„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie.”
Operacja mająca na celu: Sprawne wdrażanie LSR w tym realizację Planu Komunikacji, współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach działania: „Wsparcie dla rozwoju lokalnego w ramach inicjatywy LEADER” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.
Przewidywane wyniki operacji: Wdrożona LSR, zrealizowany Plan Komunikacji

Strona główna

Realizacja projektu „Festiwal Żółte Kalendarze”

Projekt pt. „Festiwal Żółte Kalendarze” zrealizowany został przez Stowarzyszenie Lokalna Grupa Działania „Dolina Raby” przy współpracy z dr Justyną Laskowską-Otwinowską.

Projekt składał się z części badawczej zrealizowanej na terenie LGD oraz festynu kulinarnego, w którym, obok lokalnych Kół Gospodyń Wiejskich z Wiśnicza Małego i Kamionnej, wzięły udział członkinie Stowarzyszenia Inicjatyw Lokalnych „Spisz Się Na Medal”.

Panie ze Spiszu wzięły udział w badaniach w 2018 r. zrealizowanych dla Fundacji Mapa Pasji z Krakowa. Podobnie, jak w 2019, również w poprzednim roku dr J. Laskowska- Otwinowska badała lokalne warunki historycznej zmiany w pożywieniu wiejskim, osadzając badania na zawartości domowych zeszytów kulinarnych. Podczas festynu kulinarnego w dniu 29 wrześni 2019 r. w Muzeum Książki Kucharskiej Kulinarnej w Chrostowej zaprezentowano przykłady potraw tradycyjnych oraz potraw „nabytych”, zaistniałych w kuchniach regionalnych po II wojnie światowej w wyniku różnorodnych zmian historycznych. I tak panie ze Spisza zademonstrowały min. zupę pomidorową i tradycyjne, kruche ciasteczka jako przykład kulinarnej zmiany w spiskiej kuchni.

Reprezentantki KGW z Wiśnicza Małego wykonały tradycyjne regionalne zupy: dwa rodzaju żurów, w tym jeden na serwatce oraz rosół — historycznie opisywany jako najbardziej charakterystyczna polska potrawa. Reprezentantki KGW z Kamionnej, dla kontrastu zaprezentowały potrawy „nabyte” po II wojnie światowej: kluski śląskie z sosem mięsnym oraz galaretki z owoców porzeczkowych. Demonstrowały też tradycyjne lokalne ciasta.

Do pobrania publikacja powstała w ramach projektu:⇓

Publikacja „Żółte Kalendarze”

Print Friendly, PDF & Email