W dniu 03.04.2014 roku odbyły się warsztaty kulinarne w restauracji „Chata Gieda” w Zagórzanach. Warsztaty to kolejne etap projektu współpracy pt. „Tradycje Beskidu Wyspowego” realizowanego przez LGD „Dolina Raby” oraz LGD „Przyjazna Ziemia Limanowska”.
Warsztaty rozpoczęły się od wykładu przy kawie o regionalnych i narodowych kulinariach. Tematem wykładu była sztuka przygotowania rosołu w oparciu o recepturę ujętą w najstarszej książce kucharskiej Stanisława Czernickiego „Compendium Ferculorum”, przygotowanie gęsiny według staropolskich receptur. Prowadzący warsztaty Pan Leszek Kawa udzielał praktycznych wskazówek kulinarnych.
Po wykładzie przyszedł czas na zrealizowanie umiejętności teoretycznych. Uczestnicy przygotowali rosół, sery podeszczowe oraz gęś do pieczenia nadziewając ją odpowiednimi przyprawami i owocami. Każdy w swojej grupie miał odpowiednie zadanie do wykonania. W ruch poszły noże, deski do krojenia i kilogramy zapału.
Warsztaty zakończyły się wspólną degustacją przygotowanych potraw.
Zachęcamy do oglądnięcie materiału wideo