Celem konkursu było promowanie inicjatyw lokalnych w zakresie oryginalnych publikacji kulinarnych, szczególnie wskazujących na znaczenie lokalnych i regionalnych potraw w życiu społeczności lokalnych, ochrona dziedzictwa kulinarnego regionu oraz jego popularyzacja.
Konkurs został zorganizowany pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi Marka Sawickiego. Miano najlepszej publikacji w konkursie im. Stanisława Czernieckiego o puchar Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi na najlepszą publikację o lokalnych i regionalnych kulinariach w 2014 roku została przyznana dla Polsko – Słowackie Smaki wydanej przez Stowarzyszenie LGD Podbabiogórze, Pogórzańskie Stowarzyszenie Rozwoju, MAS Babia Hora.
Książka zawiera zbiór starannie wybranych tradycyjnych, opartych lub do tradycji nawiązujących przepisów kulinarnych na potrawy pochodzące z trzech regionów: Podbabiogórza, Pogórza i Białej Orawy. Większość zawartych w książce przepisów jest dosyć prosta w przyrządzeniu, bo taka też była kuchnia tradycyjna. W książce znalazły się zwyczajne i proste, a nawet ubogie przepisy, z myślą o tym, by wiernie oddawały klimat tworzenia się regionalnych kuchni opisywanych obszarów, od samych ich początków wtedy, gdy podstawową strawę stanowiły ziemniaki, zboża i nabiał. Obok receptur prostych, tańszych i mniej pracochłonnych w książce podano również przepisy na potrawy bardziej wyszukane, droższe, których przyrządzenie wymaga więcej czasu.
Do konkursu wpłynęły następujące publikacje, które podlegały ocenie:
- Zatrzymać smaki przeszłości
- Przepiśnik z tradycją i smakiem
- Smaki Nowej Galicji
- Polsko Słowackie Smaki
- Smaki polskie i opolskie. Skarby dziedzictwa kulinarnego. 2500 wybranych i polecanych przepisów na przysmaki kuchni domowej
- Dukielskie specjały gdzie i kiedy
- Kuchnia regionalna Beskidu Dukielskiego
- Smaczna Jędrzejowska Ryba
- Czarnorzecko Strzyżowska Kraina Smaków
- Wędrówki kulinarne po Gminie Trzemeszno
- Warzywa i owoce źródłem witamin
- Ziemia Jędrzejowska Dziedzictwo kulinarne
- Smaki Kolbuszowszczyzny
- Regionalne przepisy dla wszystkich pokoleń
- Rozmowy przy kuchni. Cztery pory roku z przepisami Mazurskiego Morza
- Smaki kaszubskie Drogi
- Smaki tradycji polsko – czeskich
- Zbiór przepisów potraw regionalnych województwa śląskiego
- Przeszłość dla przyszłości wielokulturowość kuchni Pomorza. Receptury tradycyjnych i regionalnych potraw.
- Katalog Smaków na Granitowym Szlaku.
- Kulinarne smakołyki z bielińską truskawka w roli głównej
- Smaki Powiśla powiślański stół wielkanocny
- Skarby kulinarne ziemi zamojskiej
- Krzeszowickie palce lizać
- Przepisy potraw z konkursu na wyroby z truskawkami
- Przysmaki kuchni pogranicza Polsko Litewskiego
- Specjały kuchni mazowieckiej
- Kaszebsci Strawe
- Pamiętnik kulinarny Ponidzia i Powiśla
- O zalewajko potraw królowo, kto Ciebie jada, ten czuje się zdrowo
- Dzień pieroga
- Przy stole wigilijnym Pełnym potraw – świątecznie, Talerz więcej dla gościa Pozostaw koniecznie
- Tradycje kucharskie od Wieliczki, aż do Tatr
Członkami Kapituły oceniającej nadesłane publikacje byli:
- Katarzyna Zajączkowska – Wydział Oznaczeń Geograficznych Departament Rynków Rolnych MRiRW
- Elżbieta Tomczyk Miczka Małopolska Organizacja Turystyczna. Specjalista ds. Promocji.
- Bernadetta Błoniarz – Ośrodek Edukacji Regionalnej w Starym Wiśniczu, Miejski Ośrodek Kultury w Nowym Wiśniczu, etnolog
- Anna Jop – Zespół Szkół im. prof Jana Zdzisława Włodka w Dąbrowicy, nauczyciel przedmiotów gastronomicznych
- Krystyna Batko – Urząd Gminy Biskupice
- Agata Kanarek – Stowarzyszenie Koło Gospodyń Wiejskich w Biskupicach
- Natalia Wełna – LGD Dolina Raby
- Anna Palczewska - LGD Dolina Raby
Kapituła oceniająca nadesłane prace miała twardy orzech do zgryzienia. W gronie publikacji, które uzyskały najwyższą ilość punktów znalazły się: Czarnorzecko Strzyżowska Kraina Smaków, Cztery pory roku z przepisami Mazurskiego Morza, Przeszłość dla przyszłości wielokulturowość kuchni Pomorza. Receptury tradycyjnych i regionalnych potraw, Zbiór przepisów potraw regionalnych województwa śląskiego.
Serdecznie dziękujemy za nadesłane publikacje i zainteresowanie konkursem. Prace, które były oceniane pokazują szeroka mozaikę kultury kulinarnej poszczególnych regionów. Nadesłane prace utrwalają elementy naszej tożsamości kulturalnej.