz osób prowadzących szklenia i warsztaty. Dalsza dyskusja będzie prowadzona za pomocą maili i spotkania poprzez komunikator Skype.

Drugi dzień zakończyły warsztaty kulinarne, podczas których przedstawiono i oczywiście degustowano żurek i bigos z ziemniakami. Dla Polaków o Polek potrawy dobrze znane, dla naszych partnerów zagranicznych były to nowe doznania kulinarne. W warsztatach uczestniczyły Panie ze stowarzyszenia kobiet z Trzciany. Wcześniej uczestnicy spotkania zapoznali się ze zbiorami Muzeum Książki Kucharskiej i Kulinarnej
w Chrostowej.

Następne spotkania partnerów zaplanowano na kwiecień na Cyprze i w sierpniu w Finlandii.

Krzysztof Kwatera

Print Friendly, PDF & Email