„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie.”
Operacja mająca na celu: Sprawne wdrażanie LSR w tym realizację Planu Komunikacji, współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach działania: „Wsparcie dla rozwoju lokalnego w ramach inicjatywy LEADER” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.
Przewidywane wyniki operacji: Wdrożona LSR, zrealizowany Plan Komunikacji

Strona główna

Rosół polski i Podpłomyk z cebulą – wyśmienite smaki Doliny Raby!

Relacja z warsztatów kulinarnych w ramach projektu „Spółdzielnia Socjalna…”

W dniach 16 i 17 lutego 2015 roku odbyły się warsztaty kulinarne pn. „Kucharz ze szczególnym uwzględnieniem produktu lokalnego”, które odbyły się w ramach realizacji projektu dofinansowanego ze środków szwajcarskich pn. Spółdzielnie socjalne jako forma ochrony i promocji dziedzictwa kulinarnego obszarów LGD „Gościniec 4 Żywiołów” i LGD „Dolina Raby”. Warsztaty w dniu 16 lutego w pracowni gastronomicznej ZS w Dąbrowicy prowadził zawodowy technolog pan Maciej Szymanowski, a 17 lutego w Niegowickiej Izbie Etnosmaków pani Maria Mleczko – szefowa Gminnej Rady Kół Gospodyń Wiejskich w Gdowie – opiekunka izby. W pierwszym dniu panie z terenu LGD „Gościniec 4 Żywiołów” oraz panie z LGD „Dolina Raby” uczyły się przygotowywania potraw i półproduktów możliwych do sprzedaży w spółdzielni socjalnej. Technolog zwracał szczególną uwagę na związane z tym aspekty sanitarne. Uczono się gotować rosół oraz wszelakie do niego dodatki, makarony, pierożki itp. Przygotowywano również mięsa, sosy, farsze i słodkości. Zwracano uwagę na zastosowanie tylko naturalnych składników i lokalnych receptur. W drugim dniu panie, które przyjechały do nas z Lanckorony zwiedzały zamek w Nowy Wiśniczu, a potem udały się do Niegowici. Tam wzięły udział w warsztatach wypieku podpłomyka z cebulą, zwiedziły Izbę Etnosmaków oraz Izbę Pamięci po Karolu Wojtyle. Panie były pod dużym wrażeniem wiedzy i zapału gospodyni miejsca pani Marii Mleczko, uroku Izby Etnosmaków, a także smaku i sposobu wypieku podpłomyka. Przypominamy, że zarówno Izba Etnosmaków w Niegowici jaki i Izba Pamięci po Karolu Wojtyle zostały oznaczone Znakiem Jakości LGD Kogutkiem. Po zakończeniu warsztatów panie w bardzo miłej atmosferze pożegnały się i pełne wrażeń oraz bogatsze o nowe doświadczenia i wiedzę udały się w drogę powrotną do Lanckorony. Wszystkim uczestnikom warsztatów, gospodarzom i prowadzącym serdecznie dziękujemy za poświęcony czas. Mamy nadzieję, że udział w warsztatach zaowocuje w pracy w spółdzielni socjalnej.

Tekst i zdjęcia: Patryk Paszkot

16.02.2015 r. ZS w Dąbrowicy

17.02.2015 r. Niegowicka Izba Etnosmaków

Print Friendly, PDF & Email