Strona główna

VII Festiwal Rosołu szczegółowa relacja

VII Festiwal Rosołu szczegółowa relacja

VII FESTIWAL ROSOŁU – NOWY WIŚNICZ – 15.08.2017

   Festiwal Rosołu, organizowany przez Lokalną Grupę Działania „Dolina Raby” z każdym rokiem nabiera rozmachu. Jego pierwsza, skromna edycja miała miejsce w 2011 roku na zamku w Nowym Wiśniczu i po wędrówce przez wszystkie gminy członkowskie należące do tego Stowarzyszenia, znów powrócono do kończącego świętowanie jubileuszu 400. lecia Nowego Wiśnicza, tym razem na Rynek. Festiwal został włączony do dużej imprezy promocyjnej – Jarmarku „Wiśnickie Specjały” i był jedną z najciekawszych propozycji dla mieszkańców miasta, gminy i licznie przybyłych z okolicy gości.
Stało się to za sprawą 11 uczestników konkursowej rywalizacji i przygotowanych przez nich stoisk, na których nie tylko można było spróbować rosołu, ale także wielu innych regionalnych dań. Kolejki ustawiały się tu, aż do wyczerpania zapasów.
   Uczestników imprezy o godzinie 14 powitał Prezes Zarządu LGD „Dolina Raby” Krzysztof Kwatera, który z estrady powitał zgromadzoną publiczność, opowiedział o ofercie Stowarzyszenia i genezie Festiwalu, mającego związek z Nowym Wiśniczem, gdyż tu, na zamku, nadworny kucharz Stanisław Czarniecki napisał w 1682 r. książkę kucharską (najstarszą w Polsce) pt. „Compendium ferculorum albo zebranie potraw”, a w niej na samym początku szesnaście sposobów przygotowania rosołu polskiego. 
    Sposobów przygotowania tej potrawy jest obecnie więcej, o czym można się było przekonać także podczas tegorocznego konkursu, którego celem jest kultywowanie, propagowanie i pogłębianie wiedzy na temat rosołu, jako polskiej potrawy narodowej. Tradycyjnie już uczestników konkursu podzielono na kategorie, tym razem trzy, gdyż ze względu na wakacje nie rywalizowały drużyny ze szkół gastronomicznych.
   W grupie amatorów startowało sześć zespołów: Stowarzyszenie KGW Muchówka (gm. Nowy Wiśnicz), Stowarzyszenie „Prężna Gospodyni” Grabie (gm. Łapanów), Koło Gospodyń i Gospodarzy „Gościnna Kamionna” (gm. Trzciana), Koło Gospodyń Rozdziele (gm. Żegocina), Żeńska Drużyna Pożarnicza OSP Łazany (gm. Biskupice), KGW Zagórzany (gm. Gdów). W kategorii profesjonalistów rywalizowały tylko dwa zespoły: Spółdzielnia Socjalna „Dolina Raby” (gm. Łapanów) oraz DFH „Live” Zofia Grabska (gm. Żegocina). Natomiast do konkursu w kategorii „Goście” przystąpili: Stowarzyszenie „Rodzina Kolpinga” w Bochni, Stowarzyszenie KGW Łukowica (gm. Łukowica) oraz Karczma „Gościnna Chata” Kraków.
   Przygotowane przez nie stoiska oraz rosoły oceniała Komisja Konkursowa, do której  organizatorzy zaprosili kucharzy ze Stowarzyszenia Małopolskich Kucharzy i Cukierników: Wojciecha Chudzika, Marcina Dudka, Łukasza Grabowskiego, Stanisława Maciuszka oraz gości specjalnych: Małgorzatę Więckowską – Burmistrza Nowego Wiśnicza, Leszka Dębskiego – syna znanych autorów książek kucharskich Danuty i Henryka Dębskich (w książce „Zupy codzienne i wykwintne” podał aż 49 przepisów na rosół) oraz bardzo znane autorki wielu książek kucharskich  – siostry zakonne Anastazja ogłoszona przez Tygodnik „Gość Niedzielny” Pierwszą Kucharką Rzeczpospolitej i jej następczyni Siostra Salomea ze Zgromadzenia Córek Bożej Miłości.

  W okresie oczekiwania na werdykt jury uczestnicy imprezy odwiedzali liczne stoiska. Dużą popularnością cieszyło się stoisko myśliwych, którzy wydawali bigos myśliwski oraz stoisko KGW Olchawa oraz Winnicy z Chronowa. Przez cały czas funkcjonowała „Karczma u Czarnieckiego”, a na estradzie prezentowały się, najpierw Orkiestra Dęta OSP Stary Wiśnicz, potem zespoły, uczestniczące w „II. Festiwalu Zespołów Weselnych”, a po zakończeniu Festiwalu Rosołu także Kapela i Zespół Pieśni i Tańca „Łapanowianie” oraz wiśnicki zespół „Nietykalni”. Wielu amatorów rosołu oglądało pokaz kulinarny w wykonaniu współpracującego z „Doliną Raby” szefa kuchni – DeGusto Catering Jakuba Kasińskiego.
   O godzinie osiemnastej na scenie znów pojawił się wraz ze współpracownikami Krzysztof Kwatera i ogłosił wyniki tegorocznego konkursu. Laureatom wręczono pamiątkowe dyplomy oraz nagrody finansowe, które wręczali członkowie jury. Szczególne uznanie znalazł rosół drobiowo-wołowy z domowym makaronem jajecznym przyrządzony przez panie ze Stowarzyszenia „Prężna Gospodyni” z Grabia, gmina Łapanów, który wygrał w kategorii „Amatorów” oraz zdobył po raz pierwszy przyznaną nagrodę Grand Prix za najlepszy rosół ze wszystkich kategorii.
   Po raz pierwszy zabrakło szczególnego wyróżnienia za „Anielski Smak Rosołu”, przyznawanego przez redaktora znanego portalu www.potrawyregionalne.pl i dziennikarza Leszka Horwatha, który   od początku relacjonował Festiwale Rosołu, a zmarł 9 sierpnia br. w wieku 59 lat. Jego pamięć uczczono chwilą ciszy.
   Po raz piąty wręczone zostały nagrody w konkursie im. Stanisława Czernieckiego na najlepszą publikację o lokalnych i regionalnych kulinariach o puchar Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Powołana przez LGD „Dolina Raby” kapituła, zdecydowała przyznać I miejsce książce autorstwa  Józefa Maroszka i Jana Leończuka pt. „Wielka Księga Tradycji Kulinarnych Puszczy Knyszyńskiej”, wydanej przez Lokalną Grupę Działania „Puszcza Knyszyńska”. Ponieważ nikt z tego Stowarzyszenia nie przybył do Nowego Wiśnicza dyplom i puchar ufundowany przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi Krzysztofa Jurgiela odebrała Renata Bukowska – członek Grupy Roboczej Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich, obiecując przekazać je laureatom. Wyróżnienia odebrali także autorzy i wydawcy kolejnych czterech książek, w tym „Kulinarnych wędrówek po Małopolsce” wydanych przez Polska Press, oddział w Krakowie („Gazeta Krakowska”).
  „Festiwal Rosołu” będzie kontynuowany, ale o tym w której gminie, jeszcze nie zdecydowano.

 

OBSZERNA RELACJA FILMOWA

 

Na zlecenie LGD „Dolina Raby”:
Tadeusz Olszewski

Wpisał: Patryk Paszkot