Stowarzyszenie LGD „Dolina Raby” zrealizowało następujące projekty współpracy tj. „Szlak Żeleńskich”, „Smaki Łączą Regiony – festiwal smaków” (szczegóły poniżej), projekt „SMAK”, projekt „SMAK III”, projekt „Tradycje Beskidu Wyspowego”, projekt „Spotkanie Kultur Kulinarnych Polski i Finlandii”, „Spotkanie Kultur Kulinarnych Polski i Irlandii”.
Projekt „Smaki Łącza Regiony” to tytuł projektu współpracy sześciu LGD z różnych regionów Polski:
Małopolska – „Dolina Raby”, „Gościniec 4 Żywiołów”,
Mazowsze – „Echo Puszczy Bolimowskiej” i „Ziemia Chełomońskiego”
Wielkopolska- „Światowid”
Podlasie – „Puszcza Białowieska”
Celem projektu było zachowanie i waloryzacja dziedzictwa kulturowego partnerów projektu ze szczególnym uwzględnieniem dziedzictwa kulinarnego. Cel został osiągnięty poprzez realizację następujących zadań:
– Spotkanie przedstawicieli LGD uczestniczących w projekcie w dniu 17 czerwca 2011 r. na Zamku w Nowym Wiśniczu – miejsce napisania przez Stanisława Czernieckiego w 1682 r. pierwszej książki kucharskiej. Omówiono także zamysł utworzenia w Nowym Wiśniczu biblioteki, która gromadziłaby wszelkie książki i wydawnictwa kulinarne, bądź z kulinariami związane, ukazujące się w Polsce;
– Wspólne przygotowanie i prezentacja w dniu 18 czerwca 2011 r. w Chrostowej tradycyjnych potraw lokalnych i regionalnych oraz związana z tym wymiana doświadczeń z zakresu kulinariów. Podczas biesiady, która się odbyła na terenie Zespołu Szkół w Dąbrowicy przygotowano potrawy, które zostały zaprezentowane podczas biesiady, jak również niedzielnego spotkania w Lanckoronie;
– Prezentacja potraw podczas „Jarmarku Świętojańskiego” w dniu 19 czerwca 2011 r. w Lanckoronie. Oprócz prezentacji potraw zostało przeprowadzone spotkanie poświęcone regionalnym produktom tradycyjym. Uczestnicy projektu zwrócili uwagę na niedocenioną rolę produktów lokalnych, które oprócz bazowania na elemencie kulturowym danego regionu może być również jego wizytówką;
– Konkurs na najlepszą potrawę regionalną w 5 kategoriach; rosół, zupa, drugie danie, deser, smarowidło;
– Prezentacja dobrych przykładów promocji produktów tradycyjnych i regionów Polski oraz opracowanie programu promocji regionów poprzez dziedzictwo kulinarne w trakcie tzw. „Forum smaków” pt. „Produkt lokalny i tradycyjny – bogactwem regionu” w dniu 19 czerwca 2011 r.
– Wydanie publikacji