„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie.”
Operacja mająca na celu: Sprawne wdrażanie LSR w tym realizację Planu Komunikacji, współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach działania: „Wsparcie dla rozwoju lokalnego w ramach inicjatywy LEADER” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.
Przewidywane wyniki operacji: Wdrożona LSR, zrealizowany Plan Komunikacji

Strona główna

Wizyta studyjna delegacji z Finlandii

W dniach 6-10 marca 2013 odbyła się wizyta studyjna delegacji z Finlandii. Podczas wizyty zostały uzgodnione elementy  projektu współpracy. Rozmowy, spotkania dążyły do  ustalenia przyszłych szczegółów projektu aby jego realizacja nie miał na celu budowanie zamków na lodzie.   Warto podkreślić, iż fundamentem projektu była wizyta przygotowawcza  w  2010 roku przedstawiciela LGD „Dolina Raby” w poszukiwaniu partnera do projektu współpracy. Partnerem projektu będzie LGD z subregionu Suupohja w Finlandii.
Wybór partnera do projektu nie jest przypadkowy ponieważ raz do roku na przełomie sierpnia i września odbywają się targi żywności w Kauhajoki. Targi  skupiają wystawców żywności,  są miejscem gdzie można spróbować smaków z różnych regionów Europy, jednak  do tej pory nie gościli na nich wystawcy z Polski. W związku, iż jednym z przedsięwzięć  LGD „Dolina Raby” jest „Smak Doliny Raby”, projekty realizowane z tej dziedziny mają na celu różne działania promocyjne produktu lokalnego jak np. udział w targach. Projekt miał by na celu zaprezentowanie produktów, potraw z terenu LGD „Dolina Raby” podczas targów w Kauhajoki .  Podczas spotkania dokonano podstawowych ustaleń  wymaganych dla uczestnika  projektu i maja to być osoby z obszaru LGD „Dolina Raby” związane z produktem lokalnym lub branżą gastronomiczną.


Podczas czwartkowego spotkania w Zespole Szkół w Dąbrowicy delegacja nauczycielska z Finlandii brała udział w warsztatach gastronomicznych, podczas których zostały zaprezentowane potrawy przygotowane przez uczniów pod okiem nauczycieli gastronomii. Warsztaty były poprzedzone uroczystym powitaniem i przedstawieniem informacji o uczestnikach czwartkowego spotkania.  Kolejnym punktem  dnia było spotkanie z  przedstawicielkami KGW Wiatowice oraz osobami odpowiedzialnymi za funkcjonowanie KGW w Gminie . Spotkanie miało na celu przybliżenie fińskim gościom tradycyjnych polskich specjałów kulinarnych takich jak: żurek biały, kiełbasa wiejska, tradycyjne kiszone ogórki. Panie z KGW zaprezentowały również swoje lokalne potrawy jak kasza jaglana ze śliwkami i orzechami, które swoim smakiem podbiły serca gości. Oprócz bogato zastawionych stołów, spotkaniu towarzyszyła miła atmosfera z polskimi pieśniami ludowymi.
Piątkowe spotkanie upłynęło z wizytami u lokalnych producentów produktu lokalnego i restauratora.  Pierwsze spotkanie odbyło się w przydomowej masarni w Muchówce. Kolejnym punktem piątkowego dnia było spotkanie u producenta produktów ekologicznych. Zostały przedstawione podstawowe informacje dotyczące produkcji soków, kompotów, sposoby pasteryzacji, przechowywania oraz inne kolejne etapy produkcji.  Wizyta w Przetwórstwie Owocowo-Warzywnym „Kamionna” u Pana Grzegorza Muchy nie jest przypadkowa ponieważ wytwarzane produkty posiadają certyfikat żywności ekologicznej PL-EKO-03.  Soki są tłoczone ze świeżych ekologicznych owoców, bez dodatku konserwantów, pasteryzowane. Następnie delegacja udała się do gospodarstwa agroturystycznego „Łopusze”, które jest usytuowane  na jednego z pasm Beskidu Wyspowego.  Gospodarstwo „Łopusze” realizuje projekt „Małopolska Wieś Pachnąca Ziołami”. Projekt ma na celu promowanie gospodarstw agroturystycznych, których właściciele specjalizują się w uprawie ziół. Podczas wizyty zostały przekazane cenne doświadczenia o uprawie ziół w przydomowych ogródkach,  przedstawienie właściwości, sposobów suszenia, układania bukietów, różnego rodzaju kąpieli ziołowych, a także wykorzystanie ziół w kuchni regionalnej, czy w medycynie niekonwencjonalnej. Gospodarstwo znajduje się na  również na szlaku „Małopolska Wieś dla Dzieci”. Jest to szlak skierowany niewątpliwie skierowany dla najmłodszych turystów Małopolski. Szlak oferuje małemu turyście  liczne rozrywki umożliwiające aktywnie urozmaicone spędzenie czasu wraz z rodzicami. Miejscem gdzie Panie Ritta i Anne mogły poznać tajniki polskiej kuchni jest restauracja „Chata Gieda” w Zagórzanach zdobywczyni I miejsca w kategorii „Profesjonalista” podczas I Festiwalu Rosołu. Miejsce to niewątpliwie zachwyciło przybyłych gości swoim regionalnym klimatem i powiewem naturalności ale i do końca nie zaskoczyło ponieważ w Finlandii drewno jest stałym budulcem obecnym na każdym etapie architektury.
Podsumowując można dojść do wniosku, iż spotkanie nie okazało się mieczem owosiecznym z negatywnymi konsekwencjami albowiem wizyta studyjna zaowocowała w nabyciu nowego doświadczenia, poszerzeniu horyzontów poznawczych sztuki kulinarnej na terenie LGD „Dolina Raby”, wymianą wzajemnych spostrzeżeń, poszukiwaniem najbardziej optymalnych rozwiązań w wzajemnym doradztwie.
LGD „Dolina Raby serdecznie dziękuje wszystkim zaangażowanym w przygotowanie wizyty studyjnej, gościnne przyjęcie przybyłych gości, poświęcony czas oraz życzliwość.

Tekst: Anna Palczewska
Zdjęcia: Biuro LGD „Dolina Raby”

Print Friendly, PDF & Email