„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie.”
Operacja mająca na celu: Sprawne wdrażanie LSR w tym realizację Planu Komunikacji, współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach działania: „Wsparcie dla rozwoju lokalnego w ramach inicjatywy LEADER” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.
Przewidywane wyniki operacji: Wdrożona LSR, zrealizowany Plan Komunikacji

Strona główna

Uczestnicy zadowoleni z warsztatów w Pogorzanach

 

W dniu 26 oraz 28 września 2011 roku zorganizowaliśmy warsztaty aktywizujące na temat serowarstwa, winiarstwa oraz potraw regionalnych. Warsztaty odbyły się w gospodarstwie agroturystycznym Koziarnia w Pogorzanach koło Szczyrzyca.  Skierowano je głównie do kół gospodyń wiejskich oraz gospodarstw agroturystycznych z terenu LGD „Dolina Raby”. Obydwa spotkania warsztatowe były podzielone na trzy bloki tematyczne: blok serowarski, blok potrawy regionalne, blok winiarski. Podczas warsztatów zostały omówione i zaprezentowane sposoby produkcji sera w warunkach domowych m.in. opis technologii produkcji sera podpuszczkowego, pokaz produkcji sera podpuszczkowego dojrzewającego, pokaz produkcji sera typu charollais, degustacja wyprodukowanych serów. Blok potrawy regionalne zawierał omówienie kulinarnych tradycji Sądecczyzny, omówienie technologii wypieku chleba domowego, pokaz wypieku chleba i podpłomyków w tradycyjnym piecu opalanym drewnem. Blok winiarski: omówienie uprawy winorośli, krótka technologia produkcji wina, degustacja wina. Oprócz zagadnień kulinarnych zostały omówione sposoby prowadzenia atrakcyjnego gospodarstwa agroturystycznego. Gospodarze zaprezentowali uczestnikom pokoje gościnne, kuchnię, salę obiadową, altanę, salę do ćwiczeń i warsztatów, winnice, urządzenia potrzebne do produkcji wina, saunę dla gości, a także powstające w około gospodarstwa stawy rybne.

Warsztaty cieszyły się bardzo dużym zainteresowaniem zarówno kół gospodyń jak i agroturystów. Uczestnicy chętnie włączali się w dyskusję, zadawali wiele pytań, a także brali aktywny udział w przygotowaniu potraw. Pani Maria Mleczko – Przewodnicząca Gminnej Rady KGW w Gdowie zaprezentowała podpłomyki „po gdowsku”, a pani Lucyna Jaworska – Przewodnicząca KGW Sobolów czynnie pomagała przy produkcji sera. To pierwsze wyjazdowe warsztaty zorganizowane przez LGD. Duże zainteresowanie, wiele pochlebnych słów ze strony uczestników stanowią podstawę do organizacji kolejnych tego typu wydarzeń. Pani Julia Jelonek – Koordynator KGW w Gdowie: „…Takie spotkania to okazja do nauki i wyniesienia wielu nowych umiejętności praktycznych bardzo potrzebnych w warsztacie gastronomicznym kół gospodyń wiejskich…”. Swoje zadowolenie wyraził również Pan Leopold Grabowski – Wiceprezes Stowarzyszenia Galicyjskie Gospodarstwa Gościnne. 

Uczestnikom dziękujemy za aktywny udział, a ze swojej strony zapraszamy na kolejne edycje warsztatów w przyszłości. Zachęcamy do obejrzenia galerii zdjęć.

Tekst: Patryk Paszkot – Asystent Kierownika

Więcej zdjęć dostępnych po kliknięciu w zdjęcie i przesuwanie galerii w nowym oknie.

{galeria}WarsztatyEkoAgro{/galeria}