W dniu 03.12.2014 r. przygotowany został pokaz i degustacja fińskich potraw.
Spotkanie degustacyjne było elementem międzynarodowego projektu współpracy pt. „Spotkanie kultur kulinarnych Polski i Finlandii” realizowanego przez LGD „Dolina Raby” w partnerstwie z fińską grupą LAG Suupohoja.
Fińskie potrawy zostały przygotowane przez uczniów Zespołu Szkół im. Jana Zdzisława Włodka w Dąbrowicy pod pieczą nauczycieli.
Serwowane i omawiane były następujące przysmaki o recepturze pochodzącej z Finlandii:
- Kanapki z jajkiem i rybą na razowym chlebie
- Podpiwek
- Ciasto wegetariańskie z warzywami
- Zupa mięsna
- Szarlotka z płatkami owsianymi
- Deser jabłkowy z podsmażanymi płatkami owsianymi
Podczas prezentacji prowadzący zwracali uwagę na ścisłe połączenie kultury żywieniowej wraz z warunkami klimatycznymi Finladni. Wśród przystawek królują ryby podawane na różne sposoby. Bardzo popularne są sałatki w szczególności z tuńczyka, a także ryby podawane na zimno m.in. gravlax danie z surowego łososia peklowanego solą morską. Jednym z lokalnych potraw są pierogi karelskie – potrawa mączna, rodzaj płaskiego pieroga otwartego, składającego się z dwóch warstw: spodniej z ciasta z mąki pszenno – żytniej oraz wierzchniej, wykonanej z puree ziemniaczanego lub gotowanego ryżu.
Wśród zup fińskich przodują zupy rybne oraz zupa grochowa. Bardzo popularna jest także zupa gotowana na kiełbasie wieprzowej oraz zupa mięsna. W menu pojawiają się także zupa kurkowa oraz zupa z renifera. Wśród lokalnych zup często występuje zupa z pieroga.
Najczęściej podawanym daniem głównym jest stek oraz gulasz, dania rybne.
królem deserów jest pudding. Jest to pudding zarówno z dodatkiem owoców, czekolady. Desery w Finlandii często wzbogacane są jagodami.