W dniach 13 i 14 maja Stowarzyszenie LGD „Dolina Raby” wraz z Fundacja Partnerstwo dla Środowiska zorganizowało w Domu Kultury w Łapanowie seminaria dla rolników, właścicieli drobnych gospodarstw rolnych, przetwórców żywności oraz kół gospodyń wiejskich nt. „BARIERY I OGRANICZENIA ORAZ PROPOZYCJE ROZWIĄZAŃ PRAWNYCH DLA UŁATWIEŃ SPRZEDAŻY W MAŁYM PRZETWÓRSTWIE” oraz „ROLNICTWO EKOLOGICZNE I MOŻLIWOŚCI WSPARCIA(PROW 2014 – 2020)”. Zarówno w pierwszym jak i drugim dniu ta tematyka zgromadziła na sali 36 zainteresowanych osób. Poczęstunek na seminariach był przygotowany z produktów lokalnych z obszaru działania LGD „Dolina Raby”.
Seminaria odbyły się w ramach projektu PRODUKT LOKALNY MAŁOPOLSKA, w którym to LGD „Dolina Raby” jest jednym z 10 subregionów partnerskich Fundacji. Seminaria miały na celu uświadomienie drobnym rolnikom o tworzących się kanałach sprzedaży bezpośredniej w ramach tego projektu w Krakowie, zachęcenia ich do aktywnego włączenia się w projekt, przedstawienie proponowanych przez Fundację rozwiązań prawnych, które mają zalegalizować produkcje i sprzedaż z gospodarstwa takich przetworów jak: ser biały, śmietana, masło, sok, ogórki kiszone, dżemy, chleb, itp. W drugim dniu seminariów omówione zostały zasady prowadzenia gospodarstwa ekologicznego, proces konwergencji, certyfikacji, dopłat do ekologii oraz projekt wsparcie w PROW 2014 – 2020. Z planowanych działań w ramach projektu Produkt Lokalny Małopolska skorzystać mogą rolnicy produkujący metodami tradycyjnymi, stosujący system produkcja integrowana, produkujący na zasadach „MOL” (marginalna , ograniczona, lokalna) oraz gospodarstwa ekologiczne.
Aby ułatwić rolnikom i innym producentom żywności dotarcie do potencjalnych klientów Fundacja Partnerstwo dla Środowiska wraz ze swoimi partnerami organizuje punkty sprzedaży żywności lokalnej na:
• Targach Produktów Lokalnych – całorocznym targu organizowanym na terenie Centrum Handlowo – Targowego CHT, przy ul. Powstańców Wielkopolskich (zgodnie ze zmianą pór roku zmieniana jest także nazwa targu, na Targ Jesienny, Targ Zimowy, Targ Wiosenny oraz Targ Letni).
• Targu Pietruszkowym – cyklicznym targu organizowanym od 14 czerwca 2014 do końca października, na pl. Niepodległości (obok przystanku tramwajowego Korona).
• Straganie Małopolskim – stoisku patronackim produktów lokalnych w Eco Delikatesach Solvay Park, na ul. Zakopiańskiej 105
• sieć krakowskich marketów carrefour – w trakcie negocjacji
• cyklicznych lokalnych wydarzeniach i imprezach nie tylko kulinarnych – szczegóły o najbliższych wydarzeniach w Kalendarzu (menu po prawej stronie) oraz w zakładce Aktualności oraz pod adresem: katarzyna.sowa@fpds.pl.
Rolników i innych producentów żywności zainteresowanych sprzedażą swoich produktów zapraszamy do kontaktu z Fundacją.
Osoba do kontaktu:
Małgorzata Rudnicka
tel. 12 430 24 65, wew.16
malgorzata.rudnicka@fpds.pl
Dotychczas z naszego terenu z tych możliwości korzystają:
Gospodarstwo Pasieczne „Beskidzka Barć” z Tarnawy
Piekarnia „U Dańca” Chleb Żarnowy z Łomnej
P.P.U.H „Ecobama” z Żegociny Chleb wiejski na zakwasie
Firma „MAGI” s.c Pierożki Babci Władzi
P.O.W „Kamionna” Bio-soki i Bio-owoce
Tekst: Patryk Paszkot
Zdjęcia: Anna Palczewska