„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie.”
Operacja mająca na celu: Sprawne wdrażanie LSR w tym realizację Planu Komunikacji, współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach działania: „Wsparcie dla rozwoju lokalnego w ramach inicjatywy LEADER” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.
Przewidywane wyniki operacji: Wdrożona LSR, zrealizowany Plan Komunikacji

Strona główna

Warsztaty pn. „Bogactwo pól i lasów Beskidu Wyspowego”

W dniu 26.02.2015 r. LGD „Dolina Raby” razem z LGD „Przyjazna Ziemia Limanowska” zorganizowały kolejne warsztaty w ramach projektu współpracy „Tradycje Beskidu Wyspowego”. Warsztaty pn. „Bogactwo pól i lasów Beskidu Wyspowego” odbywały się w gospodarstwie agroturystycznym „Czarownia w Górkach” Państwa Zbrożków w malowniczej miejscowości Szyk w Gminie Jodłownik. Uczestnikami warsztatów byli mieszkańcy obszaru LSR partnerów projektu współpracy.

Uczestnicy warsztatów zostali powitani przez Gospodarzy wyśmienitymi produktami regionalnymi. Oprócz wybornego domowego chleba można było skosztować kiełbasy i boczku z dzika, pasztetu z kaczki z rodzynkami oraz konfitur z jarzębiny i derenia. Do picia zamiast zwykłej herbaty podano mieszankę ziołową lipy z miętą i miodem. Można by rzec, że już na początku warsztatów można było poznać smak kulinariów pochodzących z pól i lasów Beskidu Wyspowego. Następnie pracownicy biura LGD przekazali uczestnikom informacje o projekcie współpracy „Tradycje Beskidu Wyspowego” .

Po sytym poczęstunku, prowadzący warsztaty – Pani Elżbieta Zając – Zbrożek oraz Pan Piotr Zbrożek przybliżyli uczestnikom część teoretyczną warsztatów, opowiadając dodatkowo rozmaite ciekawostki. Następnie Uczestnicy pod okiem Prowadzących zabrali się do pracy. Prace warsztatowe rozpoczęto od lokalnego bogactwa pól i lasów – topinamburu, który stanowi alternatywę dla ziemniaków. Większość Uczestników po raz pierwszy przyrządzała i spróbowała tego warzywa. Międzyczasie przyrządzano także dziczyznę, która już od poprzedniego dnia leżała w marynacie ziołowej oraz apetyczne przystawki. W licznym gronie pracy ubywało bardzo szybko, a miła rozmowa w wielopokoleniowym gronie umilała czas.
Po obiedzie Gospodarze podali szarlotkę, sernik z gruszkami i placek z borówkami – idealne ciasta do kawy na podsumowanie pracowitego dnia. Na zakończenie warsztatów każdy Uczestnik otrzymał gadżety promocyjne m.in rękawicę, fartuszek i czapkę kucharską.