„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie.”
Operacja mająca na celu: Sprawne wdrażanie LSR w tym realizację Planu Komunikacji, współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach działania: „Wsparcie dla rozwoju lokalnego w ramach inicjatywy LEADER” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.
Przewidywane wyniki operacji: Wdrożona LSR, zrealizowany Plan Komunikacji

Strona główna

Relacja z Festiwalu Smaki Beskidu Wyspowego

W dniu 18 sierpnia 2012 roku na Błoniach Szczyrzyckich przy Klasztorze Ojców Cystersów odbył się Festiwal Smaki Beskidu Wyspowego. Impreza współfinansowana w ramach realizacji projektu współpracy „Beskid Wyspowy i Gorce miejsca szczególnie inspirujące” pomiędzy trzema LGD tj. Przyjazna Ziemia Limanowska, Przyjazna Dolina Raby oraz Piękna Ziemia Gorczańska. Błonia Szczyrzyckie gościły licznych regionalnych producentów, smakowite produkty do degustacji przygotowane przez koła gospodyń wiejskich.

O godzinie 14:00 nastąpiło oficjalne rozpoczęcie Festiwalu Smaki Beskidu Wyspowego i powitanie przez Prezesa LGD „Przyjazna Ziemia Limanowska” oraz Wójta Gminy Jodłownik przybyłych gości. Swoja obecnością uświetnili Festiwal między innymi Minister Sprawiedliwości Jarosław Gowin, Małopolski Kurator Oświaty Aleksander Palczewski oraz licznie przybyli przedstawiciele Jednostek Samorządu Terytorialnego. Prezes LGD „Przyjaznej Ziemi Limanowskiej” rozpoczął Festiwal słowami: „Odkrycie nowego dania jest większym szczęściem dla ludzkości niż odkrycie nowej planety”. Każdy kto mógł spróbować przygotowanych produktów do degustacji na pewno sam podpisze się pod tymi słowami. Tuż po powitaniu przybyłych Gości rozpoczął się turniej kulinarny w kategoriach: nalewek, serów, cist z owocami, kycioków kontra siercioków, przekąsek z miodem, chleb z smalcem i kwaśnicy. Celem turnieju kulinarnego jest prezentacja potraw, które być może już od dłuższego czasu nie goszczą na naszych stolach, jednak dzięki KGW te potrawy zostały odkryte na nowo. Następnie rozpoczęła się prezentacja poszczególnych wystawców. Mogliśmy zobaczyć i zakupić liczne rodzaje miodów z pasieki Pani Krystyny Pogorzelskiej z Dąbia, oprócz miodów w pasiece są wytwarzane świece z plastrów miodowych bez żadnych dodatków. Warto dodać iż takie świece z wosku oczyszczają powietrze. Mogliśmy degustować piwa miodowego niepasteryzowanego produkowanego w Szczyrzycu. Spróbować swoich umiejętności w sztuce tworzenia kompozycji kwiatowych z bibuły i krepiny. Zobaczyć nowoczesne kroje z akcentami folklorystycznymi uszyte przez firmę „Agata” ze Spytkowic.

LGD „Dolina Raby” również miała swoje stanowisko wystawowe. Przygotowaniem potraw do degustacji było odpowiedzialne KGW z Grabia. Potrawy jakie można było degustować u Nas to miedzy innymi schab z kapustą, zrazy w sosie grzybowym, szczydrok, chleb ze smalcem, ogórki kiszone, szaszłyki owocowe, ciasta, nalewki (miętowa, malinowa i cytrynowa), masło czosnkowe, wędliny, sałatki. W konkursie kulinarnym oddano 198 głosów co dało możliwość uprasowania się LGD „Dolina Raby” w pierwszej dziesiątce. Oprócz przygotowanych potraw do degustacji pracownicy biura udzielali licznych konsultacji zainteresowanym i promowali naszą imprezę „II Festiwal Rosołu”. Obecność LGD nie była przypadkowa. Dobrosąsiedzka współpraca owocuje, a to miły akcent przed przyszłą realizacją wspólnego projektu współpracy „Smaki Łączą Regiony – Festiwal Smaków”.

Organizatorom Festiwalu LGD „Przyjazna Ziemia Limanowska” serdecznie gratulujemy przygotowanego przedsięwzięcia. Dodatkowym atutem było niesamowite miejsce jakim są Błonia Szczyrzyckie otoczone przez Beskid Wyspowy .

Relacja: Anna Palczewska, Patryk Paszkot
Zdjęcia: Anna Palczewska

Print Friendly, PDF & Email