„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie.”
Operacja mająca na celu: Sprawne wdrażanie LSR w tym realizację Planu Komunikacji, współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach działania: „Wsparcie dla rozwoju lokalnego w ramach inicjatywy LEADER” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.
Przewidywane wyniki operacji: Wdrożona LSR, zrealizowany Plan Komunikacji

Strona główna

Smaki Łączą Regiony – Festiwal Smaków – relacja

Stowarzyszenie Lokalna Grupa Działania „Dolina Raby” w dniach 17 – 19 czerwca 2011 realizowała krajowy projekt współpracy wraz z pięcioma innymi lokalnymi grupami działania tj. Echo Puszczy Bolimowskiej, Ziemia Chełmońskiego – Wielkopolska; Puszcza Białowieska – Podlasie; Światowid – Wielkopolska, Gościniec 4 Żywiołów, Dolina Raby – Małopolska. Celem ogólnym projektu współpracy jest zachowanie i waloryzacja dziedzictwa kulturowego. Celem szczegółowym jest kultywowanie tradycji kulinarnych poprzez prezentację  potraw regionalnych z obszaru działania LGD biorących udział w projekcie.

 

Spotkanie rozpoczęło się w piątek 17 czerwca na zamku w Wiśniczu, gdzie powstała pierwsza polska książka kucharska Compendium Ferculorum – albo zebranie potraw. Po wizycie w Wiśnickim zamku uczestniczy udali się na kolację do ratusza gdzie poznali się wzajemnie, przedstawili swoje reprezentację oraz uzgodniono szczegóły przebieg kolejnych dni. W sobotę, w Chrostowej, na terenie Zespołu Szkół w Dąbrowicy odbyła się „Biesiada Regionalna”. Od godzin porannych w pracowniach gastronomicznych przystąpiono do wielkiego gotowania potraw, które potem były prezentowane na biesiadzie jak również w niedzielę w Lanckoronie. W Dąbrowicy przeprowadzono konkurs na rosoły. Bezkonkurencyjny okazał się  rosół z kury zielononóżki kuropatwianej, podany z makaronem radziwiłłowskim, który przygotowali przedstawiciele LGD „Echo Puszczy Bolimowskiej”, jego głównym konkurentem był rosół wielkopolski od „Światowida” musiał jednak ustąpić pierwszeństwa o włos. Zaskoczeniem był również rosół z karpia podany przez Stowarzyszenie Ziemia Chełmońskiego. Nie pachniał rybą, nie smakował rybą i gdyby nikt nie wiedział z czego został ugotowany, mógłby – bez problemu – zaskoczyć niejednego wytrawnego smakosza. Po przeprowadzeniu konkursu i prezentacji potraw rozpoczęto biesiadę przy muzyce Kapeli Ludowej „Łapanowianie”. Gościem specjalnym projektu był redaktor naczelny portalu potrawyregionalne.pl Leszek Horwat oraz „Jasia Fasolowa” czyli Janina Molek z Tropia, która słynie z wyrafinowanego kunsztu gotowania oraz potraw z tzw. „Pięknego Jasia z Doliny Dunajca” fasoli zarejestrowanej na liście produktów tradycyjnych MRiRW. Swoją obecnością zaszczycili również Starosta Bocheński – Jacek Pająk, Wójt Gminy Łapanów – Jan Kulig, Wójt Gminy Trzciana – Józef Nowak, Wojt Gminy Żegocina – Jerzy Błoniarz, Wójt Gminy Biskupice – Henryk Gawor.

Podczas 3 dnia projektu uczestnicy zawitali w Lanckoronie. Tegoroczny Jarmark Świętojański zdominował pierwszy Festiwal Smaków „Smaki Łączą Regiony”, gdzie nasi uczestnicy wystawiali się na stoiskach. Niełatwe zadanie stanęło przed jury gdyż do degustacji przedstawiono ponad 40 potraw i produktów, w czterech kategoriach: smarowidło, zupa, drugie danie i deser. Jury w składzie: Olga Gałek, Zofia Oszacka (wójt Lanckorony), Elżbieta Tomczyk-Miczka (Małopolska Organizacja Turystyczna), Leszek Horwat – przewodniczący (redaktor naczelny portalu potrawy regionalne.pl), Paweł Szczęśniak (restauracja „Guliwer”), Jan Wacławski (wójt Stryszowa), Wacław Wądolny (wójt Mucharza), po ponad godzinnej debacie postanowili przyznać:

Smarowidło: I miejsce – smalec LGD „Dolina Raby” (przygotowany przez KGW z Grabia), II miejsce – zestaw smarowideł LGD „Ziemia Chełmońskiego”, wyróżnienie – zestaw smalców „Gościniec 4 Żywiołów”;
Zupa
: I miejsce – chłodnik LGD „Ziemia Chełmońskiego”, II miejsce – Chrzanówka LGD „Gościeniec 4 Żywiołów”, wyróżnienie – rosół z kluseczkami LGD „Dolina Raby” (przygotowany przez KGW z Olchawy);
Drugie danie:gęsina z kaszą LGD „Ziemia Chełomońskiego”, II miejsce – szynka w cieście LGD „Echo Puszczy Bolimowskiej”, wyróżnienie – kluski LGD „Puszcza Białowieska”
Deser
: I miejsce – „Marcinek” LGD Puszcza Białowieska”, II miejsce – placek z rabarbarem LGD „Światowid”, wyróżnienie zestaw ciast dawnych LGD „Dolina Raby” (przygotowany przez KGW  z Grabia).

Natomiast „Lanckoroński Aniołek Potraw Regionalnych” trafił do LGD „Światowid” za anielski smak wielkopolskich zrazów z kaszą i burakami.

Po konkursie odbył się koncert kapeli folkowej „Transkapela”, który porwał publiczność w świat folkloru. W Lanckoronie odbyło się również „Forum Smaków” – seminarium prezentujące działania podejmowane przez LGD dla wsparcia rozwoju produktu lokalnego. O tworzeniu marki i produktu lokalnego wykład przeprowadziła Olga Gałek z Fundacji Miejsc i Ludzi Aktywnych „MiLA”, a pani Jasia Fasolowa wypiekła dwie blachy pasztetu z „Pięknego Jasia z Doliny Dunajca”. Wzbudziła tym ogromny zachwyt, a uczestnicy mogli naocznie doświadczyć tego co można zrobić z produktem regionalnym.

Projekt zakończy się wydaniem broszury z realizacji w ilości ok. 3000 w której zostanie zawarty dorobek kulinarny poszczególnych lokalnych grup działania.

Dziękujemy wszystkim uczestnikom projektu za udział i zaangażowanie. LGD „Dolina Raby” reprezentowały Koło Gospodyń Wiejskich z Grabia, Koło Gospodyń Wiejskich z Olchawy, Strażaczki z OSP Łazany, Przedstawicielki Gminnej Rady KGW z Gdowa. Liczymy na kontynuację tych działań w kierunku produktów i marki lokalnej w kolejnych projektach.

To warto zobaczyć

{galeria}SLR{/galeria}