„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie.”
Operacja mająca na celu: Sprawne wdrażanie LSR w tym realizację Planu Komunikacji, współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach działania: „Wsparcie dla rozwoju lokalnego w ramach inicjatywy LEADER” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.
Przewidywane wyniki operacji: Wdrożona LSR, zrealizowany Plan Komunikacji

Strona główna

Relacja z seminariów dla rolników

W dniach 13 i 14 maja Stowarzyszenie LGD „Dolina Raby” wraz z Fundacja Partnerstwo dla Środowiska zorganizowało w Domu Kultury w Łapanowie seminaria dla rolników, właścicieli drobnych gospodarstw rolnych, przetwórców żywności oraz kół gospodyń wiejskich nt. „BARIERY I OGRANICZENIA ORAZ PROPOZYCJE ROZWIĄZAŃ PRAWNYCH DLA UŁATWIEŃ SPRZEDAŻY W MAŁYM PRZETWÓRSTWIE” oraz „ROLNICTWO EKOLOGICZNE I MOŻLIWOŚCI WSPARCIA(PROW 2014 – 2020)”. Zarówno w pierwszym jak i drugim dniu ta tematyka zgromadziła na sali 36 zainteresowanych osób. Poczęstunek na seminariach był przygotowany z produktów lokalnych z obszaru działania LGD „Dolina Raby”.

Seminaria odbyły się w ramach projektu PRODUKT LOKALNY MAŁOPOLSKA, w którym to LGD „Dolina Raby” jest jednym z 10 subregionów partnerskich Fundacji. Seminaria miały na celu uświadomienie drobnym rolnikom o tworzących się kanałach sprzedaży bezpośredniej w ramach tego projektu w Krakowie, zachęcenia ich do aktywnego włączenia się w projekt, przedstawienie proponowanych przez Fundację rozwiązań prawnych, które mają zalegalizować produkcje i sprzedaż z gospodarstwa takich przetworów jak: ser biały, śmietana, masło, sok, ogórki kiszone, dżemy, chleb, itp. W drugim dniu seminariów omówione zostały zasady prowadzenia gospodarstwa ekologicznego, proces konwergencji, certyfikacji, dopłat do ekologii oraz projekt wsparcie w PROW 2014 – 2020. Z planowanych działań w ramach projektu Produkt Lokalny Małopolska skorzystać mogą rolnicy produkujący metodami tradycyjnymi, stosujący system produkcja integrowana, produkujący na zasadach „MOL” (marginalna , ograniczona, lokalna) oraz gospodarstwa ekologiczne.

Aby ułatwić rolnikom i innym producentom żywności dotarcie do potencjalnych klientów Fundacja Partnerstwo dla Środowiska wraz ze swoimi partnerami organizuje punkty sprzedaży żywności lokalnej na:
Targach Produktów Lokalnych – całorocznym targu organizowanym na terenie Centrum Handlowo – Targowego CHT, przy ul. Powstańców Wielkopolskich (zgodnie ze zmianą pór roku zmieniana jest także nazwa targu, na Targ Jesienny, Targ Zimowy, Targ Wiosenny oraz Targ Letni).
Targu Pietruszkowym – cyklicznym targu organizowanym od 14 czerwca 2014 do końca października, na pl. Niepodległości (obok przystanku tramwajowego Korona).
Straganie Małopolskim – stoisku patronackim produktów lokalnych w Eco Delikatesach Solvay Park, na ul. Zakopiańskiej 105
 sieć krakowskich marketów carrefour – w trakcie negocjacji
cyklicznych lokalnych wydarzeniach i imprezach nie tylko kulinarnych – szczegóły o najbliższych wydarzeniach w Kalendarzu (menu po prawej stronie) oraz w zakładce Aktualności oraz pod adresem: katarzyna.sowa@fpds.pl.

Rolników i innych producentów żywności zainteresowanych sprzedażą swoich produktów zapraszamy do kontaktu z Fundacją.

Osoba do kontaktu:
Małgorzata Rudnicka
tel. 12 430 24 65, wew.16
malgorzata.rudnicka@fpds.pl

Dotychczas z naszego terenu z tych możliwości korzystają:
Gospodarstwo Pasieczne „Beskidzka Barć” z Tarnawy
Piekarnia „U Dańca” Chleb Żarnowy z Łomnej
P.P.U.H „Ecobama” z Żegociny Chleb wiejski na zakwasie
Firma „MAGI” s.c Pierożki Babci Władzi
P.O.W „Kamionna” Bio-soki i Bio-owoce

Tekst: Patryk Paszkot
Zdjęcia: Anna Palczewska

Print Friendly, PDF & Email