„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie.”
Operacja mająca na celu: Sprawne wdrażanie LSR w tym realizację Planu Komunikacji, współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach działania: „Wsparcie dla rozwoju lokalnego w ramach inicjatywy LEADER” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.
Przewidywane wyniki operacji: Wdrożona LSR, zrealizowany Plan Komunikacji

Strona główna

Wyniki konkursu na najlepszą publikację o lokalnych i regionalnych kulinariach w 2014 roku.

Celem konkursu było promowanie inicjatyw lokalnych w zakresie oryginalnych publikacji kulinarnych, szczególnie wskazujących na znaczenie lokalnych i regionalnych potraw w życiu społeczności lokalnych, ochrona dziedzictwa kulinarnego regionu oraz jego popularyzacja.

Konkurs został zorganizowany pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi Marka Sawickiego. Miano najlepszej publikacji w konkursie im. Stanisława Czernieckiego o puchar Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi na najlepszą publikację o lokalnych i regionalnych kulinariach w 2014 roku została przyznana dla Polsko – Słowackie Smaki wydanej przez Stowarzyszenie LGD Podbabiogórze€, Pogórzańskie Stowarzyszenie Rozwoju, MAS Babia Hora.

Książka zawiera zbiór starannie wybranych tradycyjnych, opartych lub do tradycji nawiązujących przepisów kulinarnych na potrawy pochodzące z trzech regionów: Podbabiogórza, Pogórza i Białej Orawy. Większość zawartych w książce przepisów jest dosyć prosta w przyrządzeniu, bo taka też była kuchnia tradycyjna. W książce znalazły się zwyczajne i proste, a nawet ubogie€ przepisy, z myślą o tym, by wiernie oddawały klimat tworzenia się regionalnych kuchni opisywanych obszarów, od samych ich początków wtedy, gdy podstawową strawę stanowiły ziemniaki, zboża i nabiał. Obok receptur prostych, tańszych i mniej pracochłonnych w książce podano również przepisy na potrawy bardziej wyszukane, droższe, których przyrządzenie wymaga więcej czasu.

Do konkursu wpłynęły następujące publikacje, które podlegały ocenie:

  • Zatrzymać smaki przeszłości
  • Przepiśnik z tradycją i smakiem
  • Smaki Nowej Galicji
  • Polsko€ Słowackie Smaki
  • Smaki polskie i opolskie. Skarby dziedzictwa kulinarnego. 2500 wybranych i polecanych przepisów na przysmaki kuchni domowej
  • Dukielskie specjały€ gdzie i kiedy
  • Kuchnia regionalna Beskidu Dukielskiego
  • Smaczna Jędrzejowska Ryba
  • Czarnorzecko Strzyżowska Kraina Smaków
  • Wędrówki kulinarne po Gminie Trzemeszno
  • Warzywa i owoce źródłem witamin
  • Ziemia Jędrzejowska Dziedzictwo kulinarne
  • Smaki Kolbuszowszczyzny
  • Regionalne przepisy dla wszystkich pokoleń
  • Rozmowy przy kuchni. Cztery pory roku z przepisami Mazurskiego Morza€
  • Smaki kaszubskie Drogi
  • Smaki tradycji polsko – czeskich
  • Zbiór przepisów potraw regionalnych województwa śląskiego
  • Przeszłość dla przyszłości€ wielokulturowość kuchni Pomorza. Receptury tradycyjnych i regionalnych potraw.
  • Katalog Smaków na Granitowym Szlaku.
  • Kulinarne smakołyki z bielińską truskawka w roli głównej
  • Smaki Powiśla€ powiślański stół wielkanocny
  • Skarby kulinarne ziemi zamojskiej
  • Krzeszowickie palce lizać
  • Przepisy potraw z konkursu na wyroby z truskawkami
  • Przysmaki kuchni pogranicza Polsko€ Litewskiego
  • Specjały kuchni mazowieckiej
  • Kaszebsci Strawe
  • Pamiętnik kulinarny Ponidzia i Powiśla
  • O zalewajko potraw królowo, kto Ciebie jada, ten czuje się zdrowo€
  • Dzień pieroga
  • Przy stole wigilijnym Pełnym potraw – świątecznie, Talerz więcej dla gościa Pozostaw koniecznie
  • Tradycje kucharskie od Wieliczki, aż do Tatr

Członkami Kapituły oceniającej nadesłane publikacje byli:

  • Katarzyna Zajączkowska – Wydział Oznaczeń Geograficznych Departament Rynków Rolnych MRiRW
  • Elżbieta Tomczyk Miczka Małopolska Organizacja Turystyczna. Specjalista ds. Promocji.
  • Bernadetta Błoniarz – Ośrodek Edukacji Regionalnej w Starym Wiśniczu, Miejski Ośrodek Kultury w Nowym Wiśniczu,€ etnolog
  • Anna Jop – Zespół Szkół im. prof Jana Zdzisława Włodka w Dąbrowicy,€ nauczyciel przedmiotów gastronomicznych
  • Krystyna Batko – Urząd Gminy Biskupice
  • Agata Kanarek – Stowarzyszenie Koło Gospodyń Wiejskich w Biskupicach
  • Natalia Wełna – LGD €žDolina Raby€
  • Anna Palczewska -€ LGD €žDolina Raby

Kapituła oceniająca nadesłane prace miała twardy orzech do zgryzienia. W gronie publikacji, które uzyskały najwyższą ilość punktów znalazły się: Czarnorzecko Strzyżowska Kraina Smaków, Cztery pory roku z przepisami Mazurskiego Morza€, Przeszłość dla przyszłości€ wielokulturowość kuchni Pomorza. Receptury tradycyjnych i regionalnych potraw, Zbiór przepisów potraw regionalnych województwa śląskiego.

Serdecznie dziękujemy za nadesłane publikacje i zainteresowanie konkursem. Prace, które były oceniane pokazują szeroka mozaikę kultury kulinarnej poszczególnych regionów. Nadesłane prace utrwalają elementy naszej tożsamości kulturalnej.