„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie.”
Operacja mająca na celu: Sprawne wdrażanie LSR w tym realizację Planu Komunikacji, współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach działania: „Wsparcie dla rozwoju lokalnego w ramach inicjatywy LEADER” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.
Przewidywane wyniki operacji: Wdrożona LSR, zrealizowany Plan Komunikacji

Strona główna

Słowo i smak czyli Compendium Ferculorum – kuchnia staropolska na zamku w Pieskowej Skale

Słowo i smak
czyli o jedzeniu, gotowaniu i ucztowaniu przy poezji,
muzyce i tańcach

ZAPRASZAMY 15-16 VI 2013, godz. 10.00 – 19.30

Impreza podobnie jak w poprzednich latach skierowana jest do turystów odwiedzaj±cych Zamek, jako poszerzenie naszej oferty i dodatkowa atrakcja o charakterze edukacyjno-artystycznym. Ogólny scenariusz prezentuj±cy sarmackie aą poezję i muzykę, został przygotowany przez Kierownictwo Oddziału, a ze względu na tegoroczną tematykę proponujemy nieco odmienną formułę imprezy.

Główną atrakcją będzie pokaz: Słowo i smak czyli Compendium Ferculorum – kuchnia staropolska na zamku w Pieskowej Skale w wykonaniu znanego z historycznych zainteresowań restauratora krakowskiego pana Jacka Łodzińskiego i jego restauracji Pod Aniołami. W pokazie weźmie także udział pan profesor Jarosław Dumanowski – autor współczesnej reedycji Compendium Ferculorum, albo zebranie potraw, Stanisława Czernieckieg z 1682 roku, historyk i znawca kuchni staropolskiej. W trakcie trwającego kilka godzin pokazu eksperci prowadzić będą rozmowy o tradycjach kulinarnych w dawnej Polsce, a także odpowiadać na pytania oglądających pokaz turystów.

Pokazowi będzie towarzyszył, poprowadzony również przez restaurację Pod Aniołam,i warsztat piernikowy dla dzieci – doskonała okazja, aby zaznajomić najmłodszych z dawnymi łakociami, jakże odmiennymi od dzisiejszych. W formie zabawy-quizu zaprezentujemy także uczestnikom imprezy tradycyjne staropolskie przyprawy, z których wiele obecnych jest i dzisiaj w kuchni polskiej.

Kolejnym elementem tegorocznych Dni Kultury Staropolskiej będzie pokaz stołu sarmackiego – dwudniowa wystawa prezentująca naczynia kuchenne i elementy zastaw stołowych ze zbiorów Zamku Królewskiego na Wawelu przygotowany przy współpracy kustoszy działów.

Artystyczną oprawę tegorocznych Dni będą stanowiły: w sobotę występy Zespołu Muzyki Dawnej i Tańca im. Matki Zofii Czeskiej z Gimnazjum nr 53 w Krakowie, a w niedzielny wieczór spektakl poetycko-muzyczny Najsmaczniejsza poezja staropolska wykonywany przez pana Jerzego Zelnika oraz zespół Camerata Cracovia.

PROGRAM

15 czerwca 2013, sobota

10.00-18.00  Stół sarmacki 
Pokaz naczyń i zastaw ze zbiorów  Zamku Królewskiego na Wawelu;
sala na parterze zamku

10.00-18.00  Wiesz czym to pachnie
Zabawa z rozpoznawaniem ziół i przyprawy; dziedziniec zewnętrzny

10.30-10.55  Compendium Ferculorum
O najstarszej polskiej książce kucharskiej i związkach jej autora z Pieskowa Skałą opowiada kustosz zamku Olgierd Mikołajski; sala na parterze zamku

11.00-11.10  Przepisy kulinarne z Compendium Ferculorum
Czyta kustosz zamku Olgierd Mikołajski; dziedziniec wewnętrzny

11.10-11.35  Występy Zespołu Muzyki Dawnej i Tańca im Matki Zofii Czeskiej
Zespół z Gimnazjum Sióstr Prezentek w Krakowie; dziedziniec wewnętrzny

11.45-12.10  Porcelana cenniejsza niż złoto?
O fajansach, porcelanie i szkle opowiada kustosz działu porcelany Dorota Gabryś; sala na parterze zamku

12.20-12.30  Przepisy kulinarne z Compendium Ferculorum
Czyta kustosz zamku Olgierd Mikołajski; dziedziniec wewnętrzny

12.30-12.55 Występy Zespołu Muzyki Dawnej i Tańca im Matki Zofii Czeskiej
Zespół z Gimnazjum Sióstr Prezentek w Krakowie; dziedziniec wewnętrzny

13.00-13.25  Pieprznie i szafranno moja Mościa Panno
O „podręcznym” zestawie przypraw w kuchni staropolskiej opowiada Ewa Mikołajska; sala na parterze zamku

13.30-13.55 Porcelana cenniejsza niż złoto?
O fajansach, porcelanie i szkle opowiada kustosz działu porcelany Dorota Gabryś; sala na parterze zamku

14.00-14.25 Compendium Ferculorum
O najstarszej polskiej książce kucharskiej i związkach jej autora z Pieskowa Skałą opowiada kustosz zamku Olgierd Mikołajski; sala na parterze zamku

14.30-14.40  Przepisy kulinarne z Compendium Ferculorum
Czyta kustosz zamku Olgierd Mikołajski; dziedziniec wewnętrzny

14.40-15.10  Występy Zespołu Muzyki Dawnej i Tańca im Matki Zofii Czeskiej
Zespół z Gimnazjum Sióstr Prezentek w Krakowie; dziedziniec wewnętrzny

15.15-15.40  Pieprznie i szafranno moja Mościa Panno
O „podręcznym” zestawie przypraw w kuchni staropolskiej opowiada Ewa Mikołajska; sala na parterze zamku

15.50-16.00  Przepisy kulinarne z Compendium Ferculorum
Czyta kustosz zamku Olgierd Mikołajski; dziedziniec wewnętrzny

16.00-16.30 Występy Zespołu Muzyki Dawnej i Tańca im Matki Zofii Czeskiej
Zespół z Gimnazjum Sióstr Prezentek w Krakowie; dziedziniec wewnętrzny

16 czerwca 2013, niedziela

10.00-18.00  Stół sarmacki 
Pokaz naczyń i zastaw ze zbiorów  Zamku Królewskiego na Wawelu;
sala na parterze zamku

10.00-18.00 Wiesz czym to pachnie
Zabawa z rozpoznawaniem ziół  i przyprawy; dziedziniec zewnętrzny

10.00-17.30  Słowo i Smak czyli Compendium Ferculorum –  kuchnia staropolska na zamku w Pieskowej Skale 
Pokaz gotowania potraw staropolskich  połączony z degustacją potraw,
w wykonaniu restauracji Pod Aniołami; dziedziniec zewnętrzny

10.45, 12.45, 14.45, 16.45 Degustacja przysmaków kuchni staropolskiej

10.00-17.30 Rozmowy o polskich tradycjach kulinarnych
Prowadzi prof. Jarosław Dumanowski; dziedziniec zewnętrzny

11.00, 13.00, 15.00, 17.00  Szafran, imbir i rozmaryn. Zapomniany smak kuchni staropolskiej
Opowiada prof. Jarosław Dumanowski; dziedziniec zewnętrzny

10.00-17.30  Warsztat piernikowy dla dzieci; dziedziniec zewnętrzny

18.15-19.30  Najsmaczniejsza poezja staropolska
Spektakl poetycko-muzyczny w wykonaniu Jerzego Zelnika i zespołu muzyki dawnej Camerata Cracowia; dziedziniec wewnętrzny