„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie.”
Operacja mająca na celu: Sprawne wdrażanie LSR w tym realizację Planu Komunikacji, współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach działania: „Wsparcie dla rozwoju lokalnego w ramach inicjatywy LEADER” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.
Przewidywane wyniki operacji: Wdrożona LSR, zrealizowany Plan Komunikacji

Strona główna

Warsztaty w ramach projektu z Erasmus + „Glokalizacja w edukacji dorosłych”

Warsztaty w ramach projektu z Erasmus + „Glokalizacja w edukacji dorosłych”

W dniach 22-25.03.2018 r. został przeprowadzony kolejny warsztat w ramach projektu z Erasmus + „Glokalizacja w edukacji dorosłych”, którego liderem była LGD „Dolina Raby”. Uczestniczyli w nim nasi Partnerzy z Krakowa, Łotwy i Słowacji.

Pierwszym punktem programu było zwiedzanie firmy Elmak w Nowym Wiśniczu, założoną przez Jacka i Elżbietę Tworzydło. Firma ta zajmuje się produkcją makaronów. Makaron firmy Elmak to najwyższej jakości produkt, który nie zawiera barwników ani konserwantów. Jest on produkowany w oparciu o tradycyjną recepturę najwyższej jakości mąki pszennej. Do produkcji stosowane są wyłącznie świeże jaja wybijane w zakładzie, a ciasto przed krojeniem jest wałkowane. Firma Elmak produkuje makarony od wielu lat, na maszynach specjalnie skonstruowanych dla tego typu makaronu. Makaron nawet po dłuższym gotowaniu zachowuje swój kształt i doskonały smak. Nie rozpada się po ugotowaniu, jest pyszny i doskonale nadaje się do wielu potraw. Sposób produkcji, jakość surowców, smak tych makaronów zostały wpisane na listę tradycyjnych produktów przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Właściciel oprowadził nas po swojej firmie, pokazał jak wygląda produkcja i poprowadził bardzo ciekawy wykład. Wizyta w Elmaku to spotkanie z przedsiębiorcą, który produkuje tradycyjny, lokalny produkt i musi stawić czoła globalnej konkurencji. Rozmawialiśmy o tym czy edukacja przedsiębiorców może być w tym zakresie pomocna. Przykłady takich szkoleń dla przedsiębiorców zaprezentowano podczas drugiego warsztatu na Słowacji.                                                

Następnie udaliśmy się do największej w Polsce farmy fotowoltaicznej znajdującej się w Gierczycach. Farma została założona przez prywatnego przedsiębiorcę Piotra Iwulskiego prowadzącego od ponad 20 lat firmę z branży drogowej. Ponad 5 tys. paneli zlokalizowano na 2-hektarowej działce, na której jest możliwość wyprodukowania prądu o mocy około 1,4 MW. Ilość wytworzonej na farmie energii jest uzależniona od słońca. Im więcej słonecznych dni, tym więcej wytworzonej energii. Farma jest w stanie wyprodukować rocznie 1 350 000 kWh. Taka ilość zaspokoi potrzeby na energię około 600 gospodarstw. A co najważniejsze, w ciągu 20 lat ograniczy emisję CO2 o 16 tysięcy ton. Przedsiębiorca oprowadził nas po swojej farmie, przeprowadził ciekawy wykład i przekazał ogromną wiedzę o odnawialnych źródłach energii. Wizyta na farmie fotowoltaicznej i późniejszy wykład związane są z naszymi planami edukacji mieszkańców obszaru w zakresie stosowania odnawialnych źródeł energii.

Kolejnym punktem w programie były prezentacje nt. odnawialnych źródeł energii oraz dziedzictwie kulinarnym. Pierwsza prezentacja o OZE przeprowadzona została przez Panią Paulinę Smaczną oraz mgr inż. Jarosława Kotyzę – przedstawicielami Centrum Zrównoważonego Rozwoju i Poszanowania Energii WGGIOŚ AGH w Miękini. W wykładzie zostały omówione m.in. tematy takie jak: niska emisja, smog, techniki spalania w kotłach (kiedy produkcja emisji jest największa, a kiedy można ją ograniczyć), odnawialne źródła energii (jak działa pompa ciepła oraz efektywność jej wykorzystania, jak działa panel fotowoltaiczny i czym różni się od kolektora słonecznego). Sprawa klimatu jest sprawą globalną – zmiany klimatyczne, a zastosowanie OZE to działania lokalne. Następnie Pani Renata Bukowska Prezes LGD „Gościniec Czterech Żywiołów” oraz Prezes LGD „Dolina Raby” Krzysztof Kwatera omówili dwa projekty związane z tematyką kulinariów tj. „Rozwój obszarów wiejskich oparty na dziedzictwie kulinarnym” oraz „Kulinarne Centrum Kultury w Zakrzowie”. Przeprowadzona została dyskusja na temat gotowania jako narzędzia edukacji dorosłych i nauczania przedsiębiorców. Część szkoleniowa dzięki życzliwości Urzędu Miejskiego w Nowym Wiśniczu przeprowadzona została w sali ratuszowej „Galeria Fakt”. W dyskusji doszliśmy m.in. do wniosku, że w szkoleniu o OZE trzeba pokazywać przyczynianie się małych działań lokalnych do zmian globalnych i znaczenia zmiany klimatu na nasze życie.Projekty kulinarne związane były z promocją tradycyjnych produktów lokalnych i ich konfrontacji z produktami żywnościowymi pochodzącymi z globalnej produkcji (często dostarczanych po tysiącach km transportu). Zagadnienie to poruszaliśmy na wszystkich poprzednich TPM. To kwestia edukacji społeczeństwa o znaczeniu produktów lokalnych dla ich zdrowia i jakości życia. 

W kolejnym dniu uczestnikom zaprezentowany został kolejny projekt w ramach Erasmus +, którego koordynatorem jest także LGD Dolina Raby, a następnie przy pięknej pogodzie z hotelu Panorama uczestnicy udali się spacerem na zwiedzanie Zamku. Grupa została oprowadzona przez przewodnika po komnatach zamku, a następnie dzięki multimedialnemu pokazowi Bastion VR uczestnicy mogli przenieść się w czasie i zobaczyć zamek 400 lat temu. Realizatorką projektu Bastion VR jest Pani Anna Siwek. Pani Anna otrzymała z LGD dofinansowanie na rozwój działalności gospodarczej. Ostatnim z  punktów w ramach warsztatów było podsumowanie projektu, wszyscy Partnerzy przedstawili krótkie prezentacje z poszczególnych spotkań w swoich krajach. Wieczorem uczestnicy mieli możliwość wzięcia udziału w nauce tańca XV, XVII i XVIII wiecznego tańca pod okiem członków grupy odtwórstwa historycznego Per Saecula.  Na zamku spotkaliśmy tez przedsiębiorców i rozmawialiśmy z nimi o potrzebie ich edukacji. Edukacja dorosłych może mieć też charakter bardziej luźny. Nauka międzynarodowych tańców sprzyja budowaniu relacji pomiędzy partnerami. Nasze działanie było kontynuacją podobnych zajęć podczas czwartego warsztatu na Łotwie.

W ostatnim dniu odbyło się spotkanie koordynatorów projektu. Warsztaty w Polsce były ostatnim elementem w projekcie. Wszystkim Partnerom i osobom włączającym się w realizacje projektu serdecznie dziękujemy.

 

Wpisała: Paulina Pustułka

 

Print Friendly, PDF & Email