W Â Åawie jury oceniajÄ cego przygotowane rosoÅy podczas IV Festiwalu RosoÅu zasiadaÅa m.in. Pani Lea Hogg dziennikarka i blogerka kulinarna pochodzÄ ca z Malty.
Na Åamach prowadzonego bloga zostaÅy Lea Hogg opublikowaÅa liczne informacje o organizowanym przedsiÄwziÄciu. Jednak temat gÅówny to rosóŠi sposób jego przygotowania, użyte skÅadniki. CaÅoÅÄ zamieszczonych informacji na blogu można znaleÅºÄ pod wskazanym linkiem https://goodfoodeveryday.wordpress.com/2014/09/23/polish-rosol/
Na Åamach mediterraneanews również ukazaÅo siÄ kilka sÅów o IV Festiwalu RosoÅu, informacje o kulturze polskiej, wyprawie w region MaÅopolski jakim jest Åapanów.
Lea Hogg wyraża gÅÄbokie uznanie za polskÄ
goÅcinnoÅÄ, zwraca uwagÄ na nasze tradycyjne potrawy, ale i wskazuje na element polskiej garderoby jakim sÄ
tradycyjnie noszone korale. WiÄcej informacji można odnaleÅºÄ pod wskazanym linkiem http://www.mediterraneanews.com/trip-region-malopolska/
ObecnoÅÄ goÅci z Malty nie byÅa przypadkowa, ponieważ z tym roku Malta obchodzi 50 rocznicÄ odzyskania niepodlegÅoÅci. Przylot goÅci z Malty byÅa możliwa dziÄki wsparciu firmy Iideas Ltd.