Tegoroczna edycja Festiwalu Smaku odbyłaa się w miejscowości Skuły na Mazowszu W pierwszym dniu sześć drużyn pochodzących z różnych części Polski stanęły do rywalizacji w konkursie. Przygotowane potrawy przez uczestników konkursu bazowały na lokalnych produktach i recepturach. Szeregi LGD Dolina Raby były reprezentowane przez Stowarzyszenie Koło Gospodyń Wiejskich w Biskupicach.
W konkursie Festiwal Smaków III w klasyfikacji ogólnej:
I miejsce zajęła LGD Wadowiana za zupę ziemniaczaną z kurdybankiem, pieczeń z sarny z zapiekaną kaszą gryczaną z warzywami, szarlotkę, sok z pigwy oraz jabłka w słoiku
II miejsce zajęła LGD Ziemia Chełmońskiego za schab z dzika w jarzynach skąpany z pęczakiem żubrowym i podgrzybkami z patelni, chłodnik z rakami, szarlotka, wino oraz okonia marynowanego z ziołami z dżemem z moreli, lawendy i mięty.
III miejsce zajęła LGD Dolina Raby za zupę krem z dyni, roladki z sarniny faszerowane mięsem z kuropatwy z dodatkami kaszy gryczanej, puree z buraczków i sosem z jałowca, szarlotka z dodatkiem jabłka zapiekanego z orzechami i karmelizowanym cukrem oraz susz z owoców i sałatka wielowarzywna z rydzami.
IV miejsce zajęła LGD Perły Mazowsza, V miejsce zajęła LGD Echo Puszczy Bolimowskiej, VI zajęła LGD Kraina Kwitnących Sadów.
Jury miało ciężki orzech do zgryzienia, ponieważ jakość serwowanych potraw była bardzo wysoka.
W kolejnym dniu przygotowane potrawy były degustowane. Oprócz degustacji potraw wszyscy zainteresowani mogli uczestniczyć w warsztatach rękodzielniczych takich jak: tworzenie świec, szydełkowanie, robienie przedmiotów codziennego użytku z gliny. Oprócz warsztatów przeprowadzane zostały pokazy kulinarne, występ zespołu ludowego Rydlanie. W niedzielne popołudnie odbył się również konkurs na najsmakowitszą
szarlotkę. Do konkursu łącznie zgłoszono 34 szarlotki. Szarlotka przygotowana przez Stowarzyszenie Koło Gospodyń Wiejskich w Biskupicach została wyróżniona.
Tekst: Anna Palczewska
Zdjęcia: LGD „Dolina Raby”