„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie.”
Operacja mająca na celu: Sprawne wdrażanie LSR w tym realizację Planu Komunikacji, współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach działania: „Wsparcie dla rozwoju lokalnego w ramach inicjatywy LEADER” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.
Przewidywane wyniki operacji: Wdrożona LSR, zrealizowany Plan Komunikacji

Strona główna
Produkty lokalne

Produkty lokalne

LGD „Dolina Raby” poza udzielaniem pomocy mieszkańcom w postaci środków finansowych z Osi 4 PROW realizuje również inne pozostałe cele Lokalnej Strategii Rozwoju. Jednym z celów LSR jest „Rozwój rynku tradycyjnej żywności”. LGD „Dolina Raby” współpracuje z lokalnymi producentami. Dzięki lokalnym produktom  staramy się promować nasz region oraz ich producentów, wykorzystującym tym samym lokalne zasoby. Wybieramy tylko produkty najwyższej klasy, oparte na tradycyjnej i udokumentowanej recepturze charakterystycznej dla obszaru Doliny Raby. Naszych producentów promujemy podczas krajowych i międzynarodowych targów, oraz podczas wszystkich imprez na których jesteśmy obecni lub, które organizujemy. Staramy się również aby producenci tradycyjnej żywności sięgali po środki finansowe z programu LEADER. Od końca lipca do końca października udaliśmy się z wizytą do większości współpracujących z nami producentów, pieczołowicie śledząc postęp działań inwestycyjnych następujących w tych firmach. W dwóch przypadkach są tą inwestycje realizowane dzięki środkom uzyskanych za naszym pośrednictwem z Osi 4 PROW – LEADER. Na dzień dzisiejszy współpracujemy z następującymi producentami:

  • Piekarnia u Dańca Łomna 147 – Marta Daniec Płaszczyk – Chleb Żarnowy z Łomnej – wpisany na listę produktów tradycyjnych MRiRW.
  • Przetwórstwo Owocowo – Warzywne „Kamionna” – Grzegorz Mucha – soki i przetwory z certyfikatem ekologicznym.
  • Firma Handlowo Produkcyjno Handlowa „Elmak” – Elżbieta Tworzydło – Makaron Domowy Wiśnicki, Makaron Gryczany – laureat nagród w wielu konkursach żywnościowych w tym dwie nagrody od Marszałka Województwa Małopolskiego.
  • Tradycyjna Kiełbasa i Boczek z Muchówki – Alicja Sławęto – wpis produkcja marginalna, lokalna, ograniczona.
  • FPHU „Mikro” Tradycyjne lody oraz miody – Gospodarstwo pasieczne z Żegociny „Prosto z Pasieki” Państwa Noszkiewicz.
  • „ECOBAMA” Bartosz Ziółkowski 32-731 Żegocina – Tradycyjny Chleb Wiejski – produkt naturalny, oparty na 50 letniej recepturze z terenu Gm. Żegocina.
  • Zakład Mięsno Wędliniarski Tomasz Chojecki, Leszczyna 74, 32-733 Trzciana – Tradycyjna kiełbasa wiejska, szynka, polędwica i boczek – Kiełbasa czysto wieprzowa, bez konserwantów, naturalnie wędzona.
  • F.P.H Gastronomiczna Józef Kępa 32-731 Żegocina 267 – Tradycyjna drożdżówka cukiernicza, kołacze z serem i owocami, babki drożdżowe. Ponadto bułki maślane, ciastka kruche, serowe, rogaliki, kokosanki, ciastka francuskie – Produkty nie zawierają konserwantów, spulchniaczy, ciasta wyrabiane są na miejscu ręcznie lub w maszynie wspomagającej, ciasteczka sklejane i nadziewane ręcznie, co zapewnia wyjątkowy smak i bezpieczeństwo zdrowotne. (Krótkie daty ważności).
  • Gospodarstwo Sadownicze Józef Chojecki,  Leszczyna 89, 32-733 Trzciana – Jabłka z Leszczyny – Certyfikat GlobalGap oraz IPO, nagroda Marszałka Województwa Małopolskiego w konkursie „Małopolski Produkt Tradycyjny” w kategorii na najlepszy projekt/inicjatywę mającą na celu rozwój obszarów wiejskich za pomocą produktu regionalnego lub tradycyjnego oraz najlepiej udokumentowaną historię produktu potwierdzającą jego tradycyjność.
  • Gospodarstwo Ekologiczne Józef Pławecki, Rozdziele, Gm. Żegocina – Suszone owoce (śliwka, jabłko, gruszka) z atestem ekologicznym w tym suska sechlońska – posiada europejski certyfikat Chronione Oznaczenie Geograficzne oraz została wpisana na listę produktów tradycyjnych MRiRW.
  • Gospodarstwo pasieczne „Beskidzka Barć” znajduje się z miejscowości Tarnawa, Gm. Łapanów. Głównym produktem pozyskiwanym w pasiece są miody odmianowe: wielokwiatowy, mniszkowy, rzepakowy, akacjowy, lipowy, gryczany.
  • Firma „Magi” s.c. Maria Zdebska, Agnieszka Gomułka 32-733 Trzciana 277 – produkcja pierogów metodą tradycyjną.
  • Koło Gospodyń Wiejskich z Niegowici – Podpłomyk z cebulą
  • Koło Gospodyń Wiejskich z Łazan – Łazańskie łazanki
  • „Łopusze” Anna Julia Gas 32-731 Żegocina 349. Gospodarstwo agroturystyczne znajdujące się na szlaku „Małopolska Wieś Pachnąca Ziołami”. W gospodarstwie można skosztować syropów profilaktyczno – leczniczych, wziąć udział w warsztatach plastycznych o tematyce ziołowej.  Oprócz warsztatów dla dzieci pn. „Skarby Zielonego Wzgórza” istnieje możliwość przeprowadzenia warsztatów pn. „Manufaktura Zielna na Łopuszu” (świece dekoracyjne z motywami autentycznych ziół i papier czerpany zapachowy z dodatkami ziół).
  •  „Winnica Pod Bocianim Gniazdem w Fałkowicach” Robert Kostuch. Winnica oferuje winogrona następujących odmian: Aurora, Rondo, Heridan, Bianko…
  • HEN- HAFT” Henryka Poniewierska – Pracownia strojów ludowych i stylizowanych 32-420 Gdów 532.
  • Jasio- Ekologiczne zabawki z drewna Jan Tyndel–  Łąkta Górna 305, 32-731 Żegocina
  • Pracownia Ceramiczna „Marco” Janina Kierepka ul.  A.  Mickiewicza 22, 32-720 Nowy Wiśnicz

W dalszym ciągu poszukujemy lokalnych producentów. Zainteresowanych zachęcamy do kontaktu z nami.

Zachęcamy do obejrzenia prezentacji

Zdjęcia produktów według kolejności:

 

 

Zbiór i opracowanie: Patryk Paszkot