LGD „Dolina Raby” poza udzielaniem pomocy mieszkańcom w postaci środków finansowych z Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich realizuje również inne cele Lokalnej Strategii Rozwoju. Jednym z celów LSR jest „Rozwój rynku tradycyjnej żywności”. LGD „Dolina Raby” współpracuje z lokalnymi producentami. Dzięki lokalnym produktom staramy się promować nasz region oraz ich producentów, wykorzystując tym samym lokalne zasoby. Wybieramy tylko produkty najwyższej klasy, oparte na tradycyjnej i udokumentowanej recepturze charakterystycznej dla obszaru Doliny Raby. Naszych producentów promujemy podczas krajowych i międzynarodowych targów, oraz podczas wszystkich imprez na których jesteśmy obecni lub, które organizujemy. Staramy się również, aby producenci tradycyjnej żywności sięgali po środki finansowe z programu LEADER. Do 2021 r. wsparliśmy 8 producentów i niektórych trzykrotnie. Większość z wymienionych poniżej produktów została odznaczona również lokalnym znakiem jakości KOGUTEK, którego gwarantem jest LGD „Dolina Raby”.
Na dzień dzisiejszy współpracujemy z następującymi producentami (po kliknięciu w zielony tekst odsyła do strony producenta):
- Piekarnia u Dańca Łomna 147 – Marta Daniec Płaszczyk – Chleb Żarnowy z Łomnej – w 2008 r. wpisany na listę produktów tradycyjnych MRiRW.
- Przetwórstwo Owocowo – Warzywne „Kamionna” – Grzegorz Mucha – bio soki i przetwory z certyfikatem ekologicznym. Producent wsparty dwukrotnie środkami z programu LEADER za pośrednictwem LGD „Dolina Raby”.
- Kozi Stok – ekologiczne, nowoczesne gospodarstwo agroturystyczne z prawdziwą, wiejską duszą – kozie sery zagrodowe: podpuszczkowe, podpuszczkowe dojrzewające, twarożki, ricotta, sery macerowane w olejach z dodatkami ziół z ogrodu.
- Firma Produkcyjno – Handlowa „Elmak” – Elżbieta Tworzydło – Makaron Domowy Wiśnicki, Makaron Gryczany – laureat nagród w wielu konkursach żywnościowych w tym dwie nagrody od Marszałka Województwa Małopolskiego. W 2014 roku Wiśnicki makaron domowy tradycyjny został wpisany na listę produktów tradycyjnych Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
- Tradycyjna Kiełbasa i Boczek z Muchówki – Alicja Sławęto – produkcja marginalna, lokalna, ograniczona (MOL). Własna trzoda chlewna żywiona w sposób tradycyjny. Kontakt wyłącznie telefoniczny: 600 314 929
- FPHU „Mikro” Tradycyjne lody oraz miody – Gospodarstwo pasieczne z Żegociny „Prosto z Pasieki” Państwa Noszkiewicz – produkty z certyfikatem Produkt Lokalny Małopolska. Pan Janusz Noszkiewicz prowadzi gospodarstwo pasieczne zlokalizowane w ekologicznych terenach Żegociny, zwanej Krainą Miodem Płynącą. Jak podkreśla jego produkty swoją wyjątkowość zawdzięczają położeniu. Występujące dookoła lasy jodłowe z bogatym podszytem oraz polany, na których rosną różne gatunki ziół wpływają na dobrą jakość oraz na rzadko spotykany aromat żywicy i ziół.
- „ECOBAMA” Bartosz Ziółkowski 32-731 Żegocina – Tradycyjny Chleb Wiejski z pieca opalanego drewnem – produkt naturalny, oparty na 50 letniej recepturze z terenu Gm. Żegocina.
- Zakład Mięsno-Wędliniarski Tomasz Chojecki, Leszczyna 74, 32-733 Trzciana – Tradycyjna kiełbasa wiejska, szynka, polędwica i boczek.
- Przetwórstwo, Handel Mięsny i Przetworami Mięsnymi s.c. Jaszczyk Michał Stefan, Biskupice 281, 32-020 Wieliczka – producent tradycyjnych wędlin, wsparty z programu LEADER za pośrednictwem LGD „Dolina Raby”.
- F.P.H Gastronomiczna Józef Kępa 32-731 Żegocina 267 – Tradycyjna drożdżówka cukiernicza, kołacze z serem i owocami, babki drożdżowe. Ponadto bułki maślane, ciastka kruche, serowe, rogaliki, kokosanki, ciastka francuskie – Produkty nie zawierają konserwantów, spulchniaczy, ciasta wyrabiane są na miejscu ręcznie lub w maszynie wspomagającej, ciasteczka sklejane i nadziewane ręcznie, co zapewnia wyjątkowy smak i bezpieczeństwo zdrowotne. (Krótkie daty ważności).
- Gospodarstwo Sadownicze Józef Chojecki, Leszczyna 89, 32-733 Trzciana – Jabłka z Leszczyny – Certyfikat GlobalGap oraz IPO, nagroda Marszałka Województwa Małopolskiego w konkursie „Małopolski Produkt Tradycyjny” w kategorii na najlepszy projekt/inicjatywę mającą na celu rozwój obszarów wiejskich za pomocą produktu regionalnego lub tradycyjnego oraz najlepiej udokumentowaną historię produktu potwierdzającą jego tradycyjność.
- Gospodarstwo pasieczne „Beskidzka Barć” znajduje się z miejscowości Tarnawa, Gm. Łapanów. Głównym produktem pozyskiwanym w pasiece są miody odmianowe: wielokwiatowy, mniszkowy, rzepakowy, akacjowy, lipowy, gryczany, a także produkty pszczele. Pasieka certyfikowana znakiem Produkt Lokalny Małopolska oraz Dziedzictwo Kulinarne Małopolska.
- Firma „Magi” s.c. Maria Zdebska, Agnieszka Gomułka 32-733 Trzciana 277 – „Pierożki Babci Władzi” produkcja pierogów metodą tradycyjną. Produkty certyfikowane znakiem Produkt Lokalny Małopolska oraz Kulinarne Dziedzictwo Małopolska. Producent wsparty trzykrotnie ze środków programu LEADER za pośrednictwem LGD „Dolina Raby”.
- Pierogi łapanowskie – producent wsparty z programu LEADER za pośrednictwem LGD „Dolina Raby”.
- Leszczyński Spichlerz – sklep z wyrobami naturalnymi prosto z serca wsi w Beskidzie Wyspowym.
- Koło Gospodyń Wiejskich z Niegowici – Podpłomyk z cebulą – w 2013 r. produkt wpisany na Listę produktów Tradycyjnych Ministra rolnictwa i Rozwoju Wsi. Utworzenie Niegowickiej Izby Etnosmaków wsparte z programu LEADER za pośrednictwem LGD „Dolina Raby”.
- Koło Gospodyń Wiejskich z Łazan – Łazańskie łazanki
- „Łopusze” Anna Julia Gas 32-731 Żegocina 349. Gospodarstwo agroturystyczne znajdujące się na szlaku „Małopolska Wieś Pachnąca Ziołami”. W gospodarstwie można skosztować syropów profilaktyczno – leczniczych, wziąć udział w warsztatach plastycznych o tematyce ziołowej. Oprócz warsztatów dla dzieci pn. „Skarby Zielonego Wzgórza” istnieje możliwość przeprowadzenia warsztatów pn. „Manufaktura Zielna na Łopuszu” (świece dekoracyjne z motywami autentycznych ziół i papier czerpany zapachowy z dodatkami ziół).
- „Winnica Chronów” – w hektarowym gospodarstwie winiarskim założonym 2012 roku gospodarze uprawiają krzewy winorośli w kilkunastu odmianach. Z winogron tworzą wino dostępne dla gości rodzinnego gospodarstwa enoturystycznego jak i dla rynku lokalnego – winnica wsparta w zakresie agroturystyki w ramach środków LEADER za pośrednictwem LGD „Dolina Raby”.
- „Winnica Pod Bocianim Gniazdem w Fałkowicach” Robert Kostuch. Winnica oferuje winogrona następujących odmian: Aurora, Rondo, Heridan, Bianko.
- „Łowisko Wieniec” – oferuje możliwość połowu oraz zakupu karpia żywego, pstrąga żywego oraz patroszenie i filetowanie ryb. Dodatkowo na ternie łowiska działa smażalnia ryb, która oferuje również możliwość zakupu potraw na wynos takich jak pstrąg i karp wędzony, kiełbasę wędzoną z ryb, pasztet rybny, pierogi i krokiety z farszem rybnym, uszka z grzybami, uszka z farszem rybnym.
- „HEN- HAFT” Henryka Poniewierska – Pracownia strojów ludowych i stylizowanych, 32-420 Gdów 532, wsparta z programu LEADER za pośrednictwem LGD „Dolina Raby”.
- Jasio – Ekologiczne zabawki z drewna Jan Tyndel – Łąkta Górna 305, 32-731 Żegocina
- Pracownia Ceramiczna „Marco” Janina Kierepka ul. A. Mickiewicza 22, 32-720 Nowy Wiśnicz, wsparta z programu LEADER za pośrednictwem LGD „Dolina Raby”.
- Plantacja lawendy „Lawendowe Zacisze” w Fałkowicach „Cieniawa” Kontakt: 506 101 889
- „Wilcza Jagoda” – polskie, ręcznie wykonywane naturalne kosmetyki, świece i inne produkty do świadomej pielęgnacji ducha i ciała.
Szanowni Państwo, niektóre z wyżej wymienionych produktów lokalnych można nabyć w sklepiku z produktem lokalnym prowadzonym przez „Pierożki Babci Władzi – Kogutek prosto ze wsi”, który funkcjonuje pod adresem Bilczyce 257a przy drodze wojewódzkiej Gdów – Wieliczka. Godziny otwarcia Pon – Pt :08:00 – 18:00, Sb: 8.00 – 17.00, Nd: 09:00 – 17.00.
Dodatkowo w każdą sobotę od 7.30 na gdowskim Zarabiu działa targowisko produktów regionalnych „Mój Rynek”, w miejscu odbywających się tutaj od lat jarmarków.
W dalszym ciągu poszukujemy lokalnych producentów. Zainteresowanych zachęcamy do kontaktu z nami oraz do ubieganie się o lokalny znak jakości KOGUTEK.
Prezentacja na temat: System jakości żywności produktów regionalnych
Zbiór i opracowanie: Patryk Paszkot