Podczas V Festiwalu Rosołu rozstrzygnięto konkurs im. Stanisława Czernieckiego na najlepszą publikację kulinarną o lokalnych i regionalnych kulinariach w 2015 r.
Jury konkursowe w składzie:
Urszula Budzich-Tabor, Contact Point Europejskiej Sieci Obszarów Wiejskich
Justyna Durzyńska, Dyrektor Departamentu Programów Rozwoju Obszarów Wiejskich Urzędu Marszałkowskiego Województwa Pomorskiego
Beata Jakiełek, Dyrektor Departamentu Działań Delegowanych Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa
Anna Jop, nauczyciel gastronomii w Zespole Szkół w Dąbrowicy,
Katarzyna Jórga, Prezes Związku Stowarzyszeń Wielkopolska Sieć LGD
Jolanta Kamieniecka, Członek Zarządu Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego
Ryszard Kamiński, Prezes Fundacji Forum Aktywizacji Obszarów Wiejskich
Małgorzata Kramarz, Prezes Fundacji Idealna Gmina
dokonało wyboru najlepszej publikacji z pośród 37 pozycji jakie wpłynęły do konkursu. W pierwszej kolejności wyłoniono 5 najlepszych pozycji:
1. Smak tradycji dziedzictwo kulinarne gminy Luzino.
2. Polska kuchnia regionalna. Wyroby regionalne, dania z rożnych zakątków kraju, tradycje kulinanrne.
3. Smaki Pogranicza Dziedzictwo Kulinarne Ziemi Radkowsko-Broumovsko-Polickiej
4. Smaki Ziemi Brzozowskiej
5. Smaki ziemi strzelińskiej
Ostatecznie nagrodę w postaci pucharu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi otrzymała książka „Smak tradycji dziedzictwo kulinarne gminy Luzino”. Wydawca: Gminna Biblioteka Publiczna w Luzinie im. Leona Roppla. Nagrodę odebrał Wójt Gminy Luzino oraz Kierownik Gminnej Biblioteki Publicznej.
Zwycięzcą serdecznie gratulujemy. Wszystkie przesłane na konkurs pozycje będą prezentowane w Muzeum Książki Kucharskiej i Kulinarnej im. Stanisława Czernieckiego w Chrostowej.
Wszystkie publikacje:
Lp. | Nazwa | Wydawca/Autor |
1. | Kuchnia Śląska | Wydawnictwo ASTRUM Sp. Z o.o./ Barbara Jakimowicz-Klein |
2. | Kuchnia Góralska | Wydawnictwo ASTRUM Sp. Z o.o./ Barbara Jakimowicz-Klein |
3. | Kuchnia Wielkopolska | Wydawnictwo ASTRUM Sp. Z o.o./ Barbara Jakimowicz-Klein |
4. | Kuchnia Kresowa | Wydawnictwo ASTRUM Sp. Z o.o./ Barbara Jakimowicz-Klein |
5. | Tajniki kuchni tradycyjnej | LGD „Owocowy Szlak” |
6. | Kuchnia Dolnego Śląska | Urząd Miasta i Gminy w Radkowie/Barbara Jakimowicz-Klein |
7. | Smaki Ziemi Brzozowskiej | Arete Spółka z o.o./Stowarzyszenie LGD „Ziemia Brzosowska” |
8. | Specjały Kulinarne Ziemi Pyrzyckiej | Stowarzyszenie LGD Ziemia Pyrzycka/Ewa Hancz |
9. | Potrawy tradycyjne z regionu Gór Świętokrzyskich | Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach |
10. | Smaki Radomki | Stowarzyszenie LGD „Razem Dla Radomki” |
11. | Przewodnik Kulinarny Produktu Tradycyjnego Papryki! | Stowarzyszenie LGD „Razem Dla Radomki” |
12. | Trzy Krainy Smaku Historia, udzie, Kuchnia Przewodnik | LGD na Rzecz Rozwoju Gmin Powiatu Lubelskiego „Kraina wokół Lublina”/Waldemar Sulisz |
13. | Smakowity Produkt Lokalny Smaki Warmii i Mazur | LGD Związek Stowarzyszeń „Kraina Drwęcy i Pasłęki”/Ryszard Bogucki |
14. | Tradycyjna Kuchnia Śląska w Spichlerzu | Fundacja LGD „Spichlerz Górnego Śląska” |
15. | Śląska spiżarnia O jodle, warzyniu, maszketach i inkuszym pichycyniu | Fundacja LGD „Spichlerz Górnego Śląska”/ Joanna Świtała – Mastalerz, Dorota Świtała – Trybek |
16. | Smaki tradycji dziedzictwo kulinarne gminy Luzino | Gminna Biblioteka Publiczna im. Leona Roppla w Luzinie/Maria Krośnicka |
17. | Produkty Tradycyjne w Powiecie Niżańskim | LGD Stowarzyszenie „Partnerstwo dla Ziemi Niżańskiej” |
18. | Kulinarne podróże po Pojezierzu Drawskim | LGD „Partnerstwo Drawy” |
19. | Polska kuchnia regionalna | Multico Oficyna Wydawnicz/Maja Bisikiewicz, Joanna Jakubiak, Izabela Lenkiewicz, Gosia Molska, Paulina Zakrzewska |
20. | Karolinka i kociewska grapa książka kucharska dla dzieci | Stowarzyszenie Kociewskie Forum Kobiet/ Praca zbiorowa pod redakcją Krystyny Gierszewskiej |
21. | Tradycyjne potrawy Śląska Opolskiego | Pracownia Architektury Krajobrazu Magdalena Malik/Lidia Schroll, Ireneusz Malik |
22. | Kuchnia Tradycyjna z obszaru Opolszczyzny | Pracownia Architektury Krajobrazu Magdalena Malik/LGD „Kraina Dinozaurów” |
23. | Lokalny przewodnik kulinarny Euro- Country | Fundacja Euro-Country – Partnerstwo dla Zrównoważonego Rozwoju Obszarów Wiejskich |
24. | Potrawy Regionalne Rękodzieło | LGD „Sejneńszcyzna”/ Grzegorz Łucznik, Karol Jachimowicz, Agnieszka Cewkowicz |
25. | Książka Kucharska Tradycja, która zobowiązuje…. | Imagine Designe Group/ LGD „Zielony Pierścien Tarnowa” |
26. | Dolnośląskie Smaki | Fundacja Kłodzka Wstęga Sudetów Lokalna Grupa Działania
Stowarzyszenie LGD Qwsi |
27. | Kopalnia Wielickich Smaków | Stowarzyszenie LGD „Wielicka Wieś” |
28. | W kuchni Cieszyńskiej Krainy | Stowarzyszenie LGD „Cieszyńska Kraina” |
29. | Produkt lokalny od Wisły po Spisz | mPress Maciej Mazur/Nadwiślańska Grupa Działania „E.O.CENOMA”, Stowarzyszenie Rozwoju Spisza i Okolic |
30. | Książka kucharska Zielona Wielkopolska i Ziemia Sandomierska w tradycjach, obyczajach i kuchni | LGD Lider Zielonej Wielkopolski |
31. | Katalog Smaków Na Granitowym Szlaku | Vega Studio Ady Tomasz Muller, Stowarzyszenie LGD „Szlakiem Grnitu” |
32. | Książka kucharska Koło Gospodyń Buczków, Koło Gospodyń Szczurowa | Press Maciej Mazur/Nadwiślańska Grupa Działania „E.O.CENOMA” |
33. | Dziedzictwo stołu – wędrówki kulinarne po obszarze mazowieckich lokalnych grup działania | Sekretariat Regionalny KSOW w Województwie Mazowieckim, LGD „Przyjazne Mazowsze”/ LGD „Przyjazne Mazowsze” i Izabela Byszewska |
34. | Tu Mazury Smakują Najlepiej | Mazurska Akademia Smaku/Eulalia Margota Paszkiewicz |
35. | Przeszłość dla przyszłości wielokulturowość kuchni Pomorza | |
36. | Smaki Pogranicza Dziedzictwo kulinarne ziemi Radkowsko- Broumovsko-Polickiej | Barbara Jakimowicz-Klein |
37. | Smaki ziemi strzelińskiej | Starostwo Powiatowe w Strzelinie |