W okresie marzec 2018 – listopad 2021 LGD „Dolina Raby” realizowało projekt „Przez dziedzictwo kulinarne do kompetencji kluczowych” w ramach Programu Erasmus+ z czterema partnerami z Polski, Cypru, Finlandii i Słowenii.
Celem projektu była wymiana doświadczeń, praktyk i wiedzy w zakresie działań edukacyjnych na rzecz osób dorosłych, prowadzonych przez organizacje pozarządowe i identyfikowanie rozwiązań w kontekście innowacyjnych szkoleń rozwijających kompetencje edukatorów osób dorosłych w efektywnym nauczaniu kompetencji kluczowych, w tym: alfabetyzacji, umiejętności cyfrowych, przedsiębiorczości, umiejętności społecznych grup nisko wykwalifikowanych, w tym ICT, poprzez wykorzystanie dziedzictwa kulinarnego i kulturowego.
Projekt powstał jako odpowiedź na potrzeby edukatorów w zakresie rozwijania kompetencji edukatorów w zakresie nowego, innowacyjnego efektywnego nauczania umiejętności czytania i pisania, umiejętności cyfrowych dla osób dorosłych o niskich kwalifikacjach.
Projekt odpowiadał również na potrzeby osób dorosłych o niskich kwalifikacjach w zakresie kompetencji kluczowych poprzez poprawę i rozszerzenie oferty wysokiej jakości możliwości uczenia się dla tej grupy.
Zakładane cele projektu zostały wypracowane, poprzez wymianę wiedzy i doświadczeń pomiędzy partnerami projektu, prowadzone badania i analizy nad opracowaniem modułów edukacyjnych dla dorosłych o niskich kompetencjach na platformie internetowej, szkolenie z zakresu metod kształcenia osób dorosłych, które ze względu na pandemię COVID-19 odbyło się w formule zdalnej w maju i czerwcu 2022 r. spotkania koordynatorów w ramach TPM- międzynarodowych spotkań partnerów projektu.
Organizacje partnerskie projektu w swoich pracach szczególnie skupiły się na takich obszarach tematycznych jak:
- porozumiewanie się w języku ojczystym
- kompetencje cyfrowe
- kompetencje w obszarze przedsiębiorczości
- kompetencje społeczne i obywatelskie
- świadomość i ekspresja kulturalna
W ramach projektu wypracowane zostały następujące rezultaty:
- wypracowanie 5 sylabusów prezentujących metody nauczania osób dorosłych nawiązujące do dziedzictwa kulinarnego w zakresie takich kompetencji kluczowych jak: porozumiewania się w j. ojczystym, kompetencje cyfrowe, kompetencje w obszarze przedsiębiorczości, kompetencje społeczne i obywatelskie, świadomość i ekspresja kulturalna
- opracowanie platformy e-learningowej (moodle)
- opracowanie 5 kursów wraz z narzędziami i zadaniami edukacyjnymi w zakresie takich kompetencji kluczowych jak: porozumiewania się w j. ojczystym, kompetencje cyfrowe, kompetencje w obszarze przedsiębiorczości, kompetencje społeczne i obywatelskie, świadomość i ekspresja kulturalna
- upowszechnianie platformy e-learningowej i 5 kursów w ramach wydarzeń upowszechniających
- przeprowadzenie analizy potrzeb edukatorów
- przeprowadzenie ewaluacji 5 kursów e-learningowych
- nabycie wiedzy i rozwinięcie umiejętności 15 edukatorów w zakresie metod kształcenia kompetencji kluczowych osób dorosłych w oparciu o dziedzictwo kulturalne i kulinarne poprzez udział w działaniu uczenie się i szkolenie
Zakładane cele i rezultaty zostały wypracowane.
Kursy są dostępne pod linkiem: https://course.kitchenofskills.eu/
Publikacje i rezultaty projektu do pobrania http://dolinaraby.pl/publikacje-i-rezultaty-projektu/
Projekt “Poprzez dziedzictwo kulinarne do kompetencji kluczowych ” jest współfinansowany z programu ERASMUS + Unii Europejskiej.