„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie.”
Operacja mająca na celu: Sprawne wdrażanie LSR w tym realizację Planu Komunikacji, współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach działania: „Wsparcie dla rozwoju lokalnego w ramach inicjatywy LEADER” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.
Przewidywane wyniki operacji: Wdrożona LSR, zrealizowany Plan Komunikacji

Strona główna

Pokaz i degustacja fińskich potraw

W dniu 03.12.2014 r. przygotowany został pokaz i degustacja fińskich potraw.

Spotkanie degustacyjne było elementem międzynarodowego projektu współpracy pt. „Spotkanie kultur kulinarnych Polski i Finlandii” realizowanego przez LGD „Dolina Raby” w partnerstwie z fińską grupą LAG Suupohoja.

Fińskie potrawy zostały przygotowane przez uczniów Zespołu Szkół im. Jana Zdzisława Włodka w Dąbrowicy pod pieczą nauczycieli.

Serwowane i omawiane były następujące przysmaki o recepturze pochodzącej z Finlandii:

  • Kanapki z jajkiem i rybą na razowym chlebie
  • Podpiwek
  • Ciasto wegetariańskie z warzywami
  • Zupa mięsna
  • Szarlotka z płatkami owsianymi
  • Deser jabłkowy z podsmażanymi płatkami owsianymi

Podczas prezentacji prowadzący zwracali uwagę na ścisłe połączenie kultury żywieniowej wraz z warunkami klimatycznymi  Finladni. Wśród przystawek królują ryby podawane na różne sposoby. Bardzo popularne są sałatki w szczególności z tuńczyka, a także ryby podawane na zimno m.in. gravlax danie z surowego łososia peklowanego solą morską. Jednym z lokalnych potraw są pierogi karelskie – potrawa mączna, rodzaj płaskiego pieroga otwartego, składającego się z dwóch warstw: spodniej z ciasta z mąki pszenno – żytniej oraz wierzchniej, wykonanej z puree ziemniaczanego lub gotowanego ryżu.

Wśród zup fińskich przodują zupy rybne oraz zupa grochowa. Bardzo popularna jest także zupa gotowana na kiełbasie wieprzowej oraz zupa mięsna. W menu pojawiają się także zupa kurkowa oraz zupa z renifera. Wśród lokalnych zup często występuje zupa z pieroga.

Najczęściej podawanym daniem głównym jest stek oraz gulasz, dania rybne.
królem deserów jest pudding. Jest to pudding zarówno z dodatkiem owoców, czekolady. Desery w Finlandii często wzbogacane są jagodami.

Receptury serwowanych potraw oraz informacje o kulturze kulinarnej w Finlandii zostały zaczerpnięte podczas wrześniowej wizyty uczestników projektu do Finlandii.

Print Friendly, PDF & Email