„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie.”
Operacja mająca na celu: Sprawne wdrażanie LSR w tym realizację Planu Komunikacji, współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach działania: „Wsparcie dla rozwoju lokalnego w ramach inicjatywy LEADER” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.
Przewidywane wyniki operacji: Wdrożona LSR, zrealizowany Plan Komunikacji

Strona główna

Warsztaty kultywujące tradycje Lachów i Krakowiaków

W dniach 24 – 25.03.2015 r. LGD „Przyjazna Ziemia Limanowska” razem z LGD „Dolina Raby” zorganizowały kolejne warsztaty kultywujące lokalne tradycje w ramach projektu współpracy „Tradycje Beskidu Wyspowego”. Warsztaty kultywujące tradycje Lachów i Krakowiaków odbywały się w gospodarstwie agroturystycznym „Koziarnia” Państwa Lorków w Pogorzanach (Gmina Jodłownik). Tematem warsztatów były sery świeże i dojrzewające oraz produkcja jabłecznika (cydru). Uczestnikami warsztatów byli mieszkańcy obszaru LSR partnerów projektu współpracy. Uczestnicy dwóch dni warsztatowych zostali powitani przez Gospodarzy wyśmienitymi produktami lokalnymi – m.in. serami dojrzewającymi i naturalnym sokiem jabłkowym. Pracownicy biura LGD „Przyjazna Ziemia Limanowska” przekazali uczestnikom informacje o projekcie współpracy „Tradycje Beskidu Wyspowego”, w ramach którego zostały zorganizowane warsztaty.

W pierwszy dzień warsztatów z zakresu serów świeżych i dojrzewających, uczestnicy warsztatów zapoznali się z techniką wytwarzania serów. Serowarstwo to dziedzina mająca głębokie korzenie na obszarze LSR. Pani Jadwiga Gręda – Lorek rozpoczęła od wykładu , dzięki któremu uczestnicy mogli zgłębić wiedzę teoretyczną dotyczącą serowarstwa. Wiedząc, że jednym z najważniejszych surowców przy produkcji serów jest mleko – właściciele gospodarstwa wybierają to najlepsze korzystając z bliskości zachowawczej hodowli krów rasy polskiej czerwonej przy klasztorze Cystersów w Szczyrzycu. Mleko od krów rasy polskiej czerwonej jest idealne do produkcji serów. Po wykładzie teoretycznym, Pani Jadwiga pokazała Uczestnikom jak krok po kroku rozpocząć produkcję serów świeżych i dojrzewających w warunkach domowych.

W drugi dzień warsztatów tradycję wytwarzania jabłecznika, czyli popularnego dzisiaj cydru, przybliżył Uczestnikom Jakub Lorek. Na obszarze LSR nie brakuje starych sadów, z tradycyjnymi, kwaskowatymi odmianami jabłek – to właśnie te jabłka są doskonałym produktem do produkcji tradycyjnego jabłecznika. Jabłka kwaśnie nadają jabłecznikowi kwaskowatą nutkę, a jabłka słodko-gorzkie pozostawiają w jabłeczniku charakterystyczną goryczkę. Ziemia Limanowska to obszar od wieków znany z produkcji wyśmienitych owoców, a Gmina Jodłownik słynie z produkcji jabłek. Warunki klimatyczne, odpowiednie stosunki wodne i nasłonecznienie dają w rezultacie wysoko gatunkowy produkt. Niepowtarzalny smak, lekko musująca konsystencja i delikatna, aromatyczna nuta jabłkowa to cechy charakterystyczne jabłecznika. Prace rozpoczęto od umycia i rozdrobnienia jabłek za pomocą rozdrabniacza do owoców, a następnie wykorzystano prasę do owoców, dzięki której uzyskano naturalny sok jabłkowy, który chętnie był degustowany przez Uczestników. Międzyczasie właścicielka gospodarstwa pokazała uczestnikom tradycyjny wypiek podpłomyków w piecu chlebowym, które smakowały wyśmienicie. Po degustacji, przelano sok do zbiornika fermentacyjnego z odpowiednio rozpuszczonymi drożdżami i omówiono dalszy proces produkcji jabłecznika.
Realizacja warsztatów przyczyniła się do pielęgnowania tradycji obszaru partnerów projektu współpracy, integracji mieszkańców a także promocji lokalnego dziedzictwa. Zachęcamy do obejrzenia fotorelacji z wydarzenia. I już dzisiaj zapraszamy wszystkich mieszkańców i turystów do uczestnictwa w ostatnim etapie projektu – imprezie podsumowującą projekt pn. „Smaki Beskidu Wyspowego” w dniu 2 maja 2015 r. w Łukowicy (plac przy GOKu).

W warsztatach wzięły udział Panie z obszaru LGD „Dolina Raby” m.in członkinie kół gospodyń wiejskich.

Tekst i zdjęcia: Monika Piaskowy
LGD „Przyjazna Ziemia Limanowska”