Dziewiątego maja 2012 roku w sali widowiskowej Centrum Kultury Gminy Łapanów odbyły się zorganizowane przez Lokalną Grupę Działania „Dolina Raby” warsztaty pn. – „Sekrety Długowieczności”. Warsztaty były skierowane do ogółu mieszkańców LGD, ale najliczniej wzięły w nich udział Panie z kół gospodyń wiejskich. Warsztaty dotyczyły przede wszystkim zdrowego stylu życia i tych elementów, które mają na to szczególny wpływ.
Prowadzone były przez trzech wykładowców. Część pierwszą poprowadził Pan Doktor Marek Kania – specjalista chorób wewnętrznych z Bochni. Mówił on głównie o chorobach wywołanych przez nieprawidłowe żywienie i mało aktywny tryb życia. Część drugą poprowadziła Pani Eleonora Chmielarska emerytowana pielęgniarka, wieloletni praktyk w zakresie zdrowej żywności i zdrowego stylu życia. Pani Eleonora ma 84 lata i jest w doskonałej formie psychicznej i fizycznej, wstaje o 5 rano i prowadzi aktywne życie do końca dnia, prowadzi ogród, w którym uprawia owoce, warzywa i zioła naturalnymi metodami. Udziela również społecznie prelekcji jeżdżąc po różnych gminach i szkołach w celu uświadamiania ludzi, że w 80 – 90 % sami odpowiedzialni są za swoje zdrowie i życie. Uczestnicy mogli skorzystać z jej wielu cennych rad oraz otrzymali jej autorskie przepisy. Trzecia część szkolenia została poświęcona zielarstwu. Wszelakie aspekty wykorzystania ziół w żywieniu, kulinariach, leczeniu przedstawiła Pani Anna Julia Gas – właściciel gospodarstwa agroturystycznego „Łopusze” z Żegociny. Gospodarstw to jako jedyne w LGD znajduje się na szlaku „Małopolska Wieś Pachnąca Ziołami”. Projekt realizowany przez Sądecką Organizację Turystyczną na zlecenie Województwa Małopolskiego. Właściciele obiektów włączonych do sieci, odbyli 2 stopniowe szkolenia i posiadają wszechstronną wiedzę w zakresie uprawy ziół ich właściwości i wykorzystania w kuchni regionalnej, suszenia, układania bukietów, kąpieli ziołowych. Wszystkie te elementy zostały poruszone na warsztatach, uczestnicy mogli również zapoznać się z niektórymi ziołami i skosztować ich pod różną postacią. Furorę zrobiła pasta z czosnku niedźwiedziego.
Ponadto podczas warsztatów zostały zaprezentowane i wystawione do degustacji lokalne produkty żywnościowe pochodzące z terenu LGD, które wyróżniają się certyfikatami, tradycyjną recepturą lub są produkowane w sposób ekologiczny bez użycia chemicznych dodatków. Działanie to miało na celu promocję tych produktów wśród mieszkańców, a także zachęcenie ich do zajęcia się produkcją i przetwórstwem zdrowej żywności, na którą w ostatnich latach jest coraz większe zapotrzebowanie. Udział w warsztatach dał również możliwość zapoznania się ciekawą i liczną literaturą na temat żywienia, zdrowego stylu życia czy kulinariów. Podczas całych warsztatów funkcjonował PUNKT KONSULTACYJNY w którym można było zasięgnąć informacji o LGD i oferowanych dofinansowaniach. Biuro LGD przedstawiło bieżące sprawy z funkcjonowania stowarzyszenia, a także sprawy związane z ubieganiem się o rejestrację na liście produktów tradycyjnych MRiRW potrawy pn. „Rosół Polski”. W tym celu przedyskutowano recepturę, a gospodynie złożyły oświadczenia potwierdzające występowanie tej potrawy, od co najmuje 25 lat na terenie LGD przyrządzanej według przepisu Kuchmistrza Stanisława Czernieckiego z 1682 roku. Na zakończenie warsztatów w imieniu organizatorów Pan Patryk Paszkot podziękował wszystkim uczestnikom za przybycie i aktywny udział. Wykładowcy otrzymali upominki w postaci produktów lokalnych Doliny Raby. Pomysłodawcą warsztatów odpowiedzialnym za program i dobór kadry merytorycznej ze strony biura LGD był Pan Patryk Paszkot.
Informacja: Biuro LGD „Dolina Raby”
Zdjęcia: Archiwum LGD „Dolina Raby”
Więcej zdjęć dostępnych po kliknięciu w zdjęcie i przesuwanie galerii w nowym oknie.